Landslagsmeriterad mittback klar för QPR
Leon Balogun (t.h.), på bilden i Mainz tröja i en träningsmatch mot Liverpool 2016, har skrivit på ett ettårskontrakt med QPR.

Landslagsmeriterad mittback klar för QPR

Leon Balogun har skivit på ett ettårskontrakt.

QPR presenterade på fredagen Leon Balogun som sitt senaste nyförvärv. Den nigerianske landslagsbacken har de två senaste säsongerna spelat för Rangers i skotska ligan och har därmed vunnit både ligan och cupen "North of the Border".

Balogun, som är 1,90 lång, har hunnit fylla 34 år och är född och uppvuxen i Tyskland, men har alltså spelat landslagsfotboll för sin fars hemland Nigeria. Sedan debuten 2014 har han gjort 46 matcher för the Super Eagles. Han började spela i Hertha Berlins pojklag, och har på seniornivå representerat Hannover, Fortuna Düsseldorf, Darmstadt och Mainz. Till de brittiska öarna kom Balogun sommaren 2018 då han skrev på för Brighton. Han hade dock svårt att ta en ordinarie plats och efter tolv matcher på en och en halv säsong lånades han i januari 2020 ut till Wigan. Sommaren samma år gick flyttlasset till Glasgow och här blev han snabbt en populär figur bland fansen på Ibrox och spelade under sina två säsonger totalt 65 matcher. Han fick se Europa League-finalen i maj från avbytarbänken, men spelade 120 minuter när Rangers några dagar senare tog hem den skotska FA-cupen.

Rangers valde att inte förlänga hans kontrakt i somras, men av reaktioner på sociala medier så skulle man ha gjort det. Flera fans berömmer hans inställning på planen och hade velat se honom på Ibrox ytterligare en säsong.

Att QPR väljer att satsa på en 34-åring kommer såklart att kritiseras av de som gillar att gnälla. Det handlar dock om en spelare som managern Mick Beale känner väl från sin tid i Glasgow och om en spelare som ger intrycket av att ha några år kvar som spelare. Att han inte hamnat i QPR tidigare förefaller bero på att flera klubbar visat intresse och Balogun har säkert hoppats kunna få ett tvåårskontrakt någonstans.

Värvningen innebär att truppen primärt förstärks med en mittback, även om Balogun även kan spela högerback. Det har en tid pratats om att QPR kan spela med en trebackslinje då inlånade högerbacken Ethan Laird är ganska offensivt lagd och skulle kunna användas i en position lite högre upp i banan.

Då Balogun inte har tränat med någon klubb under sommaren så saknar han matchtempo. Han tillägger att han skött sin träning bra under sommaren och att han hoppas kunna vara spelklar inom kort. Troligtvis kommer han att spela några matcher med U21-laget innan det blir aktuellt med spel i Championship.

 

Simon Ståål2022-08-26 23:43:59

Fler artiklar om QPR