ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 32

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 32

En spännande lördag framför oss med match i eftermiddag och tillhörande Zoom-träff! Länk kommer att skickas ut till medlemmar någon timme innan match och vi hoppas att vi ses då! Dessförinnan ska givetvis Lördagspanelen dela med sig av sina tankar kring Ipswich Town. Come on you Blues!

Jaha, allt verkar precis som vanligt när det gäller säsongsupptakt och cuputtåg, eller? Oavgjort mot en nykomling och respass från cupen mot ett lag en division under. Det känns bekant på nåt sätt, men ändå inte riktigt. Vilka positiva skillnader ser du jämfört med tidigare års säsongsupptakter?

Pelle: Ja, ha ha, allt för bekant. Slump? Karma? Livets allmänna jävligheter? Ipswich Town? Tja, vem vet? Hur som helst, så väljer jag att inte dra för stora växlar på den resultatmässiga utkomsten. Det kommer att fixa sig framöver. Och även om vi inte fick de resultat som vi hade hoppats på, så fick vi under perioder (i båda matcherna) bevittna riktigt bra spel från ITFC. Det var rörligt och med mer intensitet och självförtroende än vad vi sett tidigare. Det var bättre precision i passningsspelet och det påvisades en hel del finurligheter i kombinationsspelet. Och det fanns för första gången på evigheter…en tydlig spelidé. En struktur och spelmodell som våra nya spelare behärskar till fullo.

Nigge: Känns tryggt att åka ur cupen, igenkänning är ju viktigt har jag hört. Även om första seriematchen såg skakig ut bakåt med ett par riktiga bjudningar till Morecambes båda mål, så tycker jag det syntes att vi verkar ha fått in några riktiga kvalitetsspelare på den här nivån (famous last words?). Blir spännande att se hur det ser ut i eftermiddagens match!

AC: Jag hade tyvärr förhinder och kunde inte se premiären, men har naturligtvis sett ”highlights” och även givetvis från cupmatchen och kan konstatera att det var nog en samling spända herrar som entrade Portman Road för en vecka sedan och förväntningarna och pressen var säkerligen kännbar. Med all rätt. Cupmatchen var ju till skillnad mot tidigare en kavalkad i saftiga målchanser, tyvärr med likheten att vi misslyckades förvalta. Men jisses, vi kunde/borde gjort fem.Det är man inte bortskämd med.
 
Det är inte bara uttåg ur cupen, utan har även varit uttåg för en hel rad av spelare, nu senast Downes till Swansea. Hur känns det att förlora så många spelare som man genom åren har förknippat med laget och lite gjort till sina egna? Och hur lång tid kommer det att ta tills man känner samma närhet till alla de nya spelarna som har vällt in, och som verkar fortsätta att välla in?

AC: Visst känns det lite vemodigt att tappa spelare, framförallt våra egna. Jag önskar Downes all lycka men i hans fall var det helt oundvikligt då han i åtminstone ett par säsonger begärt att bli såld. Tragiskt. Dozzell körde helt fast, tyngdes säkert en del av sitt namn, de enorma förväntningarna och den tidiga succén i karriären, passade inte alls in i Cooks spel och behövde verkligen ett miljöombyte. Lankaster kan ju inte klappat Cook medhårs för det kändes som att där fanns potential och kan knappast kostat en förmögenhet. Bishop har jag alltid gillat men unnar honom en ny chans i Lincoln. Övriga ligger jag inte sömnlös över även om jag är en aning besviken över Liam Gibbs…Jag är som ni förstår lagd åt det nostalgiska hållet och jag kommer således att hålla ett öga på Colchester samt ovan nämnda spelare, och det har onekligen börjat bra för ett par. Drinan gjorde Leyton Orients mål(!) mot Dozzells QPR och fick även förtroendet att slå första straffen i avgörandet. (Dozzell slog för övrigt också in en straff). Bishop var MoM för Lincoln, gjorde drömmål och ”conrolled the midfield”.

Vi har så många nya spelare och majoriteten är jag väldigt positiv till så det lär inte bli några problem att knyta an. Det som förbryllar mig, och säkert alla er också, är att vi är så top heavy att det nästan är löjligt. Det kommer förvisso (minst) in en mittback och en central mittfältare för att balansera upp det hela lite. En annan sak jag inte riktigt att släppa är att Cook förespråkade en liten trupp och dit är vi inte riktigt på väg. :)

Pelle: Med tanke på hur det gått för laget de senaste åren (och att vi hade kvar en stor stomme från denna looser-era), så var det kanske oundvikligt att det blev som det blev. Trist för många berörda. Och jag hade, liksom många andra, önskat att spelare som Bishop, Downes och Dozzel skulle få lyckas i ”sin” klubb. Att de skulle ha bärande roller i ett lag med förmåga att skänka lite glädje till oss supportrar. Nej, det här var nog det bästa som kunde hända. För oss, och för de spelare som nu inte längre är kvar i klubben. Nu får vi hitta nya favoriter. Nya spelare att ta till oss. Personligen har jag (nog) bestämt mig för att jag ska ge Scott Fraser lite extra kärlek. Åtminstone så här i början.
Nigge: Samtidigt som det känns en smula vemodigt så känns det också som en nystart. Cook pratade ju redan förra säsongen om att det var väldigt få spelare som skulle hålla för hans nya lagbygge och det visade sig vara väldigt sant. Det känns trist att spelarna som Pelle nämner ovan inte lyckades blomma ut, men kanske en ny omgivning är receptet? Om det går bra den här säsongen så kommer vi att ta de nya spelarna till våra hjärtan, så simpla är vi (åtminstone jag...).
 
Nu är det väl bara Jackson, Kenlock och McGavin kvar i frysboxen i U23-laget, även om Jackson får lite speltid då och då. Är det bara en fråga om tid innan också de får ta det där berömda uttåget från Ipswich? Och finns det fler gamla spelare i A-truppen som kanske får sätta sig på samma tåg snart?

Nigge: Några lär väl få vara kvar, annars blir truppen för klen. Kan inte tänka mig ytterligare 10 spelare in?! Hoppas McGavin kravlar ur nämnda frysbox, han var en injektion förra säsongen.

AC: Nja, den enda jag kan tänka mig är väl möjligtvis Nolan som Cook aldrig riktigt haft möjlighet att utvärdera, men med tanke på bristen av centrala mittfältare så lär evigt skadade Nolan sitta säkert.

Pelle: Ja, så är det nog, en tidsfråga innan resterande del av ”The Bomb Squad” lämnar klubben, alltså. Jackson och Kenlock torde intressera klubbar på den här nivån och McGavin (som jag faktiskt tycker såg intressant ut då han fick chansen i ett antal matcher i vintras), kan tänkas gå till någon klubb i League Two eller National League. Tror att resterande del av det s.k. gamla gänget sitter säkert…för nu. Men Nolan, Nsiala, Wolfenden, Donacien, och Holy kommer inte att ha mer tid än till januarifönstret på sig för att leverera. Tuffa pix i Texas, liksom. Och med tanke på att Paul Cook säger sig vilja arbeta med en mindre trupp så är det även tänkbart att Ndaba och El Mizouni (och till och med Dobra) kommer att lånas ut nu under höstdelen av säsongen.
 
Kommer det att fortsätta lite halvknackigt även i de nästa två matcherna (i dag och på tisdag), borta mot ganska beskedligt motstånd? Eller har spelarna börjat hitta varandra tillräckligt bra för att på allvar påbörja vägen uppåt?

Pelle: Vi bör nog räkna med en lite längre period av ”knackigheter”. Om jag skulle ge mig på att estimera så tror jag att ett lag med så stor omsättning av spelare behöver en två till tre månader på sig innan saker och ting sitter. Detta innebär ju inte att vi supportrar fram tills dess ska sitta tysta och acceptera allehanda skitspel och förnedrande resultat. De nya som kommit in i laget är duktiga spelare. De är proffs. De ska kunna hantera press och supportertryck. Men det kommer att ta tid för dem att lära känna sina medspelare på plan. Hur vill min mittbackskollega få bollen passad till sig? Hur brukar min anfallspartner löpa? Osv, osv. Så räkna, med bra passningsorienterad och rörlig fotboll, men att vi fortfarande är ett lag som söker. Ett lag som kommer att göra en del grova misstag i defensiven. Ej heller sätta bollen i mål på varje klar chans som uppstår.

Nigge: Spelet kommer säkerligen vara en smula knackigt men med lite flyt så kan vi nog komma igång. Vi borde komma igång. Vi måste komma igång. Klart vi kommer igång. Så, nu har jag slut på famous last words för den här veckan.

AC: Visst kommer det bli bättre och bättre och vi har så pass mycket kvalitet att vi förhoppningsvis kan plocka lite treor inom kort (nu). Räknar jag rätt så har Burton 12 nya spelare in och ungefär lika många har lämnat så där finns säkerligen lite motsvarande problematik som hos oss. 

Niklas Nygårds2021-08-14 09:30:00
Author

Fler artiklar om Ipswich