Lagbanner
MUWomen’s Barmy Army: Sätta skräck i motståndarna

MUWomen’s Barmy Army: Sätta skräck i motståndarna

Väntan har varit lång, men nu står äntligen en ny säsong för dörren. Manchester United kliver in i den med sin bästa ligaplacering någonsin i ryggen och förväntningarna är höga. Inte nog med att det finns en ligatitel att utmana om, United ska också ut i Europa för första gången och mäta sig med de största drakarna. Vi drar inte ut på det längre, vi spänner fast oss och åker!

Att sommaren är kort har vi med all önskvärd tydlighet fått itutat oss, men även om det regnat en hel del har denna sommar varit lång. Åtminstone utifrån perspektivet att det dröjer ända fram till oktobers första dag innan en ny säsong av Women’s Super League drar igång.
Sommarens fotbollsfest i Australien och Nya Zeeland har fått agera aptitretare, det vi ändå väntat på är huvudrätt och dessert – de kommer nu.
Visst har det både tillkommit och försvunnit ingredienser för Marc Skinner att laborera med. Till en början blev skafferiet mer och mer utrensat, men fram mot ligapremiären har det fyllts på och ser faktiskt väldigt intressant ut. Och det är en förutsättning för att United inte bara ska kunna upprepa förra säsongens andraplacering i WSL och final i FA-cupen. Målen är satta än högre – både titlar och spel i Europa hägrar.

Inget utrymme för en långsam start

Jag var själv på plats på Bilbörsen Arena i Linköping för att okulärbesiktiga Arsenal och se dem försöka ta sig förbi Paris FC i första kvalomgången till Champions League. Inte helt oväntat kan man konstatera att Arsenal kommer vara ett av lagen som slåss i toppen av ligan, MEN, trots det tog deras Europaäventyr slut där och då.
Om man får tillåta sig att vara lite skadeglad – det får man ju, hon valde att lämna United – smärtade det inte direkt att det var Alessia Russo som missade den avgörande straffen.
Trots stjärnförvärv och mängder av klasspelare kan en dröm gå i kras på mindre än en sekund. För Uniteds del måste nya spelare integreras i laget direkt, förberedelserna måste sitta till fullo. Säsongen är lång, men utrymme för en långsam start finns helt enkelt inte.


Vilde Bøe Risa är en av alla spelare som lämnat United under sommaren.

Förra säsongens resultat sitter färskt i minnet och då sätts kraven på den nya säsongen högt. Med det ökar också pressen på Marc Skinner. Sedan han tog över United 2021 har utvecklingskurvan stadigt pekat uppåt, nu måste han visa att det inte är något tak som slagits i. Dessutom måste han visa att han bemästrar konsten av att rotera – förra säsongen krävdes inte det, men ska United slåss både inhemskt och i Europa behöver fingertoppskänslan vara on point.
Inför en ny säsong vill man gärna se att det händer lite i truppen, att den känns starkare. Just nu är nog känslan att så är fallet för United. Men det har hänt mycket, och frågan är om det är för mycket.
Hela 19 spelare har lämnat klubben, men egentligen är det bara Ona Batlle – oj vad vi kommer sakna henne – och Alessia Russo som var givna i startelvan, fler tankar om dessa två finns att läsa här. Utöver det har viktiga truppspelare som Vilde Bøe Risa, Martha Thomas och Maria Thorisdottir försvunnit. Med andra ord en riktigt rejäl utrensning.

Många nya och spännande ingredienser

När så många försvunnit har nya behövt komma in, inte bara för att fylla luckor utan även för att spetsa till. För att ställa ett lag på banan som enligt Skinner ska sätta skräck i motståndarna.
I de nio spelare som kommit in finns alla förutsättningar för att både spetsen blir vassare och att bredden blir utslagsgivande.
Mary Earps är given i målet, men nu kommer Phallon Tullis-Joyce in som ny backup. Kanske att amerikanskan kan sätta lite press särskilt som Earps vare eller icke vara i United efter denna säsong är högst oklar. I försvaret lämnar Ona Batlle ett enormt tomrum efter sig, inte bara defensivt utan minst lika mycket offensivt. Gabby George – som spelade ungdomsfotboll i United – värvas in från Everton och kan ta vänsterbacksplatsen samtidigt som Hannah Blundell flyttar över till höger. Även Jayde Riviere kan på ett sätt ses som ett nyförvärv även om hon kom i januari, då hon gick skadad mer eller mindre hela vägen fram till sommaren. Unga Evie Rabjohn är nu spelklar efter att ha anlänt från Aston Villa, och Gemma Evans från Reading får agera rotationsspelare.


Geyse firar ett mål i landslagströjan, förhoppningsvis får vi också se det i United-tröjan.

Likt Riviere kan Lisa Naalsund ses som ett nytillskott, även hon gick skadad hela våren. Nu spetsar hon till konkurrensen på mittfältet tillsammans med spanska världsmästaren Irene Guerrero som kommit in från Atletico Madrid och erbjuder dynamik. Även 17-åriga supertalangen Emma Watson vill kämpa om en plats, hon kommer från Rangers och har redan meriter från CL och landslagsspel.
Framåt ska Melvine Malard från Lyon och Geyse från Barcelona ta Alessia Russos plats, dessutom spetsas konkurrensen till av VM:s skyttedrottning Hinata Miyazawa.

Jag gillar verkligen det som gjorts i sommar. Bredden känns starkare, offensiven har alla möjligheter att bli vassare och dessutom har några unga spännande spelare kommit till United. Det största frågetecknet är fortfarande hur stark försvarslinjen är och hur United – både i startelvan och i spelet – kan ersätta Batlle.
Något som också skiljer sig från tidigare somrar är att United nu öppnat plånboken och faktiskt lagt en del ansenliga summor på spelare. Tidigare har det mer eller mindre alltid varit spelare utan kontrakt, men nu har flera köpts in – inte mer än rätt när laget år efter år presterat och växt.


Marc Skinner har ett digert jobb framför sig, men också många fina spelare att laborera med.

Yes, we goooo for it!

Med många nya spelare i laget kan det ta lite tid att få ihop allt, men den tiden finns inte. Marc Skinner måste få saker att stämma från första avspark. Och jag tror han kan klara det.
WSL är en brutalt oförlåtande liga, ett onödigt poängtapp under hösten kan vara det som fäller avgörande för en CL-plats eller en ligatitel. Dessutom kommer CL-kvalet instormande omgående.
Under säsongens tre första veckor kommer United spela sex matcher. Aston Villa – förra säsongens positiva överraskning – i premiären och sedan Arsenal i omgång två. Dubbelmötet mot PSG i CL-kvalet trycks också in mellan ytterligare två ligamatcher.
Marc Skinner och Manchester United har alltså inte råd att inte vara redo att explodera direkt.

Den stora grejen med denna nya säsong är så klart att United för första gången kommer kliva in i Champions League. Men när kvallotten gav PSG blev vägen in i gruppspelet genast knepig. Likväl som att detta nya äventyr kan ta slut innan det riktigt börjat kan det också ge magiska CL-kvällar under strålkastarljus. Det är inget monumentalt misslyckande att inte besegra PSG, men det skulle vara en stor besvikelse att snuvas på festen.
Förväntningarna på denna säsong kan inte vara andra än att United återupprepar förra säsongens resultat, och höjer ribban en aning. Ett eventuellt CL-gruppspel kan vara avgörande för ligaframgångar, men ett längre europaäventyr och en inhemsk cup-titel kan väga upp en missad titelutmaning.
Även om Uniteds damlag nu går in i sin femte säsong i WSL är det fortfarande nya steg som tas och nya vägar som utforskas – något United måste växa med. Ödmjukheten behöver finnas, men om Skinner lyckas sätta ihop ett lag som sätter skräck i motståndarna kan det bära riktigt långt – kanske till och med till en titel.

Jag säger som en tidigare United-manager en gång vrålade: yes, we goooo for it!

Till sist…

… den 1 oktober drar säsongen igång, United tar sig an Aston Villa på bortaplan – matchen sänds på Viaplay klockan 13.30. Sen kommer matcherna i strid ström, håll utkik och se så mycket ni kan. Det kommer bli kul.

… intresset för Uniteds damlag bara växer. 4 052 säsongsbiljetter är sålda, det är nytt rekord och lapp på luckan på den fronten. Grymt!

… det är inte bara rekord som ska slås på Leigh Sports Village, i november kommer Manchester-derbyt spelas på Old Trafford. En av de största matcherna på den mäktigaste arenan.

… enligt uppgifter är United största spenderaren på övergångssummor i WSL denna sommar, cirka 625 000 euro. Därefter följer Arsenal, Manchester City, Chelsea och Liverpool.

… Emma Watson, snart är det namnet mest förknippat med fotboll. Superstjärna i vardande.

… försäsongen inleddes med 2-2 mot Leicester och följdes sedan av 1-0 mot Everton, 2-3 mot Bayern München, 3-1 mot Liverpool och 1-0 mot Tottenham. Att inte bara vinna under försäsongen brukar ju vara ett framgångsrecept, så vi tar förlusten mot Bayern som något positivt. Dessutom har Geyse hittat målet direkt, och Leah Galton verkar ta vid efter den så imponerande förra säsongen.

… assisterande coach Martin Ho har efter tre och ett halvt år lämnat United och blivit huvudtränare i SK Branns damlag.

… vad är egentligen grejen med att United inte skriver ut konkratslängd på varken nyförvärv eller förlängningar? Skapar ju bara onödiga spekulationer.

… ett världsrekordbud på Mary Earps kom från Arsenal, men United vägrade sälja.

… tips:
ligaplacering: tvåa
skyttedrottning: Geyse
utropstecken: Emma Watson
överraskning: Aoife Mannion
värvning: Geyse
CL-prestation: kvartsfinal

… Skinner, här har du en uppställning att utgå ifrån. Och så finns alla möjligheter för fler nyförvärv att slå sig in i elvan under säsongen.



Fotnot: kort efter publicering kom beskedet från United att Emma Watson dragit korsbandet under landslagsspel med Skottland. Jättetråkiga nyheter, och vi önskar Emma en lyckad rehab. För Uniteds del lämnar det ett litet hål på mittfältet, men med de andra förstärkningarna ska truppen klara av detta bakslag. Och den där superstjärnan får hon visa att hon kan bli nästa säsong istället. 


Hur ser dina förväntningar ut på United, och vilka av nyförvärven kommer bli favoriter? Diskutera och reflektera i kommentarsfältet.

Återblick: Hattrick av Russo när United körde över Leicester i våras

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2023-09-27 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham