Krönika SW6: "Ståplatsläktarna måste tillbaka"
Bayern München. En tysk klubb med ståplats på sin arena.

Krönika SW6: "Ståplatsläktarna måste tillbaka"

Ståplatsen i England kan vara på väg tillbaka. Enligt arkitekten John Barrow som varit med och ritat Wembley är dagens ståplats läktare inte längre förenat med fara för besökarna. I veckans SW6 skriver Chelsea-krönikören Gustaf Nilsson att det kan rädda den engelska läktarkulturen och öka kapaciteten på Stamford Bridge.

I veckan gick den måttligt populära Ron Gourlay ut i engelsk media och sa att Chelsea tittar på en försäljning av Stamford Bridges namnrättigheter. Sedan det blev klart att klubben inte kommer kunna bygga en ny större arena utanför SW6 måste intäkter från annat håll hittas. Förutom att Fulhams stadsdelsnämnd har gått ut och sagt att möjligheterna att bygga ut arenan inte är helt stängda finns det ytterligare en möjlighet att få in fler åskådare på matcherna. Återinför ståplats på de engelska arenorna.

Förbjudet sedan 1994
Det är inte bara Chelsea som dras med för liten arena i den engelska toppfotbollen. Även de flesta konkurrenter i främst storstäderna har fullt varje match vilket tvingar åskådare att vända sig till resebyråer för överpriser. En redan saltad fotbollsbiljett blir genom dessa företag tre gånger så dyr. Ståplatsen har varit bortplockad från den engelska fotbollen sedan 1994. Några upprepade läktarskandaler med "Hillsborough disaster" 1989 i FA-cupmatchen mellan Nottingham Forest och Liverpool som den utlösande faktorn. Idag sjutton år senare öppnas det för en ny lösning.

Arkitekten bakom Wembley
Det är arkitekten John Barrow, som bland annat varit med och ritat nya Wembley samt EM-arenor, som uttalade sig på "The International Football arena conference".

"Vi som arkitekter har inga problem med ståplats. Det skulle helt klart lagstiftats, hanteras och behövas fler publikvärdar, men när det gäller säkerheten kan det göras utan några problem i mindre uppdelade områden" sa Barrow till sin publik.

Bayern exemplet
Barrow använder Bayern München som en klubb där den nya ståplatsen praktiseras idag. Med mindre läktarsektioner för upp till 1 500 personer får besökaren större upplevelse och mister inte känslan av sin egna plats på arenan. Detta tackvare mindre fickor med räcken på läktarna.

"Det är bra att ha stående områden. De ökar spänningen i arenor, speciellt bakom målen. Om lagstiftningen ändras så att toppklubbarna kan ha ståplatser igen, kan det hjälpa de klubbar som funderar på att utöka kapaciteten och ge fler unga människor chansen att gå på fotboll." säger Barrow.

Flera ställer sig bakom ståplats
Han är inte heller den enda som öppnat för möjligheten att återinföra ståplats i engelsk fotboll. Tidigare i år har även Arsenals VD Ivan Gazidi, proffesorn Steve Frosdick och presidenten över "FSOA" (Football Security officers Association) gått ut och sagt att de inte ser några problem. Det skulle snarare öka atmosfären.

Kan rädda läktarkulturen
I mina ögon skulle det här föra den engelska läktarkulturen på rätt köl igen. Alla vet att det är på bortaresorna man upplever den bästa atmosfären i England i dag. Där står man upp och den sjungande supporterskaran står samlad på läktaren. Så länge man sitter ner på hemmaplan kommer Sunderland borta alltid vara roligare än Tottenham hemma. Fakta som snart kan ändras.

Bort med "No Standing"
Ändras beslutet med förbjuden ståplats i England är jag den första att hjälpa till med att måla över "NO STANDING" i läktartaket på Stamford Bridge. Två vidriga ord som tillsammans varit nära på kväva det som fört fram England till den position i ligafotbollen den har idag, läktarkulturen.

Over land and sea!
//Gustaf

Gustaf NilssonGustaf.F.nilsson@gmail.com@guragel2011-11-11 16:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea