Manchester Uniteds uppgång och fall under Erik ten Hag

Manchester Uniteds uppgång och fall under Erik ten Hag

Den 21 april 2022 anställdes Erik ten Hag som Manchester Uniteds nya huvudtränare. Två och ett halvt år senare befinner sig United i samma position som innan han tillträdde rollen. I oreda.


2019 var Ajax bara sekunder ifrån, att mot alla odds, ta sig till en final i Champions League. Men Lucas Moura förstörde festen i den 96:e minuten och Tottenham avancerade till final istället. Trots den enorma besvikelsen att missa finalen med minsta möjliga marginal hade Ajax gjort en osannolik säsong i Europaspelet. På vägen till semifinaluttåget hade man kryssat mot Bayern München två gånger i gruppspelet för att sedan slå ut både Juventus och Real Madrid med besked. Lagets tränare hölls som en av de bästa i Europa och som en att hålla ögonen på. 

Några år senare gjorde Manchester United klart med succetränaren vid namn Erik ten Hag. Personligen var jag positivt inställd till våran nya tränares ankomst. Han fick Ajax att spela fin fotboll och lyckades besegra några av Europas främsta lag med betydligt mindre medel än vad han skulle få tillgång till i United. Jag såg anställningen av ten Hag som nästintill perfekt. En tränare med förmåga att utveckla unga spelare och som genom sina metoder nått framgångar både inrikes och kontinentalt. 

Två säsonger. Två titlar. 
Jag minns tillbaka till ten Hags första säsong vid rodret och ser en väldigt positiv framtid. Säsongen började tungt med förlust i premiären hemma mot Brighton men efter att ha blivit totalt utspelade av Brentford vilket resulterade i 0-4 i London vände vindarna. Vinst mot Liverpool på Old Trafford och mål av Jadon Sancho. Därefter gick United från klarhet till klarhet, med undantag för 3-6 mot City och 0-7 mot Liverpool. Man slutade säsongen på en 3:e plats i ligan, med en första titel på drygt 7 år och en Marcus Rashford i sin livs form. Allt pekade på att United äntligen var på rätt spår. 



Men som bekant gick det därefter mindre bra, milt uttryckt. 8:e plats i ligan säsongen därefter med negativ målskillnad och en sista plats i en tämligen enkel Champions League grupp. Rashford var en skugga av sitt tidigare jag och det enda positiva med säsongen var att den tog slut. Den ordning och kontroll ten Hag tyckts få på laget var som bortblåst. Trots detta lyckades ten Hags mannar bärga ytterligare en titel. FA-Cupen mot City i solskenet på Wembley. 
Jag är övertygad om att denna cupvinsten var det som räddade ten Hag och det verkar även han vara, då hans enda motivering till sin fortsatta närvaro på United-bänken är “Two trophies in two seasons”. Detta må vara sant men avslutar du Premier League säsongen på åttonde plats med -1 i målskillnad borde inte en cuptitel räcka för att få behålla sitt jobb i landets största fotbollsklubb. 

8 miljarder ner i sjön.
Sedan Erik ten Hag tog över United har klubben spenderat runt 600 miljoner pund, drygt 8 miljarder svenska kronor, på nya spelare. Av de 21 nyförvärv som kommit in genom dörrarna på träningsanläggningen Carrington, kan antalet “lyckade” värvningar räknas på en hand. Spelare som Antony och Mason Mount har värvats till hutlösa summor utan att bidra med någonting. En åldrande Casemiro värvades för summor som fick Real Madrid att skratta och det har med tiden visat sig att de hade rätt. De enda nyförvärven jag kan se som lyckade är Lisandro Martinez och André Onana. Jag tror även att värvningarna av Leny Yoro och Rasmus Højlund kommer kunna ses som lyckade om några år. 

Att United spenderar onödigt mycket pengar på nyförvärv är kanske inte tränarens fel. Men det är däremot han som verkar ha bestämt vad pengarna ska lägga på. Stora mängder av de spelare som värvats har antingen tränats av ten Hag vid ett tidigare tillfälle eller delar tränarens nationalitet. Varför han vill bygga om Manchester United till någon form av “Ajax lite” är väl ganska tydligt. Han har nått tidigare framgångar med nästan alla spelare som värvats. En taktik som till en början kanske var värd att testa men som inte verkar fungera. Dessvärre tror jag inte att värvningsstrategin kommer ändras så länge Erik ten Hag sitter vid spakarna. 

Är det så illa som det ser ut?
Att det går tungt för United är inget nytt, det är något som varje tränare har fått erfara sedan Sir Alex Ferguson tackade för sig 2013. Men är det verkligen så illa som det ser ut? Jag har sammanställt en jämförelse med ten Hag gentemot alla tränare sedan Sir Alex avgick (tillfälliga tränare/interimtränare är inte inkluderade). 

Siffrorna är tagna från SkySports, Transfermarkt och BBC Sports. 

Poängsnitt:
José Mourinho = 1,97 på 144 matcher
Erik ten Hag = 1,87 på 123 matcher
Ole Gunnar Solskjaer = 1,84 på 168 matcher
Luis van Gaal = 1,81 på 103 matcher
David Moyes = 1,73 på 51 matcher

Vinstprocent:
José Mourinho = 58,3% på 
Erik ten Hag = 55,6%
Ole Gunnar Solskjaer = 54,2%
Luis van Gaal = 52,4%
David Moyes = 51%

Vunna titlar:
José Mourinho = (3st) EL-League, Carabao Cup, Community Shield
Erik ten Hag = (2st) Carabao Cup, FA Cup
Luis van Gaal = (1st) FA Cup
David Moyes = (1st) Community Shield
Ole Gunnar Solskjaer (0st)

Pengar spenderade:
Erik ten Hag = ca 600 miljoner pund
Ole Gunnar Solskjaer = ca 400 miljoner pund
José Mourinho = ca 385 miljoner pund
Luis van Gaal = ca 260 miljoner pund
David Moyes = ca 67 miljoner pund

Om dessa siffror höjer eller sänker Erik ten Hags aktier är väl svårt att säga. Som jag ser det har hans tid som United tränare varit okej sett till den oerhörda mediokritet som United idag innebär. 

Efterträdarnas topp och botten.
David Moyes:
Toppen under David Moyes korta tid på sidlinjen var väl Community Shield-segern mot Wigan. 2-0 på Wembley där Van Persie gjorde båda målen, mot ett motstånd som precis åkt ur högsta ligan. Därefter är det väl mest negativa minnen. Två storförluster mot City, 0-3 mot Liverpool, dubbla förluster mot Everton och uttåg i kvartsfinalen i Champions League. Efter 34 omgångar låg United på 7:e plats i ligan, 13 poäng från CL-platser, vilket resulterade i att Moyes fick gå. 

Luis van Gaal:
Förlust med stora siffror mot båda sidorna av norra London, förnedrade av MK Dons i en i och för sig mindre betydelse rik cup, men kanske främst en bedrövlig fotboll att titta på. Det positiva blir FA Cup titeln mot Crystal Palace och det sena avgörandet av Jesse Lingard och det där målet av Juan Mata på “Juanfield” mot Liverpool.



José Mourinho:
Flertalet titlar och den bästa liga positionen sedan Sir Alex gick i pension. Enligt mig är det här lätt den bästa perioden United haft sedan ligasegern 2012/13. Trots en del framgångar spreds uppgifter om hur Mourinho tappat omklädningsrummet vid flera tillfällen och att han kallade Paul Pogba ett virus var väl kanske inte jättesmart heller. Efter en väldigt tuff period och att slutligen bli utspelade på Anfield fick Mourinho sparken i december 2018. 

Ole Gunnar Solskjaer:
Det positiva är fortfarande fräscht i minnet. 14 vinster på sina 19 matcher som tillfällig lösning efter Mourinho, där en av segrarna var den historiska kvällen i Paris. Rashford smällde upp en straff i Buffons högra kryss i den 94:e minuten för att mot alla odds skicka United vidare i Champions League. Utöver det tar Oles United några fina segrar. 9-0 mot Southampton, 6-2 och 5-1 mot Leeds flertalet segrar över City och den 29 matcher långa obesegrade sviten på bortaplan i ligaspelet. Men när det gick utför, var det tydligt. Upprepade förnedringar mot Liverpool, uttåg i CL redan i gruppspelet och som grädden på moset en 4-1 förlust mot Watford där United var fullkomligt utspelade i 90 minuter. 

Det har funnits toppar under alla dessa tränare men dessvärre har lägsta nivån varit alldeles för låg vilket i slutändan tvingat klubben och tränaren att gå skilda vägar. Vi ser samma negativa trend under ten Hags styre och frågan är om det slutar på samma sätt. 

Höga toppar och djupa dalar.
Erik ten Hags tid i Manchester United har bjudit på mycket mörker, negativitet och misslyckande men även många minnesvärda ögonblick. De två cuptitlarna, Amads avgörande mot Liverpool i 4-3 matchen på Old Trafford, hemmavinsten mot Barcelona i Europa League 2023 och Garnachos cykelspark mot Everton. 
Tyvärr har dalarna varit för djupa och för många rekord i negativ bemärkelse har satts. Jag landar därav i att Erik ten Hag måste lämna sin post som tränare för att United återigen ska försöka sig på den tuffa vandringen mot toppen. 


Vem blir den eventuella ersättaren till ten Hag? Hur långt kan United nå i år? Skriv era åsikter i kommentarsfältet men tänk på att hålla god ton!

GGMU

HUGO CEDERBORG2024-10-08 18:11:30
Author

Fler artiklar om Manchester U

MUWomen’s Barmy Army: Marinbiologen som räddar allt
Tre tankar och spelarbetyg efter segern mot Manchester City
Inför: Manchester City – Manchester United