Lista: Manchester Uniteds främsta anfallare under PL-eran
1966 was a good year - The King was born.

Lista: Manchester Uniteds främsta anfallare under PL-eran

Landslagsuppehållet är här - vad passar då bättre om inte en lista från redaktionen över Man Uniteds bästa anfallare under Premier League-eran. Det blir en komplett lista från plats tio hela vägen ner till den allra bästa på första plats. Let's go!

Innan vi börjar så är det viktigt att understryka att listan innefattar endast renodlade anfallare, dvs inte yttrar eller höger/vänsterforwards - Listan gäller således forwards. 
Varje spelares plats på listan motiveras med statistik, bedrifter och förmågor. Nu kickar vi igång! 

10. Carlos Tevez
El Apache tillhörde visserligen United endast i två år men under de två åren så var hans inflytande extremt stort både på planen och utanför. Anfallsparet Rooney/Tevez ackompanjerat av Ronaldo var en dödlig trio som erövrade både inhemska och europeiska titlar. Efter att United tackat nej till prislappen från West Ham, kom dessvärre stadsrivalerna och knep honom framför näsan på oss. Men hans insatser i den röda tröjan var stundtals monumentala. 48 poäng på 99 matcher är en godkänd poängproduktion sett till det material vi hade under hans tid i klubben, 2007-2009.

9. Robin van Persie
Den flygande holländaren gjorde den förbjudna flytten till Old Trafford 2012 i jakten på titlar. I United blev han snabbt populär trots sin historia i rivaliserande Arsenal. Han hade en bländande teknik och rörlighet både innanför och utanför boxen med näsa för mål. Under de tre säsonger han satte skräck i Premier Leagueförsvar med vårt emblem på bröstet, så blev det 58 mål på 105 matcher.

8. Dimitar Berbatov
En personlig favorit hos många som utöver en sanslös bollbehandling också hade både nerver och en kropp av stål. Det var inte många som tog honom i duellspelet. En perfekt länkspelare till både Rooney och Ronaldo. Bulgaren kammade hem sju titlar med klubben och gjorde 56 mål på 149 matcher. Vi minns nog alla målet mot Chelsea 2011 eller den sanslösa dribblingsräden mot West Ham där han dukade öppet mål för Cristiano Ronaldo.

7. Dwight Yorke
The smiling assassin mäktade med 65 mål på 152 matcher och var en direkt avgörande spelare i trippelsäsongen 1998/1999. Anfallaren från Trinidad & Tobago hade stora kvaliteter i straffområdet och bildade ett fruktat anfallspar tillsammans med kollegan Andy Cole. Han bidrog till att klubben plockade hem sex titlar under hans tid i klubben, 1998-2002.

6. Mark Hughes
102 mål på 287 matcher under två sejourer och en status som en tvättäkta legend i vad som blev Sir Alex första stora era i klubben. Hughes hade en förmåga att alltid driva framåt och hitta mål ur omöjliga vinklar. Under de två sejourerna han hade i klubben kom han att kamma hem inte mindre än 13 titlar, var av hela sju stycken under Premier League-eran. Inflytandet han hade på den brittiska fotbollen under 1990-talet var således monumentalt.

5. Ole Gunnar Solskjaer
Babyface, super-sub, norrmannen från Kristiansund hade många smeknamn under sin tid i klubben som varade mellan 1996-2007. Under den tiden mäktade han med hela 130 mål på 370 matcher för The Red Devils och var bidragande i bärgandet av hela 14 titlar. Vi minns väll alla när Sheringham nickade och Solskjaer sticker fram foten för avgörandet i Barcelona 1999. Trippeln var ett faktum och super-sub befäste sitt smeknamns ursprung.


4. Andrew ''Andy'' Cole
Andy Cole var en av Englands absolut farligaste anfallare under 1990-talet. Hans näsa för mål och otroliga snabbhet ställde många försvar. Totalt dundrade han in 121 mål på 275 matcher och var med och kammade hem totalt elva titlar mellan åren 1995- 2002.

3. Ruud van Nistelrooy
Holländaren som handplockades av Sir Alex Ferguson anlände till Manchester skadad, sommaren 2001. Trots uppförsbacken han fick i och med skadan så var han trots det en av ligans absolut bästa målskyttar och anfallare. Av alla 150 mål han lyckades göra för klubben, gjordes alla i straffområdet. Ett sanslöst facit som han mäktade med på endast 219 matcher. Totalt blev det fyra titlar innan han såldes till Real Madrid, sommaren 2006.

2. Wayne Rooney
Wazza hade utan tvekan varit etta på den här listan om det inte vore för att arrogans och artisteri i kombination väger tyngre. Wayne Rooney kom som en kaxig tonåring och tog hela världen med storm och lyckades förvalta det som ''The class of ´92'' hade påbörjat. En mer allround fotbollsspelare har sällan skådats, som samtidigt lyckades prestera max under varje match. En sanslös spelare som mäktade med 253 mål på 559 matcher. Han hann även med att vinna 18 titlar under sina år i Unitedtröjan. En mer komplett brittisk anfallare är svår att finna.

1. Eric Cantona
The King anlände under mycket hemlighetsmakeri 1992 och satte en ny status på klubben. Utan Eric Cantona så hade United inte uppnått all den status och vunnit de titlar man sedermera gjorde. Auran och personan han tog in i Uniteds omklädningsrum var något som länge hade saknats. På 181 matcher mäktade han med 81 mål, samt elva titlar mellan åren 1992-1997. Utöver detta blev han även utsedd till årets spelare vid ett tillfälle. Hans bidrag till både den brittiska, och den europeiska fotbollen har varit så stor att han i de flesta kretsar uppnått en gudalik status. Cantona var utan diskussion tungan på vågen som satte igång det maskineri som vi idag känner som Manchester United. Om han bara hade varit engelsman så hade han med största sannolikhet varit adlad vid det här laget.
 

Johan Åkesson@aakessonjohan2022-03-22 14:08:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham