Mannen bakom boken: The Clarets
I sin nyutgivna bok The Clarets skriver Tomas Gustavsson om laget i sitt hjärta. Vem är Tomas och varför föll valet på en bok om just Burnley?
För 58 år sedan mötte Burnley Tottenham i finalen av 1962 års FA-cup upplaga. Matchen spelades på Wembley framför mängder av åskådare, men sändes även på TV inför en svensk publik för första gången någonsin. Mer än 140 mil bort från stormötet där Burnleylegendarer som Jimmy Mcllroy, Adam Blacklaw och Jimmy Adamson delade plan satt Tomas Gustavsson i småsamhället Tyringe och följde matchen. Sedan den dagen har laget i vinrött legat Tyringebon varmt om hjärtat, och det gedigna intresset för Burnley banade väg för att han år 2009 såg en Clarets-match live för första gången.
Bild: Matchprogrammet från FA-cupfinalen mot Tottenham 1962. Matchen slutade 3-1 till Londonlaget.
Det är med berättelsen om denna match mot Portsmouth som boken The Clarets inleds, för att sedan färda oss tillbaka till den engelska fotbollens begynnelse då the original 12 bestående av bland annat Burnley och Blackburn grundade det första ligasystemet i England år 1888. Tomas själv säger att han först tänkt sig en bok som handlade om alla dessa tolv klubbar och deras bidrag till ligasystemets uppstart, “men sedan blev det istället laget i mitt hjärta, Burnley för hela slanten”.
I nästintill kronologisk ordning berättas det sedan om noggrant valda utdrag från Burnleys 118-års långa historia. Tomas bjuder på det allra mesta från historiearkivet, från mer kända titelsegrar till små personliga berättelser kring några av klubbens största profiler. En personlig favorit är bland annat den om målsprutan Bert Freeman som plockade på sig hela fem skräddarsydda överrockar till följd av att ett lokalt skrädderi en bit in i säsongen 1912/13 valde att börja donera en överrock till varje Burnleyspelare (och en utvald åskådare) som lyckades göra två mål på en match.
Den mer tragiska historien om forne Burnleymanagern Spence Whittakers hastiga bortgång och händelsens relativt signifikanta effekt på hur Burnleys historia utformade sig innan första världskrigets utbrott är en annan tillbakablick som bidrar till den helhetsbild boken lyckas skapa om Burnley. Som en självutnämnd historiefreak erkänner Tomas att det var just dessa djupdyk i den gamla historien, både inom fotboll och allmänt, som var det roligaste under skrivandeprocessen. Han tillägger dock att det förstås var “precis lika kul att skriva om staden Burnley som om Sveriges kanske största Burnleyfan, Peter Andersson från Växjö”.
Bild: Författare Tomas (t.h.) tillsammans med Burnleys största fan Dave Burnley (längst ned i bild) och Peter Andersson (t.v.), som beskrivs som Sveriges största Burnleyfan.
Boken innehåller så mycket detaljerad historia att jag var tvungen att fråga om svårigheterna kring att få fram denna typ av information. Till det kopplar Tomas an till sin långa rutin som journalist när det gäller just att gräva fram information samt att hans besök i Burnley en handfull gånger varit till stor nytta.
Att Tomas har en lång erfarenhet från olika befattningar inom medieindustrin, vilka inkluderar roller som nyhetschef, sportchef, krönikör och sedermera sportjournalist, råder det inga tvivel om. Den numer pensionerade journalistveteranen har en uppenbar talang för det målande språket, vilket genomsyrar hela bokens innehållsrika 152 sidor. Att få läsa om Burnleys historia i denna tappning har verkligen varit en ynnest.
Bild: Bokens författare - Tomas Gustavsson
Utöver den nyutgivna boken om Burnley har även Tomas tidigare författat en bok om London samt ett par böcker om den lokala hockeyhistorian i Tyringe, vilket är platsen där han är uppväxt. Mot alla odds är Tomas inte heller den ende svensken i småsamhället som har en kropp vars hjärta pumpar lite extra för Burnley - den forne OS-löparen Dan Glans och dennes bror Thony är två andra Tyringebor som fattat intresse för The Clarets liksom den förre AIK-målvakten Leif Hult i närbelägna Lomma.
Till frågan om hur han anser att Burnleys räckvidd i Sverige ser ut i övrigt svarar Tomas att han är “lite överraskad av att det finns ett antal personer i Sverige och för den delen Norge som håller på The Clarets och har gjort detta i decennier”. Samtidigt är dock Tomas realistisk med det faktum att den lilla entusiastklubben som Burnley har i Sverige inte på något sätt kan mäta sig mot den mängd personer som håller på storklubbar som Manchester United och Liverpool.
Enligt Tomas själv är dock ett besök till Burnley och Turf Moor ett minnesvärt ögonblick - “den som en gång besökt Burnley och Turf Moor glömmer aldrig staden och dess människor”, ett uttalande som undertecknad kan intyga om. Den gästvänlighet och värme som klubben erbjuder är helt enkelt utan konkurrens på Premier League-nivå.
Kanske kan denna bok bidra till att engagera några fler passionerade själar här i Sverige? Boken är det otvivelaktigt bästa sättet att lära känna både klubben och staden Burnley nu när möjligheten inte finns att resa till England i rådande pandemi.
Bild: Tomas på plats utanför en pub i Burnley.
Som avslut bad jag även Tomas bjuda på sitt bästa minne som Burnleysupporter - till min förvåning är det inte hans första besök på Turf Moor 2009 vilket beskrivs i förordet. Istället var det en till synes betydelselös match mot Ipswich i serieavslutningen säsongen 2013/14 när Burnleys avancemang till högsta ligan redan var klart. När Tomas själv beskriver minnet känns dock valet helt självklart: “Fram tills dess hade jag faktiskt aldrig sett The Clarets vinna en match ‘live’ men nu gjorde man det med 1-0. När jag lämnade läktaren efter hyllningarna av Dyche, Marney och alla de andra nere på plan ljöd David Bowies ‘Heroes’ från högtalarna: ‘We can be heroes, just for one day’. Gåshud!”. Därtill fick han möjligheten att växla ord med en av Burnleys största hjältar genom tiderna, Ian Britton (anledningen till den benämningen lämnar jag till boken att förklara), och den dagens målskytt, Sam Vokes.
Boken The Clarets hittar ni där böcker finns (bl.a. BoD, Bokus och CDON) och vill ni komma i kontakt med författaren hittar ni honom bland annat under alias ClaretsSwedish på twitter. Boken är ett måste för alla Burnleyfans men även de som är intresserade av engelsk fotbollshistoria i allmänhet och som vill läsa om en klassisk fotbollsklubb och dess unika relation till staden. Undertecknad vill även passa på att rikta ett tack till Tomas, dels för boken, dels för att han ställt upp på intervju.