Lagbanner
MUWomen’s Barmy Army: Vad är väl en bal på slottet?

MUWomen’s Barmy Army: Vad är väl en bal på slottet?

Drömmen om en underbar höst med Champions League under strålkastarna stannar vid en dröm. Verkligheten kom ikapp och då blev det ett smärtsamt uttåg mot PSG. Istället riktas fokus om, istället finns det andra mål att erövra och andra segrar att ta sikte mot. Vi har fått flera nya och spännande bekantskaper, och visst är det väl så att det finns en massa styrka att hämta i smärtan.

Nåja, vad är väl en bal på slottet..? Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig och dötrist och tråkig och alldeles… alldeles underbar! Och så tittar Askungen ut genom fönstret med längtande ögon mot det glittrande slottet i fjärran. Ja, ni kan historien. Askungen förvägras att gå på balen, men så får hon hjälp med en klänning och tar sig dit ändå.
Manchester Uniteds damlag tittade på Champions League-gruppspelet på precis samma sätt, men tyvärr blev det bara en hägring och när lottningen väl genomfördes fanns ingen lapp med Uniteds namn.
Det är väl nu vi då ska intala oss själva att ett gruppspel i Champions League kan vara fruktansvärt långtråkigt och dötrist och tråkigt och… det är ändå ligan som är det viktiga och ligacupen är faktiskt alldeles underbar. Visst är del väl så att ligan slår högst, och ligacupen skulle faktiskt kunna vara en reell möjlighet till att knipa en titel – men ingångsvärdet för den här säsongen handlade ändå till stor del om spel ute i Europa.

Paris Saint-Germain blev klossen som inte bara satte stopp utan också tog drömmen från United. Det blev de som förvägrade United en vinter i Europas största fotbollsturnering, men det var också ett United som inte tog vara på de möjligheter som fanns för att sparka undan den där klossen.

Djupa dalar och höga toppar


Melvine Malard nickar in kvitteringen mot PSG och Leigh Sports Village exploderar.

Efter andraplatsen i WSL förra säsongen klev United in i den andra och avslutande kvalrundan till Champions League, där ett dubbelmöte mot PSG skulle avgöra klubbens öde. Marc Skinner tog en lite mer försiktig ansats till den första matchen hemma på Leigh Sports Village genom att placera de offensiva essen Geyse och Melvine Malard på bänken. Istället var det defensiven som prioriterades och ett mer dynamiskt mittfält där Lisa Naalsund lite överraskande fick chansen istället för Hayley Ladd.
Hur det gick? Visserligen inga insläppta under första halvlek, men andan satt så mycket i halsen att det knappt fanns någon luft kvar alls. Korrigeringar i paus, Geyse kom in och underhöll hela det franska laget – vilken glädje det är att beskåda brasilianskan spela fotboll. Om det knappt var något som fungerade i första halvlek började nu det mesta sitta på plats. Men så, against the run of play gör PSG första målet. När så Malard också kom in kom kvitteringen, första halvlek glömdes bort och att det bara blev 1-1 kändes som lite av en besvikelse.
United skulle ju åka till Paris också.

Förra säsongen slog United rekord i antal hållna nollor i ligaspelet och färst – märkligt ord – antal insläppta mål. Denna säsong har laget släppt in mål i de fem första matcherna – i den sjätte blev det hållen nolla – och dessutom släppt in första målet i matchen varje gång. Då kan ni räkna ut att PSG gjorde 1-0 på Parc de Princes.
Matchen i den franska huvudstaden bjöd inte på samma tydliga byte av taktpinne, sett över 90 minuter var det klart jämnare. United med ett offensivare lag på plan kvitterade genom Naalsund, men hade inte marginaler på sin sida och bjöd dessutom PSG på några lägen och blev hänsynslöst straffade. 3-1, 4-2 totalt och CL-hymnen har för sista gången spelats för Manchester United denna säsong.

Fokus på rätt saker

Marc Skinner har benämnt dubbelmötet med PSG som en potentiell kvartsfinal i CL, och det skulle det mycket väl kunnat vara – åtminstone sett till kvalitet i lagen och status på klubbarna i Europa, och världen. Det är svårt att se uttåget som ett stort misslyckande, däremot är det en enorm besvikelse. Hela uppbyggnaden av denna säsong har kretsat kring ett United-lag som skulle mäta sig med de bästa.
Just hur Skinner pratat inför, mellan och särskilt efter andra matchen mot PSG har fått en del kritik. Han har vid flera tillfällen pratat om hur tuff lottningen var, att det är två lag som är för bra för att mötas redan i kvalet och att det finns sämre lag som får spela gruppspel. Poängen går absolut fram, samtidigt är det så spelreglerna är och då får man rätta sig efter dem snarare än att hitta ursäkter i dem. Att ifrågasätta ett upplägg, att lyfta frågor för turneringens – och damfotbollens i stort – utveckling är positivt, men det finns bättre och sämre lägen att göra det i. Nu framstår det mer som en reaktion på ett resultat som gick emot.

Skinner har senare förtydligat vad han menade – inget illa mot de som tagit sig in i turneringen, men en vilja att se över formatet för turneringen framöver. Nu gäller det att inte fastna i någon bitterhet utan istället ingjuta en revanschlusta och ett driv i laget för att gå hundra procent för ligatiteln.
Det finns det alla möjligheter för, men det är en bit kvar.

I mean, I’m so f***ing tired


Rachel Williams och Lucia Garcia firar segermålet mot Aston Villa.

Åtta poäng på fyra matcher i ligan är okej, men inte mer. Vi har höga förväntningar på laget, och det ska vi med all rätta ha. Även om spelet inte suttit, även om spelarna inte hittat rätt i alla relationer och även om det släppts in för något mål för mycket finns det mycket att ta med sig i att United inte förlorat. Att man faktiskt kommit tillbaka i matcherna.
Poängtappet hemma mot Leicester kan visa sig dyrbart när säsongen summeras, men 5-0-studsen tillbaka efter PSG-förlusten visar att det finns gott om kvalitet och en vilja att lägga det bakom sig för att beta av meter för meter i det maratonlopp ligaspelet är.

Vi har fått se Melvine Malard pricka in tre mål på äkta måltjuvsmanér, Hinata Miyazawa briljera med sin bolltalang, Geyse snurra upp försvarare och Millie Turner höja sig en nivå i mittförsvaret. Dessutom finns sparkapital i flera spelare, och de så populära relationerna växer fram mer och mer.
Men oavsett hur mycket kvalitet som finns behöver United vara ett lag som springer mer än motståndarna, som jobbar hårdare och som sliter för varje meter och varje situation.
Det där slitet gav belöning i premiären när United under matchens tio sista minuter vände underläge till seger. Och det där slitet har gett oss en plattform att stå på för fortsättningen av ligaspelet efter sex matcher på 22 dagar.

Det blev ingen CL-bal, men det finns en annan minst lika fin bal. Liga-balen. Den ska vi göra avtryck på. Nu släpper vi Europa-spel och ger allt i ligan.
Så kan spelarna stå där och likt Lucia Garcia efter premiärvinsten med ett leende utbrista: I mean, I’m so f***cking tired. Men det är värt det!

Till sist…

… seger i premiären borta mot Aston Villa med 2-1, lika på två efter sen Arsenal-kvittering i hemmapremiären, 1-1 hemma mot PSG och 3-1 förlust borta, däremellan 1-1 mot Leicester och till sist en övertygande 5-0 seger mot Everton har hunnits med. Nu väntar ett landslagsuppehåll.

… Grace Clinton fortsätter sin utveckling på lån, nu är det Tottenham-supportrarna som får bevittna hennes framfart – en framfart som gett henne en plats i den engelska landslagstruppen.

… nyförvärvet Emma Watson drog korsbandet innan hon hunnit spela en enda tävlingsmatch för United. Gabby George, också hon nyförvärv, hann knappt inleda sin fjärde match innan även hon åkte på samma bedrövliga skada. Som om inte det vore nog har Jess Simpson återvänt från lån hos Bristol City med ett draget korsband. En riktigt jävlig skada – vi önskar alla tre en lyckad rehab och ser fram emot att se dem på plan igen.

… Mary Earps blev femte spelaren att nå 100 spelade matcher för United – efter Zelem, Toone, Turner och Galton.

… efter mycket kritik mot de förutsättningar Uniteds damlag haft har klubben nu kunnat visa upp den nya anläggning som byggts på Carrington – ser riktigt fint ut!

… med Gabby George borta resten av säsongen blev ytterbackspositionen plötsligt väldigt tunn. Det finns en riktigt bra spelare i Jayde Riviere, hon har steg kvar att ta och vi får ha lite tålamod. Men det får inte ta allt för lång tid.

… vissa experter tippade Aston Villa före United i tabellen, men efter fyra matcher står Birmingham-laget på noll poäng. Säger kanske något om konkurrensen i ligan som blir hårdare och hårdare.

… Rachel Williams har redan gjort tre mål som inhoppare, hon fortsätter vara Uniteds supersub – precis som förra säsongen.

… härnäst väntar Brighton, West Ham och Manchester City i ligan, och sen ska några ligacupmatcher in i kalendern också. En viktig månad som kommer där United ska försöka ta plats i toppen av tabellen.

Månadens spelare: Millie Turner



Månadens mål: Melvine Malards 1-1 hemma mot PSG. Inget särskilt snyggt mål, men det var Uniteds första mål i Europa-spel – och dessutom ett lysande exempel på den måltjuv Malard är. Hon har gjort ytterligare två på liknande sätt, just den typen av spelare United behöver.

Vad tänker ni kring inledningen av säsongen? Hur stor är besvikelsen över ett missat CL-gruppspel, och vad tror ni United kommer kunna uträtta i ligan. Dela med er i kommentarsfältet!
 

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2023-10-23 08:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham