Inför: Manchester City - Liverpool FC
Åtta dagar efter 3-0-förlusten i ligan reser Liverpool återigen till Etihad Stadium, den här gången för den första semifinalmatchen i Carling Cup. Senaste matchen lagen emellan bjöd på ödesdigra misstag av Liverpool och klasseffektivitet framför mål av Manchester City. Den här gången saknar Roberto Mancini försvarsklippan Vincent Kompany i mittförsvaret.
Det är bara åtta dagar sedan Liverpool förlorade med 0-3 på Etihad Stadium och tillsammans med 0-4-matchen mot Tottenham i mitten av september är det de enda matcherna den här säsongen där Liverpool har varit det märkbart sämre laget till skillnad från många andra poängtapp.
Det går förstås att diskutera vilken riktning matchen hade tagit om Stewart Downing hade inlett sitt målskytte i Liverpool då och inte tre dagar senare som inhoppare mot Oldham Athletic, men totalt sett var Manchester City det bättre laget och i effektivitet framåt var det klasskillnad.
Nu fungerar det knappast för Dalglish att säga till spelarna att ”gör inga misstag och sätt målchanserna” och så är allting bra för i så fall hade vem som helst kunnat bli manager utan snarare handlar det om att analysera vad som gav City deras målchanser och hur Liverpool ska göra för att komma till fler egna möjligheter att avsluta framåt. Här kan vi konstatera att om Pepe Reina hade haft en normal dag på jobbet så hade han inte släppt in det första målet och en mer kylig Martin Skrtel hade inte bjudit domare Mike Jones på en chans att blåsa straff just efter att City reducerats till 10 man.
Om det är en sekvens som karakteriserar matchen så var det den som infann sig i den 74 minuten alldeles efter att Liverpool hade givits en biljett in i matchen tack vare Gareth Barrys utvisning och vinner en frispark halvvägs in på offensiv planhalva på vänsterkanten. Det som i sämsta fall borde innebära en boll rakt i händerna på målvakten eller ett vindögt avslut långt utanför målet slutade med en kontring, straffspark och baklängesmål. Detta på en offensiv kontring. Då inser man att det inte blir många poäng den kvällen.
MANCHESTER CITY FC
Medan Liverpool enkelt tog sig förbi Oldham trots att ha släppt in första målet och för första gången sedan i maj 2011 gjorde 5 mål i en tävlingsmatch var Manchester City inblandat i en betydligt mer händelserik och svängig historia i sin FA-cupmatch mot stadsrivalen United.
City hade redan hamnat i 0-1-underläge när Vincent Kompany gick in med en tvåfotad tackling på Nani vilket domare Chris Foy ansåg vara värt ett rött kort. Ett kliniskt United ökade på till både 2-0 och 3-0 före halvtidsvilan och det såg mycket mörkt ut för Roberto Mancinis lag.
Aleksander Kolarovs frispark ingav hopp och Agüeros 2-3-mål med 25 minuter kvar innebar kontakt – plötsligt var det match igen. United höll i slutändan undan, men det fanns bud på både oreda framför Anders Lindegaard som kunde ha utmynnat i mål och situationer inne i straffområdet som hade kunnat föranleda Foy att blåsa för straffspark. Det var Citys första hemmaförlust på 31 matcher.
Mancini hade tagit ut följande elva mot Manchester United:
Pantilimon
Richards Kompany Lescott Kolarov
Milner de Jong
Johnson Silva Nasri
Agüero
Vägen till semifinal
Klubbar från Premier League som spelar i Europa går in i Carling Cup i den tredje rundan och där fick Manchester City besök av förra årets vinnare Birmingham City. Manchesterlaget vann ganska enkelt med 2-0 och ännu klarare segersiffror blev det i den fjärde rundan när Mancinis mannar vann med 5-2 borta mot Wolverhampton. Jämnare blev det på Emirates i kvartsfinalen där Kun Agüero avgjorde med matchens enda mål.
3:e rundan: Man. City 2-0 Birmingham City (Hargreaves, Balotelli)
4:e rundan: Wolverhampton 2-5 Man. City (Johnson, Nasri, Džeko2, Scapuzzi)
Kvartsfinalen: Arsenal 0-1 Man. City (Agüero)
Liverpool spelar som bekant inte i Europa och äntrade därmed turneringen ett steg tidigare där Exeter inte visade sig bli något problem. Luis Suarez, Maxi och Andy Carroll gjorde var sitt mål innan hemmalaget reducerade på straff. Ny bortamatch väntade i den tredje rundan och även här tog Liverpool en stabil ledning genom mål av Craig Bellamy och Dirk Kuyt innan Brighton tröstmålade genom en straffspark på stopptid.
Så långt inga problem, men i fjärde rundan parade lotten ihop Liverpool med Stoke på Britannia Stadium och dessutom tog hemmalaget ledningen precis före halvtid. Det här var dock när Suarez formtoppade under hösten och med två mål såg han till att vända matchen och ta Liverpool till kvartsfinal mot Chelsea. Matchen var en imponerande prestation på en arena där Liverpool under många år hade fasligt svårt att vara ens i närheten och med en hög press förhindrade Liverpool hemmalaget från att få igång sitt spel och gjorde själva två mål genom Maxi och Martin Kelly. Matchen är dock även ihågkommen för ett stort minus och det var Lucas Leiva, som i sitt livs form, ådrog sig en skada som avslutade hans säsong redan i slutet av november.
2:a rundan: Exeter 1-3 Liverpool (Suárez, Maxi, Carroll)
3:e rundan: Brighton 1-2 Liverpool (Bellamy, Kuyt)
4:e rundan: Stoke 1-2 Liverpool (Suárez 2)
Kvartsfinal: Chelsea 0-2 Liverpool (Maxi, Kelly)
Skador & Avstängningar
City överklagade Kompanys utvisning, men fick inget gehör och mittbacken missar därmed båda mötena med Liverpool i Carling Cup. Gareth Barry återvänder efter avstängning, den han ådrog sig mot just Liverpool alltså.
Mario Balotelli, Edin Dzeko och David Silva rapporteras vara frågetecken inför matchen enligt BBC, men liknande ”skador” har en tendens att läka väldigt snabbt sista dygnet före avspark.
Yaya och Kolo Touré är upptagna med spel i Afrikanska Mästerskapen.
Carlos Tevez är fortfarande inte önskvärd.
Tidigare möten (i Liverpools favör)
Totalt: 80 vinster, 41 oavgjorda, 42 förluster
Totalt i Manchester: 32 vinster, 22 oavgjorda, 28 förluster
Totalt Ligacupen: 2 vinster, 1 oavgjord, 1 förlust
Lagen har mötts vid fyra tillfällen i Ligacupens olika skepnader. 1970 vann Manchester City över Liverpool med 3-2 på väg mot att lyfta bucklan en säsong där de besegrade WBA med 2-1 i finalen. Deras andra titel kom fyra år senare när Newcastle stod för motståndet i finalen.
Även 1980-81 möttes Liverpool och City i en tvådelad semifinal. Liverpool vann den första matchen på Maine Road med 1-0 och returen på Anfield slutade 1-1. Liverpool gick alltså vidare och vann även finalen, något som innebar klubbens första titel i turneringen.
1995-96 tog sig Liverpool enkelt förbi City med 4-0 efter mål av John Scales, Robbie Fowler, Ian Rush och Steve Harkness.
Kort
Lee Mason dömer matchen
Crystal Palace och Cardiff möts i den andra semifinalen.
Returen spelas på Anfield den 25 januari, kl 20:45.
Liverpool FC
Blir det tidigt respass i turneringen glöms den snabbare än den dök upp, men det fina med Carling Cup är att om man väl tar sig förbi det här stadiet står man plötsligt ett tvåmatchmöte från en final på Wembley och där har inte Liverpool spelat sedan 1996! Med tanke på att Kenny Dalglish har matchat ett starkt lag tidigare i turneringen finns det ingen anledning att tro att han skulle ändra på den inställningen i en semifinal mot ligaledarna av Premier League.
De enda spelarna som saknas är Luis Suarez (sonar tredje av åtta matchers avstängning) och Lucas Leiva (långtidsskadad). För första gången på evigheter kan jag ha med Steven Gerrard i diskussionen om en plats i startelvan – bara en sådan sak!
Flera spelare som har matchats hårt under säsongens första halva fick välförtjänt – och välbehövlig – vila i en vecka och jag förväntar mig att de allra flesta återvänder till startelvan.
Pepe Reina står kvar i mål och jag tror att hela backlinjen byts rakt av så att Glen Johnson, Martin Skrtel, Daniel Agger och José Enrique bildar defensiv.
Fem dagar mellan matcherna kan bedömas vara för lite för att Gerrard ska starta även den här matchen, men jag gissar att han behålls i startelvan och får sällskap av Jordan Henderson, Charlie Adam och Stewart Downing som började på bänken senast.
Andy Carroll gjorde ett kort inhopp mot Oldham, men hann ändå med att näta och startar troligen mot City. Antingen får han sällskap av Dirk Kuyt eller så väljer Dalglish Gerrard i en offensiv släpande forwards roll och behåller Jay Spearing på mittfältet.
Så något åt det här hållet med helstegsradbrytningsapproximerade positioner:
Reina
Johnson Skrtel Agger Enrique
Spearing Adam
Henderson Gerrard Downing
Carroll
Källor: BBC Sport, liverpool.no, wikipedia