Manchester United fem bästa mittbackspar under Premier League eran

Manchester United fem bästa mittbackspar under Premier League eran

Manchester United har en historia fylld med legendariska mittbackspar. Men vilka har varit bäst från att premier league startade säsongen 92/93? Redaktionen valde ut fem mittbackspar som har definierat Manchester United under Premier League eran och rankade dem. Kanske kommer vi få se Harry Maguire och Raphaël Varane toppa den här listan om några år?

Kriterier som bedöms och poängsätts från poängskalan 1–5
Samspel
Tuffhet
Säsonger ihop
Meriter ihop
Hot på offensiva fasta situationer


Då flera av dessa mittbackar skulle kunna nämnas flertal gånger på den här listan i olika konstellationer, har jag valt att ta ut fem mittbackspar som tydligt har spelat ihop under en längre period. Här är rankingen:


5. Victor Lindelöf /Harry Maguire
Säsonger ihop: 3 (19/20 -)
Meriter ihop: inga

Poäng för kategorier:
Samspel: 3/5
Tuffhet: 3/5
Säsonger ihop: 2/5
Meriter ihop: 1/5
Hot på offensiva fasta situationer: 2/5

Poäng totalt:11/25

Motivering:
  Kanske det mittbacksparet som har blivit mest omdebatterat av supportrar. Överlag tycker jag att ”Vigge” och Harry stabiliserat en backlinje som efter att Sir Alex lämnade stundtals varit otroligt svajig. Visst, duon kanske inte har samma imponerade meritlista som övriga men de har verkligen utvecklat sitt samspel under de tre säsonger mittbacksparet spelat ihop. De kompletterar varandra bra då Maguire är den mer fysiska och ledartypen medan Lindelöf är den tekniska och passningsskickliga. Hotet från offensiva fasta kommer främst från Maguire, även om Lindelöf knoppat in en hörna här och där.

Duon har gjort tre mål vardera i Unitedtröjan men jag har högre förväntningar på framförallt Maguire när det kommer till offensiva hörnor och frisparkar, då han har varit alldeles för ofarlig inom det området.  Då de endast spelat två säsonger ihop blir totalpoängen relativt låg.

Nu kommer dessutom Varane in och det ser ut som att duon eventuellt kommer att splittras.  Sammanfattningsvis är det inte det bästa mittbacksparet United haft, men sett till den svaga kvalité på de mittbackar vi haft efter Sir Alex räcker det till en femteplacering på den här listan.

4.  Mikael Silvestre / Rio Ferdinand
Säsonger ihop: 6 (02/03-07/08)
Meriter ihop: 3 st premier league, 1 FA cup, 1 Champions League, 1 ligacup, 2 st Community Shield

Poäng för kategorier:
Samspel: 3/5
Tuffhet: 3/5
Säsonger ihop: 3/5
Meriter ihop: 5/5
Hot på offensiva fasta situationer: 3/5
Poäng totalt: 17/25

Motivering:
 Ferdinand anlände till Manchester United som Jaap Stams ersättare inför säsongen 02/03. Tanken var att han skulle kampera ihop med Laurent Blanc. Men det var en annan fransman som skulle stjäla showen, Mikael Silvestre.  Då Ferdinand var skadedrabbad under den första halvan av säsongen spelade Silvestre med Blanc. Dock petade Rio den sistnämnde under våren och tillsammans bidrog mittbacksparet till att United tog sig förbi Arsenal och vann ligatiteln.

Trots att båda var fysiska hotade de inte särskilt mycket på fasta situationer. Totalt blev det sex mål för Silvestre och sju för Ferdinand. Dock skulle flera faktorer påverka duons speltid tillsammans. Ferdinand åkte under säsongen 03/04 fast i ett dopningstest och blev avstängd i åtta månader och Silvestre blev allt mer skadedrabbad. Januari 2006 kom dessutom en viss serb till klubben och tog över platsen bredvid Rio.

Paret hade förmodligen fått ett större erkännande om det inte vore för att Vidic värvades och det gör att det endast blir en fjärdeplats på den här listan. Jag tycker personligen att Silvestre borde vara ett mer respekterat namn hos Unitedsupportar, med tanke på den långa tiden han var i klubben och meriterna fransmannen samlade på sig. Visst, övergången till Arsenal gör att Silvestres rykte försämras något men det var i United han var som bäst.

3. Jaap Stam / Ronny Johnsen
Säsonger ihop: 3 (98/99 - 00/01)
Meriter ihop: 3 st Premier League, 1 FA cup, 1 intercontinental cup, 1 Champions league
Poäng för kategorier:
Samspel: 4/5
Tuffhet: 5/5
Säsonger ihop: 2/5
Meriter ihop: 5/5
Hot på offensiva fasta situationer:2/5
Poäng totalt: 18/25

Motivering: 
Stam och Johnsen var mittbacksparet under trippelsäsongen 98/99, och har därför en given plats på den här listan. Utöver trippelvinsten lyckades duon vinna premier league samtliga tre säsonger de spelade ihop, där av så pass hög poäng i kategorin “meriter ihop”. Stam och Johnsen var inte direkt kända för att vara ett hot på fasta situationer. Stam lyckades mäkta med ett mål under holländarens tre säsonger. Målet kom i en 6 - 2 vinst mot Leicester under trippelsäsongen. Johnsen var desto vassare och gjorde totalt nio mål. Men det är duons defensiva egenskaper som gör att de har blivit ett av Uniteds bästa mittbackspar under premier league eran.

De kommer alltid att ha en speciell plats i Uniteds historia och kanske hade de hamnat högre upp på listan om mittbacksparet spelat längre ihop. När Jaap Stam såldes till Lazio sommaren 2001 splittrades paret. Johnsen lämnade året efter men hade redan då blivit ersatt av fransmannen Mikael Silvestre. Sir Alex har efterhand sagt att försäljningen av Stam var ett av hans största misstag som tränare, och kanske hade han rätt med tanke på antalet titlar United tog när holländaren ledde försvaret.


2.  Steve Bruce / Gary Pallister säsonger ihop (sen Premier League startade): 4 (92/93 - 95/96)
Meriter ihop (sen Premier League startade): 3 st Premier league,  2 st FA cup
Poäng för kategorier:
Samspel: 5/5
Tuffhet: 5/5
Säsonger ihop: 3/5
Meriter ihop: 4/5
Hot på offensiva fasta situationer: 5/5
Poäng totalt: 22/25

Motivering:
 Kanske ett av Uniteds mest ikoniska mittbackspar i början Premier league eran. Bruce och Pallister var mittbackarna som hade en stor roll i att Uniteds långa titeltorka bröts. Tillsammans har de över 600 matcher i den röda tröjan och Sir Alex har duon mycket att tacka för hans tidiga framgångar i klubben.  Deras fysik var en styrka som många anfallare fruktade men de var även farliga på fasta situationer. Framförallt Steve Bruce som vid ett flertal tillfällen gjorde matchavgörande mål i slutminuterna. Det gör att mittbacksparet sticker ut från övriga på den här listan. Bruce gjorde totalt 36 mål under sin Unitedkarriär vilket är riktigt imponerande för en mittback. Pallister stannade på 12 mål och kom inte närheten av sin kollega men över 10 mål för en försvarare är ändå mer än godkänt

Men det mest ikoniska målet stod Pallister för, när han slog till med ett drömmål mot Blackburn i sista matchen säsongen 92/93 när United vann ligan. Mittbacksparet tillbringade totalt sju säsonger ihop (tre av dessa var innan premier league startade) innan Bruce flyttade till Birmingham.

Det är otroligt tajt mellan ettan och tvåan på den här listan och man hade absolut kunnat argumentera för att Bruce och Pallister borde vara högst upp. Eftersom listan enbart baseras på premier league eran så blev det ”bara” fyra säsonger ihop. Avsaknaden av en europaframgång under den här perioden är också en anledning till att det blir en andraplats på den här listan (duon vann visserligen cupvinnarcupen 1991 men eftersom det var innan premier league startade räknas den inte med i det här sammanhanget).


1. Rio Ferdinand / Nemanja Vidic
Säsonger ihop: 9 ( 05/06 - 13/14)
Meriter ihop: 5 st Premier league, 3 st ligacup, 5 st Community shield, 1 Champions League, 1 VM för klubblag
Poäng för kategorier:
Samspel: 5/5
Tuffhet: 5/5
Säsonger ihop: 5/5
Meriter ihop: 5/5
Hot på offensiva fasta situationer:4/5
Poäng totalt: 24/25

Motivering: 
Det bästa mittbacksparet  under premier league eran. Ferdinand och Vidic har vunnit allt som går att vinna ihop (utom FA cupen). Tuffheten som Mittbacksparet besatt behöver knappast beskrivas och båda var riktiga ledargestalter. Spelmässigt var Ferdinand den mer spelskickliga medan Vidic var bättre defensivt. Mittbacksparet tog verkligen till sig klubben trots att ingen är en egen produkt (Ferdinand kom från Leeds och Vidic från Spartak Moskva) och är idag ikoner i Manchester United. Ferdinand anlände tre säsonger före Vidic, men det var vintern 2006 han tillslut hittade sin parhäst. När de kommer till mål var Vidic helt klart vassast av de båda. Serben lyckades göra 15 mål i United. De båda lämnade 2014 Vidic för Inter och Ferdinand för QPR. Duon är tillsammans med Bruce och Pallister Uniteds bästa mittbackspar sedan premier league startade. Den stora anledningen till att dessa två placeras före är främst på grund av meriterna och att de har personifierat en av Uniteds mest framgångsrika era någonsin.

Vad tycker ni om rankingen? Hur ser era topp 5 ut? och hur hade ni poängsatt dessa mittbackspar utefter ovanstående kriterier?
Diskutera gärna i kommentarsfältet men håll god ton!
GGMU

Källor:

https://www.transfermarkt.com/victor-lindelof/profil/spieler/184573
https://www.transfermarkt.com/harry-maguire/profil/spieler/177907
https://strettynews.com/2015/06/04/mikael-silvestre-pays-respect-to-rio-ferdin/
https://www.transfermarkt.com/rio-ferdinand/profil/spieler/3235
https://www.transfermarkt.com/mikael-silvestre/profil/spieler/3393
https://www.manutd.com/en/videos/detail/goal-of-the-day-stam-v-leicester
https://en.wikipedia.org/wiki/Jaap_Stam
https://en.wikipedia.org/wiki/Ronny_Johnsen
https://thesefootballtimes.co/2018/08/29/steve-bruce-and-gary-pallister-the-underrated-stalwarts-who-helped-sir-alex-ferguson-build-his-empire/
https://www.transfermarkt.com/gary-pallister/profil/spieler/106917
https://www.transfermarkt.com/nemanja-vidic-lrm-/leistungsdaten/spieler/19726
https://www.manutd.com/en/videos/detail/goal-of-the-day-gary-pallister-v-blackburn-may












 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-10-27 12:49:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham