ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 1

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 1

Efter 25 dagar är det äntligen dags för match för Ipswich Town igen! Dessvärre sänds den varken på iFollow eller Viaplay, så ITFC Sweden håller inget Zoom-möte idag dessvärre. Men, vi kan alltid lita på panelen! Pelle, Kassör Hedensjö och AC svarar på Dans frågor. Come on you Blues!

Äntligen match igen, eller? Mot Swindon hemma. En match vi givetvis ska vinna, men hur osäker känner du dig inför dagens drabbning, med tanke på den senaste månadens händelser?

Pelle: Ja, äntligen. Det ska bli kul…eller nja, åtminstone intressant att se vad det ofrivilligt långa uppehållet har fört med sig i fråga om form och returnerande spelare (från skada). Om vi vinner? Förväntar mig inget annat än vad vi tidigare sett under säsongen. Fantasilös bolldominans, ineffektivitet, en eller två nya skador och möjligtvis, möjligtvis…..om det är en sådan dag…..en tursam uddamålsvinst.

Kassör Hedensjö: Ja, äntligen får jag instämma trots att omständigheterna kunde vara roligare. För mig är fotbollen en bra distraktion till den nya vardagen och ger ett visst mått av normalitet. Får se hur länge det varar. Till matchen då. Komfortabel är en känsla jag är direkt obekant med när det gäller Ipswich Town. Den finns nämligen inte. Åtminstone inte hos mig. Men vi bör kunna ha goda förhoppningar om att besegra Swindon om det inte är särdeles uselt. Matchen sänds förvisso på Sky där segrarna oftast lyst med sin frånvaro de senaste två decennierna och matchtempot kan vara ett frågetecken med tanke på det långa uppehållet samt att många spelare drabbats av viruset och kanske inte är fullt fysiskt återhämtade ännu. Likväl bordet det räcka mot motståndare som inte ser särskilt skräckinjagande ut att döma av deras säsong hittills.

AC: Skrämmande usel form på Swindon som endast mäktat med en oavgjord på de sex senaste! Även usel form på målvakten Matej Kovar, som släppt in näst mest mål i ligan, som Swindon haft på lån från Manchester United. Han är nu tillbaka i United och man har istället förstärkt med Bournemouths irländske (reserv)landslagsstopper Mark Travers på lån. En bra förstärkning men såklart ska vi vinna denna matchen. Naturligtvis livrädd att Brett Pitman sänker oss. Släkten brukar, som bekant, vara värst… Min förhoppning är att vi delar ut rejält med smörj och framförallt att vi inte åker på några nya skador.
 
Dags för ännu ett transferfönster, och ryktena är i full schwung. Vi ”missade” Ched Evans, men ska vara intresserade av Luke Thomas från Barnsley. I skrivande stund (onsdag) är Ndaba på väg till en lånesejour i Ayr, Donacien är gjord tillgänglig för utlån och Elkan Baggott kan vara på väg till Premier League. Vilka känner du att du kan klara dig utan till våren, och vad för förstärkningar ska vi leta efter?

AC: Ndaba verkar mer eller mindre klar för Ayr. Bra där. Kan kännas som en lite märklig destination, men vi har ju samarbetat med dem tidigare. Stackars Donacien lär inte få fler chanser och det var inte de bäst spenderade £750K kan vi nog enas om. Man kan ju drömma om att cirkeln sluts och att Accrington köper tillbaka honom för en symbolisk summa. Baggott hade givetvis smärtat lite mer om vi skulle tappa men jag hoppas att han har lite is i magen. Tur i oturen att Gwion Edwards och Flynn Downes är skadade annars hade de nog varit i riskgruppen att lämna också.
Angående anländande. Ska vi förstärka frontlinjen ser jag hellre någon annan än Ched Evans. Han kommer säkert leverera helt ok i Preston men hans off-pitch incidenter och det senaste stöket i Fleetwood är det sista vi behöver just nu. Jag har precis börjat titta på Apple-serien ”Ted Lasso” (som jag kan rekommendera för lite lättsam tv-underhållning om fotbolls-England) och jag tänker Ched Evans som en karbonkopia av en av de arroganta och mindre samarbetsvilliga karaktärerna. Fördomsfullt, men det kan jag bjuda på. Då tar jag hellre Luke Thomas även om typen är en helt annan. Sen att VI lånar en spelare från Barnsley, ja jisses, det trodde man inte för 3-4 år sedan. Men nu är det som det är. Det närmaste nyförvärv vi kommit är att vi hämtar hem El Mizouni efter en mindre lyckad utlåning till Cambridge. Risk för ny utlåning såklart, men jag hoppas att han stannar kvar under våren och utvärderas för framtiden. Det kommer ju trots allt bli ett ganska pressat spelschema om vi nu lyckas slutföra säsongen så alla kroppar kan behövas…

Pelle: Utan att gå in på några specifika namn så kan jag ju säga att det finns en hel del spelare i dagens trupp som jag lätt skulle kunna klara mig utan. Att just Donacien och Ndaba försvinner ut på lån känns ju rimligt då de inte har varit i närheten av vår startelva under den här säsongen och jag kan tänka mig att vi kommer se någon/några mer spelare försvinna ut på lån. Och det är helt nödvändigt att vi frigör lite ”space” i vår kvantitetsspäckade trupp, för att vi ska kunna ta in en eller två nya spelare i laget. Med tanke på att Lambert inte kommer att försvinna än på ett tag och således inte heller det mediokra spelet så måste vi ta in några nya krafter i laget för att eventuellt få till en vändning, en förändring, en nytändning. Det här transferfönstret är kanske det viktigaste fönstret sedan 2014/15 (då vi jagade en play-off plats till Premier League) och ett lyckat fönster här och nu och kanske, kanske att vi har en chans att ta oss härifrån senare i år. Ett misslyckat värvningsfönster och….ja, ni fattar. Lambert har ju sagt att han vill få in lite kreativitet i laget och Luke Thomas tickar en del boxar. Han är snabb, kan spela på båda kanterna och har hyfsad teknik (men framförallt är han under 21 och påverkas således inte av rådande salary-cap regler). Men ja, jag vet inte. Jag förstår att det är lätt att man tänker så då man inte skapar något framåt, men är det verkligen kreativa spelare som saknas i det här maskineriet? Bishop, Dobra, El Mizouni, Edwards, Dobra, Dozzel, Judge, Bennetts och Lankester är väl alla att betrakta som just kreativa spelare. Sen kanske inte formen på en del av dessa herrar är den bästa och likaså vet vi ju inte när nyckelspelare som t.ex. Gwion Edwards och Teddy Bishop kan vara tillbaka från skada. Men. Handlar det inte snarare om att vi saknar pondus, auktoritet, tyngd och lite jävlar anamma för att spela som ett välbalanserat och koordinerat lag, ett lag som inte är paniskt rädda för att förlora bollen, ett lag som inte komplicerar till sådant som inte behöver kompliceras. Det jag försöker säga är att jag hellre ser en hårdför elak bollvinnande defensiv mittfältare som kan ta hand om skitgörat på mitten och på så sätt frigöra våra kreativa spelare och samtidigt minska trycket på vår backlinje. En spelare som gör andra spelare bättre, helt enkelt. Är det dessutom så att James Norwoods skada är betydligt allvarligare/segare än vad som har indikerats så ser jag gärna även att vi tar in en riktig power-anfallare som (tillfällig) ersättare. Vi behöver en anfallare som kan göra mål. Kontinuerligt. Av de anfallare vi förfogar över så är bara James Norwood kapabel till detta.

Kassör Hedensjö: Så länge manager Lambert envisas med ett spelsystem som bygger på ett massivt bollinnehav genom trillande i ett mördande långsamt tempo i försvaret så spelar det ingen roll vilka kreativa och/eller offensiva spelare vi ställer upp med. Min uppfattning är att Ipswich har ett tillräckligt bra spelarmaterial men taktik och spelmodellen är inte anpassat efter det. Jag tycker möjligen att Ipswich ser tunna ut framåt och skulle gärna se en pålitlig, och gärna lite ”grisig”, målskytt. Å andra sidan har våra offensiva krafter inte fått leveranserna eller förutsättningarna att visa vad de kan. Vad gäller spelare på väg ut så är det med tanke på det täta matchandet under vårsäsongen inte troligt att vi har råd att avvara så värst många spelare. Det verkar däremot vettigt att få ut lovande ungdomar på lån för att få erfarenhet av tävlingsmatcher. Av våra seniora spelare kan jag tänka mig att släppa Donacien och Kenlock, som jag inte tror har någon framtid i Ipswich, om de ersätts av två andra seniora spelare.
 
Om alla matcher blir av har vi fem matcher i januari, sen match varje lördag och tisdag från 6 februari till 20 mars – 13 matcher på 43 dagar. Hur ska lagen klara av ett så pressat schema? Känner du, precis som jag, att EFL kanske borde förlänga säsongen några veckor och göra spelschemat lite mindre packat?

Kassör Hedensjö: Jag håller med frågeställare Dan om att det bästa hade varit att förlänga säsongen och sprida ut matcherna istället. Möjligen är det ett eventuellt stundande EM i sommar som begränsar ligorna från att förlänga säsongerna. Men matchschemat ser onekligen väldigt tufft ut.

AC: För oss supportrar blir det härligt med tätt matchande, men ja, man borde nog titta på en förlängning av säsongen trots ett eventuellt EM i sommar. Vår division lär ju knappast påverkas av detta. Jag tror dock det kan gynna oss, som jag vill tro har en lite bredare trupp än många konkurrenter. Det förutsätter så klart att vi håller oss hyggligt skadefria och det är inte helt självklart med ett så pressat schema. Läget är tyvärr väldigt ansträngt på öarna och man är kanske inte i position att uttala sig om slutförande av säsongen, men visst hade det hade varit väldigt trevligt om det gått.

Pelle: Ja, jag håller med. Att förlänga säsongen några veckor in på sommaren känns nödvändigt och borde också vara genomförbart. Troligtvis är inte kulmen nådd då det gäller den här andra vågen av smitta och fler matcher kommer att bli uppskjutna under vårvintern. Var så säkra på det.

Niklas Nygårds2021-01-09 14:15:00
Author

Fler artiklar om Ipswich