ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 18

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 18

Efter många bedrövelser och få ljusglimtar har vi kommit till säongens avslutningshelg. Panelen söker med ljus och lykta efter positiva omständigheter i och kring Ipswich Town under säsongen som gått samt spekulerar inför silly season och säsongen som följer efter denna. Hejarop och applåder till panelen som ställt upp varje lördag i vått och torrt, nu blir det välförtjänt semester ett tag, så ser vi fram emot sommaren och så småningom säsongsstart 2021/22. Sköt om er där ute!

Antalet negativa bitar att ta upp från den gångna säsongen skulle varva jorden tre gånger om man ställde dem på rad (true fact!). Nu är emellertid din uppgift, som dedikerad följare av Ipswich Town Football Club, att hitta de positiva glimtarna från säsongen 2020/21. Varsågod att rada upp positiviteterna!

Pelle: Om vi tyckte att föregående säsong var märklig och miserabel, så kan man väl säga att denna säsong följt samma tema. Om inte….än mer märklig…och än mer miserabel….. men med ett stort undantag. Ett undantag så stort, så att vi om något/några år kanske helt glömt bort allt det märkliga och allt det miserabla. Självklart är det ägarförändringen som jag avser. En nystart för klubben, som förhoppningsvis kommer att ge ITFC förutsättningarna att bygga en professionell klubbstruktur. Och genom detta också applicera en mer strategisk värvningsfilosofi och på sikt möjligheter att konkurrera om bättre placeringar högre upp i seriesystemet.

Min positivitetsranking för säsongen ser ut enligt följande:

1. Efter tretton års ökenvandring säljer hobby-ägaren Marcus Evans Ipswich Town till kapitalstarka, fotbollserfarna och energiska amerikanska investerare.

2. Skrotandet av Salary-Cap som skulle gälla för lag i League One och Two. Hoppas att ni alla inser hur viktigt det var för ITFC som klubb, att inte dessa planer sattes i verket. Kan eventuellt ha påverkat (men nu spekulerar jag bara) att Marcus Evans en månad senare kunde sälja klubben till de nya ägarna.

3. ITFC Sweden Zoom Hang Out. Årets bidrag till socialt liv. Här träffas vi som frivilligt valt ett liv i misär. Vi som är fotbollssupportermasochister. Vi som har ett annat sätt att se på livet en gemene man/kvinna. Över en öl, lite fotbollssnack och Covid-frustration.

4. ITFC U18-lag och deras framfart i Youth Cup. Vilka spännande och underhållande matcher (t.ex. mot Fulham och Sheffield United). Total avsaknad av all fotbollscynism. Och vilka lirare. Lägg namn som Cameron Humphreys, Elkan Baggott, Albie Armin och Edwin Agbaje på minnet.

5. Att Paul Lambert fick foten. Inte för att det finns något positivt med att våra tränare misslyckas och sparkas, men i symbios med sin växande frustration så förvandlades Paul Lambert till en riktig osympatisk skithög. Sa konstiga saker. Gjorde dumma saker. Snäste och fräste. När han slutligen tog sitt pick och pack och drog till högländerna (eller nåt), så hördes en ljudlig suck av lättnad hos kommentatorerna och journalisterna på BBC Suffolk och East Anglian Dailey Times.

Dan: Det mest positiva måste vara att vi fick nya ägare och gjorde oss av med Lambert. För mig var det i alla fall väldigt avgörande för mitt fortsatta intresse att följa klubben och dess öde. Precis innan Lambert fick gå hade jag sagt upp mitt månadsvisa abonnemang på Ifollow, men fick ju hänga på igen när Cook kom in. Sen upprepades samma sak precis innan de nya ägarna tillträdde. Och de två positiva omvandlingarna fick hoppet att tändas omgående. Att det sen falnade lite igen, har ingen större betydelse, för de här två förändringarna bådar gott inför framtiden, kanske redan nästa säsong. Så det är det absolut mest positiva för den här säsongen.
Sen tycker jag också att det är positivt att en sån som Dozzell har fått en hel säsong, en sorts grundstomme att stå på och utvecklas utifrån. Det är viktigt att ha den rutinen med sig inför nästa säsong, när Cook kan forma honom ytterligare och få ut ännu mer av honom.
Kul också att en sån som Dobra äntligen har fått chansen och faktiskt tagit den.
Positivt är också de signaler som Cook sänder ut om att det kommer att hända en hel del under silly season. Och att det lär hända saker som kanske tilltalar mig, visas lite på att ”gamlingarna” Judge och Ward har fått gå. Och inte för att de har varit sämre än andra, utan för att de inte passar in i framtidsplanerna.

AC: Där är ju några självklara ljusglimtar, i huvudsak off-field, såsom anställningen av Cook som jag tror kommer falla väl ut trots en jävligt risig start. Men det stora är ju såklart försäljningen och den nya mycket välbehövliga satsningen som vi alla förväntar oss. På planen har vi väl inget att jubla över direkt. Eller förresten, vi har hållit 21 nollor om jag räknat rätt.
 
Hur spännande kommer silly season att bli?
a) vad tror du att vi specifikt kommer att leta efter i spelarväg?
b) Någon särskild du hoppas på?
c) Vilka spelare kommer att vara kvar i en startelva när vi kommer till början av augusti och säsongsstart 2021/22?


AC: För mig som gillar silly season kommer det förhoppningsvis bli en spännande sommar!
a) Vi letar väl i stort sett efter ALLT men naturligtvis spelare som passar in i Cooks filosofi och spelidé. Inte helt sällan spelare som nya managers haft i tidigare klubbar. Det brukar ju bli så. Mycket beror på vår transfer kitty men om vi ska titta på Cook-favoriter så kommer man att tänka på Max Power, Lee Evans, Callum Connolly, Josh Windass (som åker ur med Sheffield Wednesday i år) och den garanterade drömvärvningen för Cook, Sam Morsy, som var hans mittfältsterrier under åren i Wigan, men som nu avslutar sin första säsong i Middlesborough så denna är ju knappast helt realistisk.
b) Ingen särskild jag kan komma på, på uppstuds. Det fanns en tid när jag gärna sett spelare som jag var svag för i klubben såsom Danny Murphy, Mark Kennedy (som faktiskt hände) eller Hayden Mullins som var en stor favorit, men just nu är där ingen realistisk värvning jag hoppas lite extra på.
Waghorn, som har haft en sval säsong i ett svagt Derby har det ju ryktats om, men om det är ett realistisk intresse är jag inte helt säker på. Och är han en drömvärvning? Jag vet inte det. Om någon av ovanstående i fråga a) kan bli aktuella så hade Max Power eller Callum Connolly varit trevliga.
c) Oj, det är lurigt men att en ny målvakt kommer in är jag tämligen säker på. I backlinjen kan jag se Vincent-Young och Woolfenden i en kommande startelva. På mitten endast Downes (med reservation för Dozzell som fått mycket speltid, men känslan är att han inte är någon Cook-favorit utan har spelat i brist på alternativ). Och längst fram eventuellt Norwood om han är hel, som jag tror att Cook gillar.

Dan: Silly season kommer att bli avsevärt mer spännande och intressant än den brukar vara. Och det är bara att hoppas att vi värvar vettigt och i lagom mängd, och gör oss av med rätt spelare.
a) Vi kommer att leta efter en förstamålvakt, minst en mittback och en högerback. Sen måste vi leta efter yttermittfältare och möjligen nån offensiv spelfördelare. Och så anfallare, förstås. Det är viktiga är att få till en balans, med styrkor i alla lagdelar, så att vi kan bli det spelande lag vi så länge har velat vara.
b) Jag hänger med för dåligt för att uttala mig om specifika fynd. Men det viktiga är att vi får tag i kvalitetsspelare och/eller spelare med stor utvecklingspotential, som dessutom passar ihop både med de andra spelarna och i Cooks spelsystem och förhållningssätt.
c) Hm, svår fråga. Det blir väl mest önsketänkande, men nåt sånt här kanske:
Vincent-Young, Woolfenden, Dozzell, Downes, Bishop och Norwood; möjligen även Ndaba, Kenlock och Dobra. Men inte mer än halva startelvan, resten behöver nog förnyas.

Pelle: Vi kommer primärt att leta efter spelare med karaktär och vinnarmentalitet, som kan spela 4-2-3-1 utifrån Paul Cooks spelfilosofi. En spelfilosofi som inte är helt olik Lamberts sätt att se på saker och ting, men där skillnaden nu är att Paul Cook faktiskt har ekonomiska medel till locka hit de kvalitativare spelare som faktiskt behövs. Cook vill ha ytterbackar som kan gå framåt och slå offensiva inlägg. Fysiskt starka innerbackar som även kan hantera bollen utefter marken. Bollvinnande terriers i de defensiva mittfältspositionerna. Snabba, irrationella offensiva mittfältare/yttrar. Och anfallare som med sina fysiska attribut kan ta emot och förvalta en boll och samtidigt ha en intuitiv känsla för att göra mål. Omöjligt, uppdrag? Nja, Rom byggdes inte på en dag. Med lite tålamod och förståelse för att allt kanske inte kan vara på plats dag 1, så är Cooks önskelista, till skillnad från Lamberts, inte en utopi längre. Jag har svårt att peka ut några direkta spelare som jag vill ha in. Joe Piggot (Wimbledon), Lee Evans (Wigan), Luke Jephcott (Plymouth) och gamle bekantingen Callum Connely (Everton/Fleetwood) skulle kunna vara intressant namn att titta på. Men jag hoppas även på att vi (genom nya ägarskapet) ska kunna expandera vårt scoutingutrymme och kanske kunna ta hit spelare från andra ligor också (även om Brexit säkerligen har gjort detta mer komplicerat). Tror att en nyckel till framgång är att vi på ett ganska tidigt stadium kan värva hit två mycket kompetenta och erfarna spelare. Spelare som på den här nivån anses vara riktiga stjärnor. Och genom detta då, signalera för omvärlden (och andra potentiellt intressanta spelare) att ITFC menar visst allvar i sin satsning.
Samtidigt är det ju som så, att vi måste ha några spelare kvar också. För kontinuiteten såklart, men också för att några av våra befintliga spelare faktiskt kan bidra i en utpräglad Paul Cook-elva. Jag utesluter inte att Cook vill ha in en ny målvakt, men för mig funkar Tomas Holy, faktiskt. Det är inte hans brister som målvakt som resulterat i denna skitssäsong. KVY ska såklart vara med. Kanske James Wilson också…och naturligtvis Flynn Downes. Woolfenden, Norwood, Dobra, Bishop och Jon Nolan får väl först och främst rikta in sig på att ta en plats i matchtruppen.
 

Niklas Nygårds2021-05-08 23:05:00
Author

Fler artiklar om Ipswich