2016-08-07 13:00

QPR - Leeds United

Inför QPR v Leeds
Holländaren Tjaronn Chery och tyske Sebastian Polter står för offensiven i QPR säsongen 2016/17

Inför QPR v Leeds

Queens Park Rangers säsong 2015/16 tog i praktiken slut någon gång i januari- februari, så väntan på en ny frisk säsong med nya förutsättningar har känts längre än någonsin. QPR har varvat försiktigare men också smartare än på många år och det lär dröja ett par månader innan man kan bedöma om Jimmy Floyd Hasselbainks lagbygge är fågel eller fisk. En första indikation får vi i söndagsmatchen hemma mot Leeds.

Under sommaren har klubbledningen fortsatt att rensa ut spelare med höga löner. Spelare som Matt Phillips, Leroy Fer, Robert Green, Armand Traoré, Junior Hoilett och Samba Diakite har försvunnit. In har fem spelare, fyra av dem 22-24 år gamla kommit: Jake Bidwell (Brentford), Jordan Cousins (Charlton), Yeni N’Gbakoto (FC Metz), Joel Lynch (Huddersfield) och Ariel Borysiuk (Legia Warsaw).

Man verkar har lärt sig sin läxa och köper inte längre dyra, omotiverade spelare i slutet av sin karriär utan spelare som ser QPR som det steg uppåt i karriären. Försäsongen har som vanligt bjudit på fotboll av ganska varierad kvalitét, men grundkänslan är ändå att QPR kommer bättre förberedda än på många år och i den avslutande träningsmatchen tvålade man till Premier League-laget Watford med 2-0. Få Rangers-supportrar tror dock på en uppflyttning, i bästa fall få Jimmy Floyd Hasselbaink i lugn och ro spela ihop ett lag för framtiden.

Premiärmatchen på Loftus Road bjuder på en intressant målvaktsduell mellan QPRs båda målvakter från 2015/16. Robert Green stod första halvan av säsongen innan han bjöd på en tavla för mycket och ett klantigt utformat kontrakt som innebar att QPR tvingades förlänga Greens kontrakt med ett år om han startade ett visst antal matcher, gjorde att Green över en natt gick från givet första val till att inte ens få sitta på läktaren. QPR lyckades inte göra sig av med Green under januarifönstret så den förre engelske landslagskeeper avslutade sina år i London djupt ner i frysboxen för att under sommaren gratis till Leeds.

I januari 2016 tog så den 10 år yngre Alex Smithies över och han imponerad stort från dag ett. Smithies visade upp en lugn och en trygghet som QPRs virriga försvar inte fick uppleva med Green, en målvakt som blandade magiska TV-räddningen med grova tavlor. Smithies har under slutet av förra säsongen och början av sommaren brottats med skador men ska nu vara fit for fight. I hans ställe har 22-årige Matt Ingram fått starta fyra ligamatcher och visat att QPR har en bra bredd på målvaktssidan.

Försvaret har under många säsonger varit QPRs svagaste enhet och 2015/16 var inget undantag. Paul Konchesky och Gabriele Angella var inlånade och har återvänt till sina klubbar, Clint Hill, Armand Traoré och Yun Suk-Young fick inte nya kontrakt. In har man plockat West London-rivalen Brentfords 23-årige lagkapten och 28-årige Joel Lynch samtidigt som Steven Caulker återvänder från misslyckade lånesejourer i Southampton och Liverpool.

Vid första anblicken känns försvaret bättre än ifjol, även om man inte har råd men så värst många skador. Troligen får Grant Hall, den enda försvararen så fick godkänt för 2015/16 bilda mittbackspar med Caulker, Nedum Onouha tvingas återigen ut på högerbacken och nye Bidwell startar på sin vanliga vänstarbacksplats, med nyförvärvet Lynch, James Perch och unge Cole Kpekawa som närmast på tur att hoppa in.

Om det lite tunt på backsidan så har QPR precis som vanligt en uppsjö med mittfältare. Matt Phillips (West Bromwich) och Leroy Fer (Swansea) har försvunnit till Premier League, men duon som förmodligen tillsammans Charlie Austin var lagets bästa spelare 2014/15 tog ett stort kliv tillbaka i utvecklingen 2015/16 och är på intet sätt oersättliga. Det samma gäller trotjänaren Alejandro Faurlin som inte fick nytt kontrakt.

In har Jordan Cousins, Ariel Borysiuk och offensive fransmannen Yeni N’Gbakoto kommit. Av trion lär bara Cousins få starta, Broysiuk är på väg tillbaka från en skada och N’Gbakoto presenterades först sent på lördagskvällen som QPRs femte nyförvärv under sommaren. Precis som tidigare säsonger kommer QPR ofta ställa upp en 4-5-1-uppställning, även om Yeni N’Gbakotos spelstil och målfarlighet från franska Ligue 2 mer ser ut som en strikers än en mittfältares.

Kvar i QPR den här säsongen finns en av Championships mest sevärda spelare (när han är på humör): holländaren Tjaronn Chery. Chery kommer ofta få agera offensiv mittfältare bakom Rangers ensamme striker på topp. Bakom sig i mitten kommer nog till en början Massimo Luongo och nye Jordan Cousins ta plats, men Karl Henry beredd att ta över så fort någon inte sköter sig. På vänstermittfältet ser det ut som att egne produkten Olamide Shodipo har spelat till sig en start plats under sommaren. Det hör verkligen inte till vanligheterna att QPR plockar upp egna spelare till startelvan, så det vore onekligen kul om Shodipo skulle lyckas ta det omöjliga steget. Till höger bör det bli Ben Gladwin som får starta.

Förutom Karl Henry ligger spännande holländaren Nasser El Khayati närmast en startplats. Jamie Mackie och Borysiuk är skadade och Sandro lär vi förmodligen se i QPR senare i höst om om misslyckas med att hitta en ny klubb.

På topp känns tyske Sebastian Polter tämligen given från start även om QPRs bidrag till Fotbolls-EM, nordirländaren Conor Washington på sikt känns som ett mera spännande alternativ – om han bara skulle få lite speltid.
 
COME ON YOU Rs! Sätt nivån direkt!

Henrik Swende2016-08-07 04:46:00
Author

Fler artiklar om QPR