-

Inför säsongen 19/20: Brighton & Hove Albion
Graham Potter tillsammans med Brightons ordförande Tony Bloom

Inför säsongen 19/20: Brighton & Hove Albion

En spännande säsong med många nya ansikten och en ny identitet på fiskmåsarna. Överlevnad eller inte är den stora frågan många ställer sig. Graham Potter får svara på den frågan i maj efter att vi har avverkat 38 omgångar underhållande fotboll.

Förra säsongen blev Chris Hughtons sista på den engelska sydkusten. Brighton lyckades med nöd och näppe klara sig kvar i högsta skiktet på en 17:e plats och av svag avslutning på säsongen, med endast tre vinster under de sista 23 matcherna. I den sista matchen hemma mot Manchester City tackades även trotjänaren och kulthjälten Bruno av för sina insatser på högerbacks positionen medans Manchester City i sin tur fick lyfta Premier League bucklan mot himlen nere på Falmers innerplan. Brighton fick i slutändan ett glapp på två poäng ned till Cardiff på 18:e plats.

Inför denna säsong har Brighton förstärkt både på tränarposten och i spelartruppen. Östersunds förre demontränare Graham Potter kommer stå vid rodret i år. Som assistenter kommer Potter ha Billy Reid och svenske Björn Hamberg vid sidan av sig. Potter och Hughton skiljer sig en del i hur man vill att fotboll ska spelas. Hughton är tränaren som minimerar risker och nästan alltid får fason på lag. Lite den typen av tränare som ligger i samma kategori i telefonboken som Sam Allardyce, Roy Hodgson och Tony Pulis. Graham Potter ringer man om man vill ha en spelande tränare som inte bara vill få resultat utan ser till att utföra det på ett estetiskt vackert sätt. Potter gjorde ett jättejobb i Östersund där han bland annat lyckades ta klubben till slutspel i Europa League, väl där stod Arsene Wenger och Arsenal i vägen för vidare avancemang. Efter Potters hyllade sejour på hela åtta år i Östersund gick flyttlasset tillbaka till den brittiska fotbollen och närmare bestämt Swansea i The Championship. Potter guidade ett ekonomiskt begränsat och sargat Swansea till en tionde plats i ligan men lyckades också sätta ett avtryck på sättet han vill spela sin fotboll. 
Summering försäsong
Träningslägret inför denna säsong var började nere i de österrikiska alperna och avslutades hemma på Amex där Valencia stod för motståndet som en hyllning till Bruno Saltor, Valencia som är Brunos före detta klubb. 
Under försäsongens gång så har man tydligt sett att Potter försöker sätta sin prägel tidigt på laget, med både ett tydligt passningsspel/bollinnehav samt nya formationer och roller för vissa spelare. 
Matcher:

17/7 FC Liefering - Brighton 2-5
Dunk, Trossard, Murray, Locadia & Andone

20/7 Fulham - Brighton 2-1
Gross

27/7 Birmingham - Brighton 0-4
Murray, Locadia & Duffy x2 

2/8 Brighton - Valencia 2-1
Murray & Duffy 

Nyförvärv
Leandro Trossard från KRC Gent 
Belgien har återigen fått fram en liten kreativ och teknisk offensiv spelare. 24-åringen är 172 lång och mäktade med 14 mål och 7 assist på 34 framträdanden förra säsongen.
Trossards spelstil och rörelsemönster är bäst anpassat för ett 4-3-3 som ytter. Trossard gillar att transportera boll inåt i banan samt ta djupledslöpningar in bakom motstånd försvaret när chansen uppenbarar sig. Belgaren är också en skicklig framspelare.
 
Adam Webster från Brentford
Ett av utropstecknen i The Championship förra säsongen och anledningen till att Brentford troligtvis köpte in Pontus Jansson i mittförsvaret. Den 24-år gamle engelsmannens primära position är mittback men han kan också spela högerback tack vare sin spelskicklighet och bekvämlighet med bollen. 

Neal Maupay från Brentford 
Fransmannen mäktade med 25 mål och 8 assist förra säsongen i The Championship. Den 22-årige fransmannen har representerat Frankrikes ungdomslandslag på alla nivåer och kommer bli ett spännande tillskott för The Seagulls. Maupay är en klassisk “nummer 9”. Han gör den största delen av sina mål på ett tillslag och står oftast rätt placerad i straffområdet, han besitter även en fin teknik som han gärna och lyckosamt utnyttjat för att komma till avslutslägen. Påminner en hel del om Callum Wilson i Bournemouth när det kommer till rörelsemönster och spetsegenskaper.

Aaron Mooy från Huddersfield (lån)
Australiensaren var en av Huddersfields bästa spelare under deras sejour i högsta ligan och han gjorde också ett bra VM-slutspel förra sommaren för sitt land. Aaron Mooy är en central och intensiv mittfältare med en bra teknik och en fin högerfot. Kommer troligtvis ta upp kampen om en plats i startelvan med Dale Stephens.

Förluster
Anthony Knockaert lån till Fulham

Bruno Saltor slutar 




I sina träningsmatcher så har Potter implementerat en variant av 3-4-3 på laget och bland annat skolat om Solly March till wingback ute till vänster. Om man ser till hur Brighton har ställt upp under träningsmatcherna så skulle en elva i premiären mot Watford kunna se ut som följande:

                    Ryan

          Burn - Dunk - Duffy

Montoya - Stephens - Pröpper - March

   Trossard - Murray - Locadia 



Brighton - Watford

Plats: Vicarage road 

Tid: 16:00 lördagen den 10/8

Visas: Viasat Sport Premium & Viaplay

Kommentator: Henrik Strömblad


Stryktipset

Match 5: Watford - Brighton 

1: 64% (1,95) X: 21% (3,45) 2: 15% (2,95) 

C’mon you, Seagulls!

Erik Holm-Andersson@Erik91Andersson2019-08-09 11:01:00
Author

Fler artiklar om Brighton