Kobbie Mainoo från Stockport till Wembley

Kobbie Mainoo från Stockport till Wembley

Under de senaste månaderna har alla Manchester United-supportrar fått bekanta sig med ett nytt stjärnskott. Kobbie Mainoo har på rekordkort tid tagit sig hela vägen genom akademin till att bli en nyckelspelare i Erik ten Hags lagbygge. Men hur tog sig en 19-årig kille från Stockport hela vägen hit?

Uppväxten och de tidiga ungdomsåren
Den 19:e april 2005 föddes Kobbie Mainoo. Han växte upp tillsammans med sina föräldrar, två storasystrar samt storebror i industristaden Stockport. Både mamma Abena och pappa Felix har sitt ursprung i Ghana. Det fanns en möjlighet att Kobbie kunde ha representerat landet, men så blev inte fallet. Storebror Jordan har även blivit något av en kändis i England, då han medverkat i det populära tv-programmet Love Island och gjort modelljobb för Vogue bland annat.  I dagsläget har Jordan Mainoo-Hames ett instagramkonto med cirka 700 000 följare.

Men åter till vår käre Manchester United-produkt, att Mainoo haft en tydlig koppling till det röda laget i staden syns redan i tidig ålder. I flertalet familjefoton ses engelsmannen bära den röda tröjan och det känns därför naturligt att valet föll på Manchester United och inte våra ljusblå rivaler. Men fotbollskarriären startade inte direkt hos de The Red Devils utan som liten spelade mittfältaren i det lokala laget Cheadley & Greatly. Redan som nioåring skulle den stora flytten komma, då Mainoos far tidigt såg talangen i sin son och ville att han skulle spela med spelare som var äldre och den möjligheten gavs i Manchester United.


Bild på en ung Kobbie Mainoo i Manchester United tröja Foto: Kobbie Mainoos Instagram

I akademin blev Mainoo snabbt uppsnackad som ett hett löfte och tog stora kliv i utvecklingen. Hans speluppfattning, teknik och arbetsmoral var spetskvaliteter som snabbt fångades upp av Manchester Uniteds ungdomstränare. En av Mainoos tidigare tränare i Cheadley & Greatley, Steven Vare, uttalade sig så här om den unge mittfältaren.

”Det var tydligt redan då att han var stark, snabb och bra med bollen. Jag behövde utmana honom genom att låta honom spela med de äldre pojkarna. Han var redan snabb för sin ålder. Kobbie brukade sprinta förbi sina motspelare med bollen, enkelt. Det var väldigt svårt att ta bollen från honom” säger tränaren till BBC.

Vare beskrev även Mainoo som en spelare som var väldigt mogen för sin ålder och var alltid villig att lyssna och lära sig.

Dessa attribut brukar vara lyckosamma för att man ska få en lyckad fotbollskarriär och i Manchester United akademi fortsatte framgångarna för mittfältaren. 2021 blev han en del av Travis Binnisons U18-lag. I ungdomslagen noterades Mainoo för flera meriter. Bland annat bidrog han i högsta grad till att ”The Red Devils” vann den prestigefyllda ungdomsturneringen FA Youth Cup. United-produkten noterades för två mål i turneringen mot Everton respektive Reading. I finalen besegrade The Red Devils Nottingham Forest efter mål av Rhys Bennett och en viss Alejandro Garnacho. Den sistnämnde blev tvåmålsskytt och har av förklarliga skäl en väldigt nära relation med textens huvudperson. Efter vinsten blev Mainoo som 17-åring, uppflyttad till U21-laget och fick spela turneringar som Premier League 2 och EFL Trophy.  Här började snacket om en uppflyttning till A-laget ta fart på allvar. Totalt spelade mittfältaren 68 matcher på U18, U19, U21 och U23-nivå för Manchester United och gjorde sex mål. Han skulle även hinna med att bli belönad med Jimmy Murphy Award, för sina insatser i ungdomslaget säsongen 2022/2023. Andra spelare som vunnit priset är bland annat Ryan Giggs, Paul Scholes, Mark Hughes och Marcus Rashford. Så här kommenterade ungdomsansvarig Nick Cox utnämningen av engelsmannen:

”Kobbie har haft en exceptionell säsong och klarat av varenda utmaning han ställts inför. Han kom till United när han var väldigt ung och har alltid varit en spännande talang, men viktigast av allt har han visat upp en god arbetsmoral och en vilja att lyckas", säger tränaren till Manchester Uniteds hemsida

I maj 2022 skulle till slut Mainoo ta det slutgiltiga steget och förverkliga sina drömmar.

Den 16:e maj 2022 signerade Kobbie Mainoo A-lags kontraktet med Manchester United Foto: Kobbie Mainoo, Instagram.


Uppflyttningen till A-laget och det stora genombrottet
17 år gammal signerade Kobbie Mainoo ett A-lags kontrakt. Dock tillbringades säsongen 22/23 i U21-laget. Men Stockportsonen fick chansen att åka med på träningslägret under VM-uppehållet och gjorde avtryck direkt. I träningsmatchen mot Cadiz behövde mittfältaren bara tre minuter innan han nätade i debuten med ett välavvägt avslut. Matchen förlorade The Red Devils med 4-2, men i detta fallet var det sekundärt, då en ny supertalang presenterade sig och imponerade på Erik ten Hag. Den efterföljande matchen, mot Real Betis, fick Mainoo spela en hel halvlek och snart skulle den efterlängtade A-lags debuten i tävlingssammanhang komma.

Manchester United hade efter en kämpig start med ten Hag vid rodret äntligen börjat få ordningen på grejerna och radat upp segrar i ligan. När 2023 tog sin början gick man in i ett intensivt spelschema då man var kvar i Europa League och de inhemska cuperna. Dessutom var laget inblandade i en tät Champions League-strid i ligan. Detta öppnade upp för rotation och i kvartsfinalen mot Charlton i ligacupen valde ten Hag att ge Mainoo chansen från start. 60 minuter blev det och en fullt godkänd debut som definitivt gav mersmak. Resterande våren blev det sparsamt med speltid. Två kortare inhopp mot Reading i FA-cupen och Leicester i Premier League var det som hanns med. Men ten Hag hade sett tillräckligt mycket för att ge Mainoo en permanent plats i A-laget.

Sommaren kom och Manchester United skulle resa till USA på försäsongsturné. I vanlig ordning får supportrarna bekanta sig med nya unga spelare som jagar en plats i truppen inför den kommande säsongen. Det kom inte som någon särskild överraskning att Mainoos namn fanns med på listan. United-produkten imponerade inledningsvis under försäsongen och var en av lagets bästa spelare. Men om kurvan hittills gått spikrakt uppåt för Stockportsonen, så skulle den få ett rejält hack. Mainoo skadade sig allvarligt i träningsmatchen mot Real Madrid, vilket gjorde att han skulle missa stora delar av hösten. Kanske hade Manchester United behövt ynglingen. Då man inledde säsongen svagt. De rutinerade spelarna på mittfältet som Casemiro och Christian Eriksen kom inte upp i nivå. Dessutom drog nyförvärvet Mason Mount på sig en skada och Sofyan Amrabat hade svårt att hitta rätt i sin nya klubb. Detta ledde till att United hade stora problem på det centrala mittfältet och behövde en räddare. I ligan halkade man efter den tydliga topptrion Liverpool, Manchester City och Arsenal. Dessutom blev det uttåg i både ligacupen samt Champions League. Detta gjorde att Erik ten Hag fick ta emot stor kritik och det spekuleras friskt om att nederländaren kan ha tappat omklädningsrummet. Dessutom fanns den ihärdigt negativa ägarsituationen hängande över klubben som ett mörkt moln. Manchester United var minst sagt i behov av en ljuspunkt i vintermörkret.

I slutet av oktober blev Kobbie Mainoo till sist frisk från sin knäskada. Men han klev inte direkt in i startelvan utan fick sitta bänken. Men då resultaten fortsatte att vara svaga valde Erik ten Hag att slänga in engelsmannen från start i matchen mot Everton. Även om ungdomskompisen Alejandro Garnacho stal rubrikerna med en läcker bicykleta, var det Mainoo som blev belönad med ”matchens lirare”. Skribentkollega Eric Länje gav mittfältaren en sexa i betyg och beskrev insatsen som följande.

”Gjorde sin PL-debut från start och visade lugn i sitt spel trots trycket från läktaren. Alltid tillgänglig i passningsspelet och slår bollen på första touchen. Såg ut som han har spelat i PL i över fem år och ska vara given i startelvan framöver.”

Och visst var det så, några tecken på orutin eller nervositet syntes inte och det var tydligt Mainoo var i startelvan för att stanna. Resterande delen av 2023 fick Mainoo endast inleda på bänken fyra gånger och startade övriga matcher.  Det är inte ofta man ser en 18-åring slå sig in i A-laget med den självklarheten och trots att engelsmannen bara gjort ett fåtal matcher A-laget kändes det som han varit en del av truppen i flera år. Ungdomschefen Nick Cox tror sig veta anledningen.

”Vi (i akademin) gillar att utmana våra ungdomsspelare och sätta dem i obekväma situationer. Man ska självklart inte skrämma dem för mycket, men om man hela tiden försöker utmana dem lite grann hela tiden, kommer de ha nyttig erfarenhet när de kommer till A-laget” säger han till Manchester United hemsida och fortsatte ”I Kobbies fall hade han redan gjort ett avgörande mål på Molnieux stadium i ungdomslaget (Kobbie Mainoos första mål i Premier League kom när han avgjorde i slutminuterna i Manchester Uniteds 4-3-vinst mot Wolves). Förvisso var det i en straffläggning och det var inte lika mycket publik då, men han hade redan varit där och gjort det, vilket gav honom självförtroendet att göra det igen på A-lags-nivå, säger han till klubbens officiella hemsida.

Kobbie Mainoo firar sitt första Premier League-mål mot Wolverhampton.

Under våren har framgångarna fortsatt att komma för 19-åringen. Utöver det läckra målet mot Wolverhampton i slutsekunderna har stockportsonen, nätat i FA-cupen Newport och inte minst det iskalla ledningsmålet mot Liverpool nyligen, som fick hela Old Trafford att explodera. Dessutom har han belönats med månadens Manchester United-spelare i januari och vann månadens mål i Premier League för februari. Lovorden från etablerade ex-spelare och experter, verkar aldrig ta slut. Bland annat har före detta United-mittbacken Rio Ferdinand jämfört honom med den nederländske mittfältslegendaren Clarence Seedorf i spelstilen. Mainoo har verkligen motsvarat det högt ställda förväntningarna och kan nå hur högt som helst.

Landslagskarriären och den häftiga debuten

Mainoo har inte bara skördat framgångar i den röda tröjan. 19-åringen har även klättrat i de engelska ungdomslandslagen. 2021 gjorde han sin debut i den vita tröjan i U17 landslaget, där han gjorde fem matcher, ett mål och en assist. Därefter klättrade mittfältaren ytterligare ett steg och började spela med u18 och sedan u19.  Men det var inte självklart att det skulle bli The Three Lions, som Unitedprodukten skulle representera på seniornivå. Som tidigare nämnt fanns även Ghana med i bilden eftersom Mainoos föräldrar har sitt ursprung därifrån. Intresset från de båda nationerna var av förklarliga anledningar stort men tonårsstjärnan fortsatte att representera England på ungdomsnivå. I februari blev han uppkallad till u21-landslaget, men några matcher skulle det inte bli då förbundskapten Gareth Southgate lyfte luren inför vänskapsmatcherna mot Brasilien och Belgien, då Jordan Henderson haft skadeproblem.

18 år ung fick mittfältaren göra sin första A-landskamp när han bytte av Conor Gallagher i matchen mot brassarna. England förlorade visserligen mötet med 1–0, men Mainoo visade direkt prov på sina kvaliteter. Den efterföljande matchen fick Manchester United-produkten chansen från start och föga förvånande var mittfältaren helt opåverkad av pressen att kliva ut på Wembleys gräsmatta. Mainoo var en av planens giganter i 2–2-matchen och även om han inte noterades för någon poäng, fick han hämta priset som ”matchens lirare”. Efteråt hyllades han till skyarna av supportrar och experter. Många menar nu att Mainoo har en given plats i sommarens EM-trupp och bör i allra högst grad vara med och konkurrera om en startplats på det centrala mittfältet.

Någonstans här pausar vi berättelsen om Kobbie Mainoo, för tillfället. Men sagan är långt ifrån över. Med största sannolikhet väntar ett EM i sommar och även om den första seniorsäsongen i den röda tröjan inte blir den mest framgångsrika ur ett lagperspektiv, bortsett från en potentiell FA-cuptitel, kan Mainoo vara stolt över det han uträttat på planen. Det mesta talar för att alla Unitedsupportrar har fått se en ny storspelare gå hela vägen genom akademin och det är något att vara extremt stolt över.

Hur högt tror ni att Kobbie Mainoo kommer nå? Skriv er åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla god ton!
GGMU

Källor

https://www.instagram.com/kobbie/
https://goal90.com/biography/kobbie-mainoo-bio-country-brother-earnings-lifestyle-rise-to-fame/
https://en.wikipedia.org/wiki/Kobbie_Mainoo
https://www.manchestereveningnews.co.uk/sport/football/football-news/man-united-kobbie-mainoo-newcastle-25275884
https://www.independent.co.uk/sport/football/kobbie-mainoo-ghana-stockport-erik-ten-hag-fa-youth-cup-b2515120.html
https://www.manutd.com/en/news/detail/kobbie-mainoo-named-jimmy-murphy-young-player-of-the-year-2022-23
https://www.bbc.com/sport/football/68176430
https://www.fotmob.com/sv/players/1292810/kobbie-mainoo
https://www.manchestereveningnews.co.uk/sport/football/football-news/kobbie-mainoo-manchester-united-contract-23977503
https://www.theguardian.com/football/2023/dec/01/local-hero-kobbie-mainoo-bringing-cheer-at-troubled-manchester-united
https://www.transfermarkt.com/kobbie-mainoo/leistungsdaten/spieler/820374/plus/0?saison=2022
https://www.manutd.com/en/players-and-staff/detail/kobbie-mainoo-mens-team
https://www.manutd.com/en/news/detail/kobbie-mainoo-ascent-from-the-man-utd-academy
https://www.90min.com/posts/kobbie-mainoo-set-international-call-up-england-vs-ghana-battle
https://www.svenskafans.com/england/manu/spelarbetyg-everton-manchester-united-664015
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2024-05-16 12:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham