NK Inter Zapresic - NK Rudes
Inför: Sunderland AFC - Liverpool FC
Sunderland fick ordning på torpet när Martin O’Neill tog över efter sparkade Steve Bruce, men har efter en stark period inte vunnit på tre matcher i ligan och saknar efter ett stökigt derby mot Newcastle både sin lagkapten och bäste målskytt förutom att dras med flera skador. Kenny Dalglish får tillbaka Glen Johnson och Steven Gerrard i startelvan.
Det är lika bra att vara ärlig och konstatera att Liverpool befinner sig i en formsvacka. Två vinster på tio ligamatcher kan inte karakteriseras som något annat även om de tre senaste motståndarna har varit Tottenham, Manchester United och Arsenal.
En titt på tabellen avslöjar att det är lika många poäng upp till Newcastle på platsen ovanför som ner till Everton på trettonde plats. Mellan de båda Merseysidelagen hittar vi Fulham, Stoke, WBA, Norwich och Sunderland, lag som samtliga lär ha blicken fäst uppåt med Liverpool i sikte.
Efter bortamatchen mot Sunderland och derbyt mot Everton på tisdag väntar en på pappret lätt avslutningen med hemmamatchen mot Chelsea som enda motstånd från toppen av ligan, men jag behöver väl knappast påminna hur många ”på pappret enkla” matcher Liverpool inte har vunnit den här säsongen. Faktum är att det här är lag som hur lite vi än vill det faktiskt utgör sexpoängsmotståndare och 6 av de 10 kommande ligamatcherna spelas mot lag som i skrivande stund ligger på plats 6-13.
Vänder Liverpool inte trenden kan laget inom bara någon omgång således ramla ner på den nedre halvan av tabellen, men samtidigt ligger avgörandet i egna händer eftersom vi möter samtliga jagande lag de kommande månaderna. Trots allt finns också ett litet, litet hopp om att Arsenal och Chelsea havererar på nytt och att vi får häng på fjärdeplatsen, men det känns högst osannolikt just nu.
SUNDERLAND AFC
Med bara 2 poäng upp till åttondeplatsen har Sunderland goda möjligheter att förbättra förra säsongens tiondeplats, vilket var den blott tredje gången sedan 1956 som de hamnade på den övre halvan av högstadivisionen.
Fjolårssäsongens framskjutna placering var inte resultatet av en jämnbra prestation utan det var blockvisa toppar och dalar. Laget vann exempelvis bara en av de åtta första matcherna och tog bara 1 poäng på nio matcher februari-april.
Samma tendens till sjokvist poängplockande kan vi skönja även den här säsongen eftersom 22 av 34 poäng togs på tio matcher i omgång 15-24. Dessförinnan hade Sunderland bara registrerat två segrar på 14 matcher. Uppenbarligen hade laget inte lärt sig läxan från i fjol.
Här måste vi nog tala om en Martin O’Neill-effekt för trendbrottet kom 12 dagar efter att Steve Bruce hade sparkats och i O’Neills första match som ansvarig den 11 december. Laget låg under med 0-1 tills det återstod 6 minuter av normal tid då David Vaughan och Sebastian Larsson med två sena mål vände matchen. Sunderland blev också det första laget att besegra Manchester City den här säsongen, något man lyckades med på nyårsdagen när Ji Dong-Won avgjorde i den sista matchminuten.
Efter dessa tio matcher där endast Tottenham och Chelsea på hemmaplan lyckades besegra Sunderland har det gått trögare. Förlust hemma mot Arsenal följdes upp av en rejäl 0-4-smäll mot WBA i slutet av februari och i söndags fick laget nöja sig med 1-1 i ett grinigt Tyne-Wearderby som såg 8 gula och 2 röda kort.
Nicklas Bendtner hade givit Sunderland ledningen på straff efter 24 minuter och Simon Mignolet behövde bara göra en räddning före paus, men uppgiften att hålla ledningen blev svårare när Stephane Sessegnon visades ut i den 58:e matchminuten, något som svängde matchbilden från ett komfortabelt Sunderland till ett pånyttfött Newcastle.
Cheick Tiote kastade sig till marken som om han blivit träffad av ett baseballträ efter att Sessegnon markerat genom att lyfta armbågen mot Tiotes hals. Det är den typen av rörelse som automatiskt skickar dig av planen, men någon stolthet måste man väl ändå ha Tiote? Sunderland hamnade under allt starkare press ju längre matchen led och tio minuter från slutet vann de en straff. Newcastles speciella målskytt Demba Ba klev fram, men missade. Till slut kunde Sunderland dock inte stå emot och på stopptid fick Shola Ameobi in kvitteringen.
Bedrövelsen slutade dock inte där för lagkaptenen Lee Cattermole lyckades med konststycket att få ett rött kort efter slutsignalen för att ha attackerat domaren verbalt.
När Bendtner överlistade Tim Krul från straffpunkten blev Sunderland tjugonde och sista lag att göra ett straffmål den här säsongen.
Sunderland har bara släppt in 31 mål, femte bäst i ligan. De har nätat i 13 av de 15 senaste i ligan.
O’Neill får klara sig utan sin bäste målskytt Sessegnon och lita till Larsson (5) och Bendtner (4). Larssons senaste ligamål kom så långt tillbaka som den 11 december, men vi minns förstås hans första för säsongen, en halvliggande volley framför The Kop den 18 augusti.
Under tiden som manager för Leicester och Aston Villa har O’Neill mött Liverpool vid 16 tillfällen och bara stått på den segrande sidan 5 gånger. Han har bara vunnit en av de åtta senaste matcherna som motståndarmanager till Liverpool.
Under mars månad vann O’Neill bara en av 17 ligamatcher med Aston Villa och inledde samma månad som Sunderlandmanager med ett kryss.
Trots sämre resultat i ligaspelet slog Sunderland ut Arsenal ur FA-cupen och ställs i sin kvartsfinal mot Everton borta, så kanske möts Liverpool och Sunderland igen i april.
Skador & Avstängningar
Cattermole och Sessegnon är som sagt båda avstängda. Fraizer Campbell och Jack Colback är favoriter till att ersätta dem i startelvan.
Dessutom saknas Wes Brown, Titus Bramble, Keiren Westwood, Sotirios Kyrgiakos och Marcos Angeleri som samtliga är skadade. Kieron Richardson är ett frågetecken, men kan eventuellt bli spelklar i tid.
Bramble är inte killen man sätter att vakta en kärnreaktor, men hans begränsade speltid i mittlåset till följd av skada och utsvävade nattklubbsbesök kan ha bidragit till att Sunderland under hela säsongen bara har vunnit 284 av 697 nickdueller i försvaret. Inte förvånande om O’Neill jagar defensiv längd och spänst i sommar.
John O’Shea har ett benbrott i handen, men förväntas spela med ett specialskydd.
Tidigare möten (i Liverpool favör)
Totalt i ligan: 66 vinster, 33 oavgjorda och 50 förluster
Totalt Premier League: 12 vinster, 7 oavgjorda och 2 förluster
I Sunderland: 29 vinster, 13 oavgjorda och 32 förluster
Premier League i Sunderland: 7 vinster, 1 oavgjorda och 2 förluster
På 21 försök har Sunderland bara lyckats besegra Liverpool vid två tillfällen, där det senaste är badbollsmatchen i oktober 2009 på Stadium of Light. Fortsätter vi ännu längre tillbaka i tiden hittar vi ynka 4 Sunderlandvinster på 54 matcher hemma och borta mot Liverpool.
Räknat endast matcher i Sunderland har Liverpool vunnit 16 och bara förlorat 2 av de 26 senaste ligamatcherna. Denna matchsvit sträcker sig tillbaka ända till 1959.
På de 19 senaste bortamatcherna mot Sunderland har Liverpool bara släppt in 7 mål och i 14 av dessa matcher har Liverpool hållit nollan. Framåt har det blivit mål för de röda i 11 av 12 matcher borta mot Sunderland.
Gamla bekanta
Craig Bellamy har nätat 6 mål för fyra olika klubbar mot Sunderland.
Jordan Henderson nätade 5 mål på 79 matcher för Sunderland innan han skrev på för Liverpool. Kyrgiakos gjorde 3 mål på 30 matcher för Liverpool.
Även Stewart Downing har representerat Sunderland. Yttermittfältaren spelade sju matcher på lån 2003-04 och gjorde 3 mål, ett snitt som i dag ter sig smått osannolikt.
LIVERPOOL FC
Liverpool har bara vunnit en av de fem senaste bortamatcherna i ligan, mot Wolverhampton i slutet av januari.
Effektiviteten på 8,6 % framför mål är sämst i ligan och en närliggande siffra är att Liverpool med 21 st har träffat målramen flest gånger av alla lag.
Liverpool står på två förluster i Premier League, men har inte förlorat tre raka sedan i oktober 2003.
Västa syndarna
Effektivitet framför mål
Kuyt: 1 mål på 37 avslut (2,7 %)
Carroll: 3 mål på 53 avslut (5,7 %)
Suarez: 6 mål på 89 avslut (6,7 %)
Bellamy: 6 mål på 32 avslut (18,8 %)
Andra forwards: van Persie och Ba (20,8 %), Aguero (18,2 %), Rooney (17,0 %)
Ryktet om Kuyt som returkung och fox in the box är något överdrivet, åtminstone den här säsongen.
I det defensiva arbetet sticker som väntat Kuyt dock ut positivt, vilket avspeglar att han har haft en djupare utgångsposition och kanske kan avståndet till målet vara en orsak till den bedrövliga effektiviteten. När Kuyt väl kommer i läge att avsluta har han sprungit långt.
Defensiva nyckeltal
Carroll (12 tacklingar och 12 brutna motståndarpassningar på 1346 min)
Suarez (22 tacklingar och 9 brutna motståndarpassningar på 1670 min)
Bellamy (24 tacklingar och 10 brutna motståndarpassningar på 836 min)
Kuyt (35 tacklingar och 25 brutna motståndarpassningar på 1448 min)
I passningsspelet tvingas Carroll operera med dubbla ryggsäckar, hårt uppvaktat och med långt avstånd till medspelare. Det är förlåtande faktorer när vi tar en titt på passningsprocenten.
Passningssäkerhet
Carroll (65,5 % av 464 passningar till rätt adress)
Kuyt (77,0 % av 762 passningar till rätt adress)
Suarez (77,1 % av 689 passningar till rätt adress)
Bellamy (87,8 % av 395 passningar till rätt adress)
Observera att Bellamy har spelat ganska precis hälften så många minuter som Suarez.
Startelva
Steven Gerrard och Glen Johnson förväntas vara tillbaka i spel och går då direkt in i startelvan troligen på Martin Kelly och Jay Spearings bekostnad. Daniel Agger är fortsatt borta liksom Lucas Leiva och Jack Robinson.
Med Agger borta fortsätter Jamie Carragher förmodligen i mittförvaret trots att han inte övertygade mot Arsenal. Att Kenny skulle välja att flytta ut Carra som högerback och sätta in Sebastian Coates jämte Martin Skrtel ser jag som mindre troligt.
På mittfältet förväntar jag mig inga överraskningar utan att Jordan Henderson, Charlie Adam och Stewart Downing ges förnyat förtroende.
Med tanke på Sunderlands problem i luftrummet kan Andy Carroll ligga bra till för en startplats.
Källor: liverpoolfc.tv, wikipedia, stats.365football, eplindex.com