Intervju: Fokus på Erik ten Hags första tid i Manchester United

Intervju: Fokus på Erik ten Hags första tid i Manchester United

Sebastian Luuk på Manchester United-redaktionen om Erik ten Hags första tid i klubben och vilka avtryck holländaren gjort.

Efter några tunga säsonger med olika tränare vid rodret valde Manchester United i somras att anställa Erik ten Hag – som lämnade Ajax efter några framgångsrika år i Amsterdam. Men säsongen började inte speciellt bra då man föll i premiären hemma mot Brighton för att sedan åka på en riktig smäll borta mot Brentford då man efter en håglös insats förlorade med 4-0.

Men efter den tunga starten började en struktur och ett försvarsspel att sätta sig mer och mer och poängen började trilla in. Manchester United är bland annat det enda laget som besegrat seriesuveränen Arsenal den här säsongen och för bara någon vecka sedan besegrade man Manchester City i derbyt på Old Trafford.

För att få lite mer svar på hur ten Hags första tid i klubben varit och vilka avtryck holländaren gjort hörde undertecknad av sig till Sebastian Luuk på Manchester United-redaktionen – för att få ta del av hans tankar kring det hela.

Vad var dina spontana tankar när det stod klart att klubben i somras anställt den holländske tränaren?
Att det kändes som en perfekt rekrytering. För första gången på länge valde Manchester United en mer långsiktig tränare med en tydlig filosofi. Dessutom behövdes det verkligen där och då någon som kunde bidra med stabilitet, struktur och auktoritet – både på och utanför planen. ten Hag tickade alla dessa boxar och därför kändes det helt rätt.

Efter de två inledande tunga förlusterna mot Brighton och Brentford var det många som ställde sig frågande till huruvida ten Hag var rätt man eller inte. Minns du vad du kände där och då?
Det blev såklart en jättekrock när ens enorma förväntningar krossades redan i premiärmatchen mot Brighton. Och sen minns jag att jag inte hade möjlighet att se Brentford-matchen, men att jag fick målnotis efter målnotis… Där och då kändes det bara helt hopplöst, som om ”projektet Man United” var ett omöjligt fall. Som om ingen och inget på denna jord skulle kunna få räta på klubben. Det var inte sommarens bästa dagar, det var det inte…

Efter mardrömsstarten har Manchester United därefter kommit igång mer och mer. Vad är det främst som förbättrats under hösten/vintern?
För första gången på länge upplever jag att Man United har en taktik och en tanke bakom sitt spel. Erik ten Hags tydliga ledarskap och filosofi behövdes verkligen, både på och utanför planen. Han har vågat ta både obekväma och impopulära beslut, samtidigt som han gjort det tydligt för truppen vad som gäller för att få vara en United-spelare. Värvningen i Casemiro måste såklart även nämnas här –brassen har varit vital för United under hösten, framförallt nu på slutet. Han har fyllt den där luckan på Uniteds defensiva mittfält som gapat stort i många, många år. Det var såklart en enormt viktig pusselbit som nu äntligen kommit på plats.



Det är svårt att komma ifrån soppan som var runt Cristiano Ronaldo innan denne så småningom lämnade klubben. Tycker du att ten Hag kunde gjort något annorlunda i hela situationen runt portugisen?
I stora drag tycker jag att ten Hag skötte situationen väldigt bra. Han gjorde det tydligt för Ronaldo att portugisen inte kunde bete sig som han ville, att han inte var mer värd än någon annan i truppen. Och jag är idag väldigt glad och stolt över att ten Hag och Man United valde att avbryta Ronaldos kontrakt. Det var ett steg i rätt riktning för klubben och ett tydligt statement. Däremot upplever jag det som märkligt att Ronaldo t.ex. fick bära kaptensbindeln direkt efter att han lämnat arenan i förtid mot Tottenham i höstas. Det fanns säkert en förklaring till det, men utifrån framstod det som väldigt märkligt. Speciellt med tanke på hur hela situationen sedan utvecklade sig. Med det sagt är jag glad att ten Hag vågade stå upp för laget mot superstjärnan och klubbikonen Ronaldo. Det höjde honom rejält i mina ögon.

Efter halva säsongen parkerar United på tredjeplats i ligan, tätt bakom statsrivalen Manchester City. Är du överraskad över den utveckling som skett?
Med tanke på storförlusterna i början av säsongen: ja, jag är överraskad. Där och då hade jag inte kunnat föreställa mig att United skulle kunna hämta sig på sättet de har gjort – det har verkligen varit imponerande. Och trots att det är en lång bit kvar till perfektion så har ten Hag ändå fått ordning på väldigt mycket på väldigt kort tid, vilket såklart känns hoppingivande. Däremot måste det ändå sägas att andra förväntade topplag (t.ex. Chelsea och Liverpool) inte alls fått till det denna säsong, vilket såklart (och dessvärre) också är en faktor till att United är uppe och nosar på topplaceringar.

Slutligen, hur skulle du sammanfatta holländarens första dryga halvår i klubben?
Hoppingivande! Han har blåst liv i min fina klubb och gett oss supportrar hopp inför framtiden. Projektet känns långsiktigt och trovärdigt, vilket vi inte upplevt i Man United sedan Sir Alex-tiden. Utöver några plumpar under hösten har Uniteds lägstanivå höjts något enormt under nederländaren, vilket känns väldigt lovande. ten Hag har snabbt satt sin prägel och gjort i princip alla rätt sedan han kom. Framförallt har han fått oss United-fans att våga drömma igen och känna att vi äntligen är på rätt väg. Och det var längesen.

TV: Lindelöf om första tiden med ten Hag
 

Rasmus Karlsson2023-01-23 15:00:00

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham