Lagbanner
2019-03-30 16:00

Leicester - Bournemouth
2 - 0

Liverpool FC - West Bromwich Albion 0-2 (0-0)

Liverpool FC - West Bromwich Albion 0-2 (0-0)

Bortalagets brutala effektivitet och Steven Gerrards straffmiss är avgörande faktorer i den här matchen där Liverpool med största säkerhet tappade det sista halmstrået i jakten på fjärdeplatsen. Hemmalaget må ha statistiken i ryggen vad gäller insatsens värdering som bra, men statistik visar inte hela bilden och stundtals såg det inte alls bra ut. Oavsett om vi talar om lag eller individ.

Matchfakta
 
Mål
 
West Bromwich: Gareth McAuley (81), Romelu Lukaku (90)
 
Varningar
 
Liverpool: Luis Suarez
 
West Bromwich: Steven Reid, Liam Ridgewell, James Morrison, Chris Brunt
 
Arena: Anfield
 
Publiksiffra: 44 752
 
Domare: Jon Moss
 
Matchrapport
 
Brendan Rodgers ställer upp med samma defensiva grundstomme som mot Manchester City, men tvingas till ändringar längre fram i planen.
 
Kollega Herner prickar in grundstommen i defensiven som i kväll formeras med José Reina i mål och en fyrbackslinje med Glen Johnson till höger, José Enrique till vänster och med mittbackarna Jamie Carragher och Daniel Agger.
 
Rodgers väljer dock att starta med Lucas Leiva, men det är också endast en av två bom i Elvan klockan elva. Lucas får sällskap på mittfältet av Steven Gerrard och Jordan Henderson.
 
Den andra spelaren som överraskar med ett inslag i startelvan är Jonjo Shelvey, som får chansen i en av de tre offensiva rollerna. Där har han sällskap av Stewart Downing och Luis Suarez. Med både Daniel Sturridge och Phillipe Coutinho borta på torsdag var Shelveys medverkan i Ryssland självskriven i mina ögon, så det förvånar mig att han startar här.
 
Avbytarbänken: Brad Jones, Andre Wisdom, Martin Skrtel, Joe Allen, Raheem Sterling, Fabio Borini och Coutinho.
 
Första halvlek
 
West Bromwich har initiativet, eller åtminstone bollen, i matchens inledning men Liverpool pressar högt över nästan hela planen och ger inte gästerna en lugn stund. Märklig inledning på matchen, trots att gästerna har bollen merparten av tiden känns det som att Liverpool är laget som har kontroll. Bollinnehavet till trots lyckas WBA inte skapa någonting alls med sitt bollinnehav. Samtidigt måste det finnas en anledning att Liverpool inte får tag i bollen, kanske för att lagdelarna inte jobbar tillsammans utan snarare pressar i tre olika zoner med stora glapp mellan dem.
 
Liverpools första riktiga anfall resulterar i mål, men Jonjo Shelvey är i offsideposition innan han får möjligheten att peta in en retur. Helt rätt av domaren att vinka av Shelvey.
 
Glen Johnsons bollkontroll imponerar inte under matchens första kvart, dribblingsförsök där bollen hamnar mellan benen på honom och vid försök att ta sig förbi motståndare ser han ut att mer eller mindre springa rakt in i dem.
 
Jag tror inte jag är ensam om jag säger att vi kan dra ett streck över den första kvarten och gömma den bakom byrålådan i rummet vi aldrig går in i. Liverpool märkbart bättre efter denna inledande tidsperiod, och det är nu hemmalaget börjar skapa chanser. Bra sak värd att nämna är att både Shelvey och Jordan Henderson ser ut att fylla på bra i straffområdet när Liverpool anfaller.
 
Liverpool klart bättre kvart nummer två och en del chanser skapas. Dock inga som skall resultera i mål, även om Daniel Aggers nick efter en hörna var vass, men bollen tillhör nu primärt Liverpool och det är hemmalaget som har i uppgift att luckra upp motståndarnas försvar. Detta uppdrag hanterar man sisådär skall väl i ärlighetens namn sägas. Stewart Downing har inte världens största nyckelknippa att öppna upp försvarslås med och Shelvey har fortfarande sina begränsningar vilket ger oss Luis Suarez. Bjuder Suarez inte på magi ser det stelt och problematiskt ut på den kreativa fronten.
 
Närmast ett ledningsmål är Steven Reid, dock i egen bur när han försöker rensa ett inläggsförsök från Shelvey. Det blir dock inte bättre än att bollen träffar Reids stödjeben och skruvar sig över det egna målets ribba. På den efterföljande hörnan vill Suarez ha straff, vilket jag har svårt att se varför han skall ha. Reid fullföljer sin maximala prestationsminut med att fult tackla omkull Suarez och bli varnad.
 
Sammanfattning
 
Svag inledning på matchen, egentligen av båda lagen men lagmässigt bedrövligt av Liverpool. Efter första kvarten verkar Liverpool vakna till och därefter är det hemmalaget som, utöver enstaka fasta situationer, skapar chanser och för matchen. Daniel Agger har haft några bra försök och Luis Suarez ser ut att växa in i matchen mer och mer, men så här långt krävs det mer av Liverpool för att få med sig tre poäng. Sett till vad Liverpool presterat de sista matcherna och West Bromwich formkurva är det här en match hemmalaget måste vinna för att kunna hävda sig på den över delen av tabellen.
 
Andra halvlek
 
Liverpool verkar tyvärr inleda den andra halvleken precis lika illa som den första, och ytorna mellan backlinje och mittfält i Liverpool påminner om Atlantens storlek. Som tur är utnyttjar West Bromwich detta för dåligt för att skapa riktiga farligheter, och samtidigt ser det ut att väcka liv i Liverpool klart tidigare än hur det såg ut i den första halvleken.
 
Jordan Henderson försöker klacka in bollen väldigt elegant, men Ben Foster står för en utmärkt reflexräddning med benet. Matchens klart bästa målchans utöver Reids självmålsförsök från den första halvleken.
 
Lucas Leiva har kommit in riktigt bra i den andra halvleken och ligger perfekt i pressen när motståndarna vinner bollen. Visserligen blir det ofta frispark för motståndarna, men det är i lägen där Liverpool har en hel del folk på fel sida om bollen och behöver andrummet en motståndarfrispark ger.
 
Dubbelbyte i Liverpool, Jonjo Shelvey och Jordan Henderson ut, Fabio Borini och Raheem Sterling in. Helt rätt att ta av Shelvey, han har inte haft en lyckad kväll. Henderson dock svårare att förstå, om det inte är trötthet är det en potentiell försvagning. Samtidigt skall det väl sägas att de offensiva korten onekligen blev (potentiellt) starkare med Borini och Sterling.
 
Grafiken visar att efter 62 minuter är det 16-0 i målchanser till Liverpool…
 
Dessa 16 ökar med ett okänt antal på några minuter, men det bör väl sägas att få av dessa chanser är av den högsta nivån och oavsett hur bra chansen är måste någon förvalta den i ett mål för att tre poäng skall bärgas. Fundamentalt enkelt att förstå, bevisligen betydligt svårare att genomföra i praktiken.
 
Jonas Olsson knuffar omkull Luis Suarez i straffområdet, även om det skall sägas att Suarez faller tämligen enkelt. Straff blåser domaren i alla fall, straff nummer två den här säsongen. Steven Gerrard tar ansvaret, skjuter bollen nere till höger men Ben Foster sträcker ut väl och räddar bollen.
 
Rodgers svarar direkt med byte, ut går Stewart Downing och in kommer nyförvärvet Phillipe Coutinho.
 
Mål: Efter att José Reina gjort första räddningen i matchen gör WBA mål på den efterföljande hörnan efter att Liverpoolförsvaret helt missat markering på Gareth McAuley. Sett till chanserna i matchen djupt orättvist, men Liverpool har inte nått någon vidare höjd i den här matchen och då är det lätt att straffas på det här viset.
 
Väldigt lite tid kvar att spela på för Liverpool just nu, och efter två tunga incidenter på kort tid har jag svårt att se hur Liverpool skall kunna resa sig och ens få en poäng i den här matchen. West Bromwich gör minimalt offensivt lyckade manövrer och ser ut att få med sig tre poäng ändå.
 
Mål: I sista minuten punkterar Romelu Lukaku matchen med 2-0 där Daniel Agger, som ändå gjort en okej match, blir grundlurad innan Lukakus avslut i fritt läge går i mål.
 
Sammanfattning
 
Chans- och spelmässigt är det här en endimensionell historia. Liverpool har en förkrossande statistik till sin fördel, men statistik och faktiska resultat i fotbollsmatcher behöver inte gå hand i hand, och så gör de inte heller den här matchen. Liverpool förlorar mot ett West Bromwich som har en effektivitet på 50 procent i avsluten. Liverpool klarar inte ens av att göra mål om de får en straff. Visserligen är det garanterat tre Liverpoolpoäng om Steven Gerrard sätter straffen med en kvart kvar att spela.
 
Illusionen om fjärdeplatsen bör nu vara fullständigt tillintetgjord, och i ärligheten namn hör inte ett lag som tar noll av sex möjliga poäng mot West Bromwich i Europa att göra. Framför allt när WBA har en formkurva som påminner om lag vars ligastatus bör vara hotad.
 
Spelarkritik
 
José Reina har minimalt att göra sett till räddningsarbete men släpper in två mål. Visserligen inte spanjorens fel, men han gör inte heller något för att värdera insatsen som mer än vad vi kan förvänta oss heller.
 
Försvaret har inte så mycket att jobba med men det lilla som faktiskt dyker upp hanteras brutalt illa. Daniel Agger är aktiv i motståndarnas straffområde, men får ta på sig om inte hela så åtminstone ett delat ansvar i båda baklängesmålen. Glen Johnson verkar ofokuserad hela matchen och det var länge sedan jag såg högerbacken ha så usel bollkontroll. José Enrique och Jamie Carragher gör det som krävs men inte mer. Ibland krävs det mer.
 
En av få spelare att komma undan med äran i behåll är Lucas Leiva. Framför allt i den andra halvleken markerar han hela tiden sin närvaro hos motståndarna och det känns som att han är en av få spelare i truppen som begriper hur Brendan Rodgers vill att laget skall pressa motståndarna. Bland mittfältskollegorna hittar vi en Steven Gerrard som oavsett övriga insatser inte kan bli godkänd efter en straffmiss som garanterat ser till att vi inte får tre poäng i den här matchen. Jordan Henderson blir utbytt, men jag förstår inte riktigt varför. Knappast på grund av en svag insats (minst halva laget var sämre), kanske för att han kommer att få spela hela matchen på torsdag?
 
Anfallarna ser på statistikgrafiken ut att ha haft rena julafton med mängder av chanser, men det är en rejäl lögn. Jonjo Shelvey gör så vitt jag vet första matchen från start i ligaspelet 2013 och övertygande nog inte någon om att han skall få fler chanser där före en rejäl utveckling har skett. Stewart Downing helt okej, men som vanligt får vi inte se någon vidare slutprodukt. Luis Suarez vinner en (tveksam) straff och står för någon enskild fin prestation men har inte någon av sina bättre dagar.
 
Av inhopparna är det ingen som påverkar matchbilden märkvärt.
 
Bäste Liverpoolspelare enligt liverpoolsweden.se: Lucas Leiva

Björn Grafström2013-02-11 23:14:20
Author

Fler artiklar om Liverpool