Lagbanner
American Express Community Stadium, 2023-01-14 16:00

Brighton - Liverpool

Inför: Brighton - Liverpool

Inför: Brighton - Liverpool

Ett skadeskjutet och ett nu för tiden oförutsägbart Liverpool reser till sydkusten för ett möte med imponerande Brighton.

Det är ett möte med två lag där känslan hos lagen inte är densamma. Liverpool hade inför senaste ligamatchen mot Brentford, fyra raka segrar i Premier League och gapet upp till den ack så viktiga fjärdeplatsen hade börjat krympa. Men trots att poängen hade trillat in, så var det inga glimrande insatser som laget hade bjudit på dessförinnan i mötena med Aston Villa och Leicester efter VM-uppehållet. Insatsen mot Brentford var sedan åter igen under den kravbild som ställs på The Reds, och i och med förlust då följt av oavgjort hemma mot Wolverhampton i FA-cupen och ett framtvingat omspel, så är känslan inför imorgon inte överdrivet positiv.

Brighton däremot fortsätter att imponera. Till en början gick det trögt för den då nyanlände tränaren Roberto De Cerbi men fick efter ett gäng omgångar fart på laget igen. Efter VM-uppehållet åkte Brighton lite chockartat ur Ligacupen mot Charlton efter straffar men har efter den plumpen höjt sig. I ligaspelet har ”fiskmåsarna” vunnit två och förlorat en efter uppehållet, där förlusten kom mot ett numera oslagbart Arsenal. Laget har dessutom pulvriserat Middlesbrough i FA-cupen med hela 5–1.

Något som vi lärt oss under åren när det kommer till Brighton så är det att det är ett lag som alltid är bollskickligt och kan hålla i bollen, oavsett motstånd. Något annat är att Brighton alltid haft svårt att sätta bollen i nät. I år verkar det dock ha lossnat något för sydkustlaget, framför allt efter VM då laget gjort 14 mål på sina fyra senaste matcher. Ett lag i harmoni som ligger åtta, endast en poäng bakom de röda motståndarna imorgon.

Rent historiskt så har Liverpool en ”edge” när det kommer till mötena mot Brighton. Sedan The Seagulls tog klivet upp i det engelska finrummet 2017 så har laget endast lyckats besegra Liverpool en gång. Men trots bristen på vinster för Brighton, så har Jürgen Klopps mannar haft svårt att ta segrar i mötena lagen emellan de senaste åren. Endast en seger på de fem senaste mötena har man mäktat med och i och med det kvarvarande frågetecknet kring dagens Liverpool, i kombination med skadeläget i nästa stycke, blir det tufft att fylla på i vinstkolumnen.

I ett lag där spelare som Diogo Jota, Luis Diaz och Roberto Firmino redan saknas, är känslan att offensiven inte klarar av med skador just nu. När då nyheten kom att även Darwin Nunez saknades under torsdagens träning, kunde man ju inte annat än att sucka djupt. Det positiva är dock att det inte verkar vara någon skada som håller anfallaren borta länge men om han kommer till spel imorgon återstår alltså att se, något som bäddar för en Premier League-debut från start för Cody Gakpo. Utöver denna anfallskvartett så hittar vi Virgil van Dijk och Arthur på skadelistan, en lista som James Milner har lämnat. Hemmalaget saknar Jakub Moder och Leandro Trossard.

Som jag var inne på lite lätt så tror jag det blir en tuff match imorgon som det ofta blir, för de flesta lagen, när Brighton står som motstånd. Jag hoppas att Liverpool för en gångs skull inte släpper in det där förödande förstamålet, för då blir det ännu tuffare mot detta bolltrygga Brighton. Det känns som att jag upprepar mig varje införrapport, men nu är det dags för Liverpool att ta tag i detta och visa att man ska ingå i den slutgiltiga toppfyran.

Vad? Brighton – Liverpool i omgång 20 av Premier League

Plats? Amex Community Stadium

När? 16.00, lördag

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay

 

Albin Jakobsson@albinjacobsson2023-01-13 22:18:00
Author

Fler artiklar om Liverpool