Lagbanner
EM-kollen Liverpool <font color=cc0000>[Uppdaterad]</font>

EM-kollen Liverpool [Uppdaterad]

England utslagna på straffar
Följ de 8 Liverpoolspelare som är uttagna i EM-trupperna. Den här artikeln uppdateras löpande.

8 Liverpoolspelare är uttagna i fotbolls-EM i Polen och Ukraina 2012 och här kan du följa deras framfart under några sommarveckor som förhoppningsvis bjuder på strålande fotbollsunderhållning.
 
Liverpoolspelare
 
Danmark (Grupp B)

Daniel Agger

9 juni Holland-Danmark 0-1

Danmark gick till pausvila i 1-0-ledning efter en mycket väl genomförd första halvlek. Holland tog som väntat kommandot och parkerade under merparten av de första tjugo minuterna på offensiv planhalva (73-27 i bollinnehav första kvarten), men de hade svårt att på allvar testa Andersen i danska målet och oftast slutade det med överambitiösa avslut av Robben eller instick som missade avsedd spelare med flera meter. En riktigt bra chans hade dock Robben där han nog skulle ha avslutat själv i stället för att söka inspel.
 
Därmed inte sagt att det var väntat när Danmark nätade på sin första målchans i den 24:e matchminuten. Ett anfall på vänsterkanten stannade vid ett motlägg som blev till en passning in till Michael Krohn-Dehli. Dansken skottfintade på väg mot mål vilket gav honom läge att placera in bollen lågt mellan Maarten Stekelenburgs ben.
 
Målet jämnade märkbart ut händelserna på planen även om Holland fortfarande var det laget som oftast höll i taktpinnen och det blev riktigt nära när Anderson av misstag spelade ut bollen direkt till Robben som avslutade i stolpen.
 
Daniel Agger hade ingen jättelyckad halvlek. Stod och sov på en hörna, låg ner och hävdade att han blivit armbågade i ansiktet strax innan en holländare rann förbi till en god möjlighet, var farligt nära hög spark i eget straffområde två gånger och missade Ibrahim Afellay ett par gånger.
 
I andra halvlek vred Holland omedelbart upp tempot ytterligare ett snäpp och skapade via flera hörnor rejält tryck kring Andersen. Till skillnad från i första låg man nu närmare att på allvar oroa Andersen. Matchbilden upprepade sig dock så till vida att när Holland inte fick utdelning så vågade sig Danmark högre upp i planen och skapade ett par ströanfall, men ofta väldigt genomtänkta. Danmark låg djupt och bättre i positionerna efter den inledande kvarten, varefter det mest var oräkneliga inbrottsförsök följt av skott av Robben som har för låg effektivitet för att det ska hålla som det vapen Holland nyttjar i 80 % av anfallen.

Bert van Marwijk gjorde sina byten och försökte med måltjuven Klas Jan-Huntelaar vars bästa möjlighet kom alldeles efter han bytts in liksom Rafael van der Vaart och strax före slutsiganlen Dirk Kuyt, men så där riktigt glödheta målchanser skapade faktiskt inte Holland och det var inte helt olikt att se Liverpool anfalla. Mycket boll, skenbart dominanta, men få avslut innanför ramen som inte Andersens morsa hade fångat. Lagkapten Agger gjorde en mer solid andrahalvlek med bättre koll på både Afellay och hans ersättare samtidigt som han drev på sina medkamrater.

13 juni Danmark-Portugal 2-3

0-2-underläge mot Portugal och en skada i vardera halvlek låter som att matchen var avgjord, men danskarna visade prov på stark lagmoral och visst medgräs när de pressade Portual ända in på slutet. Pepe och Postiga hade givit Portugal en 2-0-ledning där "Europas brassar" tagit över matchen efter en inledande öppen första kvart när Danmark från tomma intet på sin första egentliga målchans reducerade precis före halvtid genom Portugaldödaren Bendtner.

Medan Portugal letade ett punkteringsmålet sköt Kvist decimetern utanför och Bentdner var nära igen. Ronaldo missade två frilägen och det såg ut att stå dem dyrt när Bentdner nickade in 2-2 i den 80:e minuten. 4 av 4 mål på nick alltså. Kockan tickade upp mot 90 minuter och danskarna såg ut att åstadkomma ytterligare en skräll när Varela avgjorde efter 87 minuter när han bara hade varit på planen i 3 minuter. Inhopparen totalmissade ett vänsterinlägg med vänsterfoten, men julgransfotsträffen lade tursamt upp bollen för ett andra försök med högern och det blev en ren hård träff nere till höger om Anderson i det danska målet.

Agger gav bort frisparken som ledde till hörnan som innebar 0-1 och var också den som på hörnan inte följde med Pepe i dennes löpning före målet. Vid 0-2 var det Aggers mittbackskillega Kjaer som kom för sent in för att rensa ett vänsterinlägg. Trots detta blir helhetsintrycket av Aggers insats mot ett spelskickligt lag med en av världens främsta anfallare positivt och han har helt klart konserverat formen från Liverpool.

17 juni Danmark-Tyskland 1-2

Att Danmark gjorde sorti efter gruppspelet kom inte som någon överraskning efter att ha lottats mot båda EM-finalisterna samt ett av Europas bästa lag i övrig, Portugal, men mer överraskande var hur våra nordiska grannar stod upp i match efter match och inte hade behövt mycket extra flyt för att ta en kvartsfinalplats.

Tyskland tog ledningen genom Lukas Podolski i minut 19 efter att det danska försvaret hade gått bort sig fullständigt efter ett inkast där bollen låg i nätet bara någon sekund senare. Det tog dock inte mer än fem minuter innan danskarna hade kvitterat på hörna när Michael Krohn-Dehli nickade in 1-1 framspelad med pannan av Bendtner.

Poulsen hade ett  hårt och lågt skott i öppningen av andra halvlek som lätt touchade stolpens utsida och Bendtner drogs tydligt i tröjan i samband med Danmarks bästa målmöjlighet efter det utan att få domarnas gehör. Dessa marginaler till trots ska det sägas att det var Tyskland som skapade mest och bäst under matchen, men inte uttalade lägen i den grad som åtminstone jag hade förväntat mig och Agger kan vara stolt över sin och sina försvarskollegors insats mot tyskarna och under EM. När danskarna blev mer våghalsiga mot slutet kontrade Tyskland in segermålet tio minuter före full tid.  Agger hade en skaplig nickchans på hörna i slutminuterna.

Om vi leker med tanken att Varela inte hade fått en så lyckad felträff för Portugal och den matchen hade slutat 2-2 skulle både Danmark och Portugal ha slutat på 4 poäng och 4-4 i målskillnad samt 2-2 i inbördes möten. Avgörande för avancemang hade under dessa omständingheter UEFA-ranking blivit och där hade Portugal ändå dragit det längsta strået. Men samtidigt, nog hade Danmark vid 1-1-ställning mot Tyskland lagt sig rejält på att försvara den poängen om de hade knipit en pinne av portugiserna? Nåja, om inte om och så vidare...

Spanien (Grupp C)
 
José Reina
 
10 juni Spanien – Italien 1-1

Pepe Reina satt som väntat på bänken när de två senaste världsmästarnnationerna sluggade loss i öppningsmatchen i grupp C. Spanien ställde upp utan anfallare där Cesc Fabregas fick agera längst fram i banan som falsk nia. Italien svarade med att packa ihop tätt i mitten och spanjorerna hade svårt att komma igenom under hela första halvlek där anfallsspelet bara vaknade till liv när Andres Iniesta stod för ett genombrott.

Tio minuter in i andra halvlek byttes varnade Mario Balotelli ut mot skyttekungen Antonio Di Natale som bara behövde fem minuter på sig innan han sprang igenom Spaniens försvar och tog tillvara på en Pirlo-passning som han förpassade tätt intill Casillas vänstra stolpe. Glädjen blev kortvarig för italierna när Spanien snabbt kombinerade sig fram genom mitten när en läcker David Silva-vrickning hittade Fabregas som kvitterade från nära håll.

Fernando Torres kom in med kvarten kvar och hann med att både bränna friläge och misslyckas med en lobb över Buffon. Det känns inte troligt att Del Bosque kommer fortsätta med 4-6-0 men är Torres rätt anfallare att satsa på? Tveksamt. Italien däremot kan ta med sig mycket positivt ifrån matchen där de styrde Spanien dit de ville och hade Balotelli haft en bra dag kunde det slutat med tre poäng till Gli Azzurri.

14 juni Spanien - Irland 4-0

Pepe Reina får återigen se sig petad till förmån för förstavalet Iker Casillas, tillika lagkapten för det spanska landslaget.

Även Fabregas blir förpassad till bänken efter matchen mot Italien där han hade rollen som falsk nia, och ersätter gör förre Liverpoolspelaren Fernando Torres. Annars är startelvan sig lik.

Om spanjorerna hade svårt att borra sig igenom italienarnas vattentäta försvar i den förgående matchen, så hade de funnit lösningen till det problemet mot irländarna.

Redan i den fjärde minuten tar Fernando Torres vara på oreda i det irländska försvaret och 1-0 är ett faktum efter att anfallaren trycker upp bollen i nättaket.

I andra halvleken spelar spanjorerna ut sina motståndare helt. David Silva hinner göra ett mål och Torres lyckas sätta ditt sitt andra för kvällen innan Cesc Fabregas ersätter tvåmålsskytten, och en av planens bästa spelare, Fernando Torres.

Spanjorerna nöjer sig dock inte med 3-0 utan ökar på sin ledning till 4-0 i den 83 minuten genom Fabregas, på en vacker hörnvariant som lämnar mycket att önska från det irländska försvaret som beter sig väldigt passivt. 4-0 blir även slutresultatet i matchen. 

Trots att motståndet är svagare än i matchen mot Italien kan det vara värt att notera att spelet flöt på mycket bättre med en renodlad anfallare för spanjorerna istället för en falsk nia vilket de hade i första matchen. Spanjorerna är nu på god väg mot kvartsfinalen. Oavgjort i sista gruppspelsmatchen mot Kroatien räcker för La Roja.

18 juni Kroatien - Spanien 0-1

EM:s sämsta halvlek tillsammans med den första mellan Ukraina och Sverige såg till att det stod 0-0 efter 45 minuters gåfotboll. Det enda att rapportera om från första halvlek är Ramos överilade glidtackling på Mandzukic i straffområdets utkant. Varning? Ja! Straff? Ja! Reaktion från huvuddomare eller extradomare 1,5 meter från situationen? Nej!
 
Efter paus tilltog Spaniens Barcaspela av att pressa högt och rulla runt bollen utanför Kroatiens straffområde. Men trots dominans i bollinnehavet var det kroaterna som grävde fram de största chanserna och de koncentrerade sig på fasta situationerna då de försökte utnyttja det faktum att de är EM-slutspelets längsta lag.
 
Med Italien i 1-0-ledning behövde Kroatien vinna mot Spanien och en bättre chans än efter 59 minuter fick de inte. Luka Modric vann bollen på högerkanten innan han med utsidan av foten slog en superb krossboll som nådde en helt omarkerad Ivan Rakitic vid den bortre stolpen. Casillas (Reina på bänken som vanligt) gör en bra räddning, men Spanienmålvakten borde aldrig ha givits en chans att komma i närheten av bollen. Mål där och Spanien hade ramlat ner på plats 3 i tabellen och därmed åkt ur EM om de inte hade lyckats kvittera sista halvtimmen.
 
I minut 86 missar dessutom samtliga i domarteamet en fruktansvärt tydlig och utdragen tröjdragning av Arbeloa i straffområdet och hur den kunde undgå samtliga fyra personer i svart är ofattbart. Det svänger snabbt och 1 minut senare ligger bollen bakom Pletikosa efter att Iniesta spelat bort målvakten och fram Navas till öppet mål från en meter. Misstänkt offsideläge på Navas när bollen slås av Fabregas mot Iniesta. Enligt regelboken räknas det nu ändå inte som offside om det var det, men enligt sunt förnuft och universums ordning borde det förstås inte existera i en liten bubbla utan påverkan.

England (Grupp D)

 
Steven Gerrard
Glen Johnson
Andy Carroll
Stewart Downing
Jordan Henderson
Martin Kelly

 
12 juni Frankrike – England 1-1


Likaläge i paus efter att Lescott nickat in en frispark av Gerrard och Nasri kvitterat på ett dykande skott från 18 meter efter att Hart strax före reflexräddat Diarras nick. Annars spelades första halvlek i lågt tempo där Frankrike verkade medvetna om att deras svaghet låg i defensiven  eftersom de flyttade upp långsamt och med få spelare. Englands avsaknad av många förstaelvespelare var påtagligt och laget kändes ytterst lätta framåt.

I andra halvlek började England rulla boll bättre medan Frankrike fick jaga, men inget av lagen grävde fram särskilt många bra målchanser. Hodgson bytte in Defoe med kvarten kvar och Walcott sista fem, snabba och pigga ben som nog skulle ha satts in tidigare.

Förutom att ligga bakom målet var Gerrard en av Englands bästa spelare i sin nya lite djupare roll på mittfältet där han låg rätt i positionerna och höll ihop spelet bra. Även Johnson kommer undan med plus för sin insats på högerkanten. Downing och Carroll satt på bänken medan Kelly inte fanns med i den uttagna truppen. Henderson ersatte Parker sista kvarten.

15 juni Sverige – England 2-3

England skickade ut Sverige ur EM efter att Erik Hamréns gäng kommit igen ifrån underläge för att sedan tappa ledningen i andra halvlek. Två Liverpoolspelare låg bakom Englands första mål men en var också inblandad i de båda baklängesmålen.

Första halvlek bjöd inte på något skönspel men Glen Johnson stod för en fin aktion när han gick in och tog bollen ifrån Zlatan Ibrahimovic när denne hade chansen att löpa sig fri. Trots att halvleken inte innehöll några målchanser var det England som tog ledningen genom Andy Carroll. 23-åringen stod för ett stiligt nickmål där han löpte ifrån Granqvist och kom in bakom Olof Mellberg. Assisten stod Steven Gerrard för som slog ett vackert djupt inlägg från 35 meter och vi noterar hur kaptenen har assisterat båda Englands mål.

England fick en mardrömsöppning i andra halvlek när Carroll drog på sig en frispark ett par meter ifrån straffområdeslinjen. Ibrahimovic drog frisparken i muren och karatesparkade sedan fram returen fram till Mellberg som lyckades få bollen förbi Joe Hart. Johnson försökte frenetiskt rensa undan bollen men inte bättre än att den gick i Johnson-stolpe-Johnson-in. Det var även han som bar skuld till målet när han i samband med frisparken inte lyfter upp och därmed upphävde offsiden på Mellberg. Svensken får inte målet utan det skrivs upp som självmål på Johnson och därmed är han den första engelsman sedan Jimmy Dickinson att göra självmål i ett stort mästerskap. När Dickinson gjorde sitt? 1954.

Mardrömen var inte slut för Johnson som missade markeringen på Mellberg ett par minuter senare när han löpte sig fri på en frispark och nickade in 2-1 till Sverige. Man-man-markeringen visar sig från sin fina sida igen, då även om det var ett misstag från Johnson var han ensam med tre svenskar.

England kämpade sig tillbaka genom att angripa Sverige där de är som svagast - på fasta situationer. Engelsmännen vann en hörna som nickades centralt ut till inbytte Theo Walcott som sköt ett rakt skott som gick igenom alla kroppar och förbi Isaksson som stod på fel fot.

Walcott blev tungan på vågen för England när han tio minuter ifrån slutet spurtade förbi Jonas Olsson och Sebastian Larsson och slog ett lågt inlägg som Danny Welbeck ytterst läckert klacksnurrade in bakom Isaksson. För att England ska säkra en slutsspelplats krävs minst en poäng i den sista gruppsspelsmatchen mot ena värdnationen Ukraina.

Johnson var inblandad i båda baklängesmålen men utöver det stod han för flera fina brytningar och hade kunnat fått med sig ett assist om inte Isaksson gjort en idioträddning på Terrys nick. På mittfältet fick Gerrard styra Englands spel och var nära att göra sitt första mål i turneringen i slutminuterna men sköt från nära håll rakt på Isaksson. Carroll fick mästerskapsdebutera och firade med ett smart nickmål och rakt igenom stabilt spel. Ger huvudbry för Hodgson om vem av Carroll/Welbeck som får flytta på sig för Rooney.

19 juni England – Ukraina 1-0

England skickar även ut värdnationen Ukraina efter att Wayne Rooney presenterat sig efter sin avstängning med matchens enda mål i gruppspelets sista omgång. Matchen kanske dock kommer att minnas mest för att en extra domare inte är tillräckligt för att avgöra om bollen passerat mållinjen.

I matchen mot Ukraina startade England med Steven Gerrard och Glen Johnson. Trots tämligen intensivt anfallsspel från Ukrainas sida har Johnson få problem på sin kant, delvis för att Johnson spelar bra, delvis för att Ukraina primärt verkar utgå från sin egen högerkant. Under matchens gång passar Johnson också på att pröva lyckan offensivt och vinner en del frisparkar när han utnyttjar sin snabbhet för att delta i kvicka omställningar. Klart godkänd insats av Johnson i dag.

Gerrard är också bra, drar förvisso på sig en varning men levererar många bra bollar på fasta situationer och är också spelaren som slår inlägget som Rooney nickar i mål i början av den andra halvleken. Gerrard kämpar på som vi är vana att se honom i Liverpool, men som av någon anledning inte har lyckats komma fram när han representerat England, och han får också ett stort ansvar för att dra igång det engelska anfallsspelet.

I slutet av matchen byter Roy Hodgson in Andy Carroll, men anfallaren hinner inte utföra särskilt många manövrer på de tio minuter han får denna gång.

Matchen som helhet då. Ukraina var klart piggare och imponerande en hel del med intensiv press, snabba omställningar och stundtals finurligt anfallsspel. Kvaliteten på avsluten har en del att önska, och när de väl blir av den bättre sorten visar Joe Hart flera gånger att han är en riktigt duktig målvakt. Mest kontroversiellt kommer dock det bortdömda, eller snarare aldrig dömda, målet vara. Ett skott av Marko Devic räddas av John Terry efter lite mer än en timme spelad av matchen. Räddas? Reprisen visar att bollen är över linjen, och trots att det finns en extra domare som står och spänner blicken på ett perfekt avstånd när händelsen sker får Ukraina ändå inte målet.

Ett oavgjort resultat hade varit mer rättvist, men nu slutar det istället med att England, tack vare Sveriges seger över Frankrike, vinner gruppen och därmed slipper spela mot Spanien. Nu väntar istället Italien för England.

24 juni (kvartsfinal) England - Italien 0-0 (2-4 till Italien på straffar)

Historien upprepar sig, England är fortfarande usla på straffsparkar. I turneringens första mållösa match får straffsparkarna avgöra vilket lag som skulle ta sig vidare till semifinal och trots en bra inledning för England inträdde ett maktskifte då Andrea Pirlo förvandlade Joe Hart från psykande fantom till clown.

Sett över hela matchen har Liverpool många representanter i dagens match, Steven Gerrard och Glen Johnson startar matchen och både Andy Carroll och Jordan Henderson kommer in.

Johnson har fullt upp i matchen, utöver att han har Englands första farliga målchans redan i fjärde minuten är Italiens anfall ofta från deras vänsterkant vilket resulterar i mycket jobb för Johnson. Högerbacken klarar sig dock rätt bra, och står dessutom för en mycket viktig brytning i ett läge där Italien förmodligen hade tagit ledningen. Sett till hela turneringen kan Johnson känna sig nöjd med den personliga prestationen, och han är också klart godkänd i dagens match.

Gerrard gör sin kanske sämsta match i turneringen, men mycket beror nog också på att laget möter det hittills bästa motståndet. Håller sin position väl och gör ett föredömligt arbete på alla sätt och vis vad gäller försvarsarbetet men det är knappast kring dessa områden som Liverpools och Englands lagkapten har sina främsta sidor. I dagens match hamnar han och Scott Parker för långt ifrån Andrea Pirlo (vars utgångsposition är väldigt lågt i banan) och det italienska spelgeniet får därmed diktera tempot i matchen lite som han vill. En högre press från någon av mittfältarna hade skapat stora luckor i Roy Hodgsons "banks of four", så egentligen skall ingen skugga falla på Gerrard för att Pirlo får leka fritt. Gerrard tar dessutom sitt ansvar som kapten genom att skjuta första straffen för England, en straff som gick i mål.

När Carroll byts in efter en timme får England en möjlighet att slå långa bollar mot en center, vilket de utnyttjar stundtals. De blir också farligare på fasta situationer, men dessa möjligheter är begränsade till ett fåtal sedan Carroll kommer in på banan. Matchbilden känns dessutom brutalt oanpassad för Carroll, det andra laget har bollen nästan hela tiden och när England väl vinner bollen kommer det en chanspassning mot Carroll som förväntas göra något konstruktivt på mer eller mindre egen hand. Inte de bästa förutsättningarna med andra ord.

Henderson kommer in för att spela i förlängningen istället för Scott Parker, och är väl ungefär precis lika anonym som Parker tenderar att vara. Eller, ännu anonymare eftersom Parker åtminstone utmärker sig genom att offra sig några gånger per match, Henderson får aldrig chansen att göra detta och känns egentligen som en figur som bara kommer in för att jämna ut antalet spelare mellan lagen och därefter för en ytterst anonym tillvaro.

Matchen då? Ja, den var klart mer sevärd än vad många förväntade sig från början. England blixtrar till stundtals, men det är främst Italien som imponerar genom att under större delen av matchen spela ut sina moståndare. 31-8 i målchanser till Italien och italienarna har också 63 procent av bollinnehavet. Trots detta slutar alltså matchen 0-0 både efter full tid och förlängning, så straffar fick skilja lagen åt.

Under straffläggningen sätter Gerrard Englands första straff, och Joe Hart ser verkligen ut att älska allt vad straffläggning heter. Att han inte klarar av att psyka Mario Balotelli får väl antas vara begripligt, men Riccardo Montolivo skjuter utanför och Harts agerande ser ut att krypa under skinnet på italienarna. Fram träder då Andrea Pirlo som med en retfull (men ack så vacker) chip lägger bollen mitt i målet när Hart chansar med att kasta sig åt höger. Där och då vänder straffläggningen och Harts psykande ser inte längre ut att ha någon verkan efter att han förlöjligats av Pirlo. Ashley Young skjuter sedan i ribban och när Ashley Cole skjuter en tam straff som Gianluigi Buffon kan klistra i famnen har den gamle West Hamspelaren Alessandro Diamanti chansen att skjuta Italien till semifinal. Diamanti gör inget misstag och nu väntar semifinal mot Tyskland för italienarna. Därmed åker sex Liverpoolspelare på semester och kommer välutvilade till försäsongsträningen, och Liverpools enda bidrag i turneringen är nu en bänkvärmande José Reina i Spanien.

Redaktionen2012-06-08 17:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool