2023-08-12 16:00

Peterborough - Charlton
1 - 0

Matchrapport: Peterborough Utd – Charlton 1-0

Matchrapport: Peterborough Utd – Charlton 1-0

Den andra omgången – och ligasäsongens första bortamatch – bjöd på en acceptabel prestation men ett dåligt resultat. Detta när The Addicks för tredje gången i rad reste hem från London Road Stadium i Peterborough utan särskilt många poäng.

Inför match
Det hade redan börjat märkas på spelartruppen att säsongen var igång på riktigt och att den – som vanligt – inlett hektiskt med både liga- och cupspel. För Dean Holdens alternativ att välja bland spelare var helt klart färre än för en vecka sedan. Sedan dess, och efter tisdagens cupmatch, hade Mandela Egbo, Richard Chin, Scott Fraser och Tyreece Campbell samtliga fallit ifrån som alternativ, och istället fyllt ut skadelistan bakom Chuks Aneke och Miles Leaburn. Nathan Asiimwe och Lloyd Jones var också osäkra inför matchen, men de skulle visa sig redo när matchtruppen presenterades. Deji Elerewe var avstängd.

Trots en del frånvaro hölls startelvan från förra helgen så intakt som möjligt. På grund av nämnda Fraser och Campbells skador öppnades luckor för två nya spelare och dessa fylldes av Panutche Camará och Jack Payne.
 


Peterboroughs – Poshs – gjorde en stark förgående säsong i League One, efter att säsongen innan tillhört Championship tillfälligt och drattat ur efter en säsong. I League One blev det en sjätte plats, play-off spel, och uttåg i den så osannolikt dramatiska semifinaldubbelmötet mot Sheffield Wednesday. Att det inte blev ett omedelbart återtåg till andradivisionen gjorde att en del nyckelspelare lämnade under sommaren, och att en föryngrande nysatsning vidtog. Vissa av nyckelspelarna såsom skyttekungen Jonson Clarke-Harris är fortfarande kvar, men är likväl på transferlistan och en flytt framöver är möjlig. Därtill har man lyckats förstärka med intressanta spelare som Archie Collins (Exeter) och behållit Ephron Mason-Clark – varav den sistnämnde inte kom till spel i den här matchen. Den hittills korta säsongen är inletts starkt med vinst i premiären mot Reading (0-1) och i Ligacupen mot Swindon (4-2, efter straffar). Ett ungt, hungrigt och duktigt lag som kommer vara med i toppen även denna säsong.

Matchen
Inledningen av matchen hade sina likheter med mycket av hur det sett under den tidiga säsongen tidigare i veckan. Det var lite trevande där lagen kände på varandra och därav skapades det ingen drös av målchanser. En stor skillnad – gentemot framför allt Charltons hemmaplan – var att Peterboroughs intima arena inbjöd till mindre ytor att röra sig mellan och ett mer duellrikt spel.

Det smällde rejält mellan lagen när man krockade med varandra – och då framför allt på mittplan. Detta tog sig tydligast uttryck i domare Swabeys lilla anteckningsblock som kunde redogöra för sju gula kort under de första 45 minuterna, varav fyra visades åt Charltons håll och tre till Peterboroughs (det skulle sluta med sammanlagt 12 varningar vid matchens slut). Ett par av duellerna – undertecknad tänker då på Dobsons och Jones i Charlton och Collins i Peterborough – hade troligtvis resulterat i röda kort i flera andra ligor – vilket inte behöver vara rätt för det! Smälla ska det ju ändå kunna få göra, så länge ingen blir skadad såklart.

I premiären mot Leyton Orient var det Charlton som fick in ett passande ledningsmål precis in halvtid. Nu skulle Charlton få smaka på det istället. Fram tills denna sekvens hade det som sagt varit ganska lugnt i målchansväg – även om ett par svepande inlägg från Posh hade skapat sitt tumult i Charltons straffområde. Nu var det ett bolltapp på egen planhalva som skulle ställa till det. En för dagen annars duktig Camará fick inte kontroll på en studsig boll och blev av med den felvänd. Erövringen betydde direkt attack för Poshs del och med närheten till mål blev det ett klapp-klapp spel som avslutades med att Joel Randall frispelade Hector Kyprianou, som placerade in 1-0 (45+1).   

Som ett lag i underläge förändrades matchbilden mer till Charltons fördel i den andra halvleken. Man var helt enkelt tvungna att ta hand om bollen mer och utifrån det skapa mer framåt än vad tidigare gjort. Metoden blev att försöka komma till fler avslut, vilket Alfie May testade från distans, och att involvera wingbacksen – Nathan Asiimwe och Corey Blackett-Taylor – som varit väldigt anonyma fram tills detta skede.

Det ska sägas att det blev bättre från Charltons sida och att den andra halvleken var välspelad mellan två jämnbra lag. Men rent målmässigt ville det sig inte och den spelmässiga förbättringen ledde inte till de där riktigt heta målchanserna. Farligast blev det vid två tillfällen i den andra halvleken när Blackett-Taylor vek in från vänster och avslutade tätt utanför den bortre stolpen. Närmre än så skulle det dock inte bli. Posh var underlägsna i bollinnehavet men behövde inte göra allt för mycket för att hålla undan sin uddamålsledning till en ny trepoängare. Således fick inte Charltons inhoppande Tayo Edun, Charlie Kirk och Daniel Kanu någon önskad effekt av sina relativt få minuter på planen.
 
Efter match
Nej, att åka till London Road Stadium och Peterborough har inte varit särskilt lätt för Charltons del under de senaste säsongerna. Det är inte någon särskilt lång bortaresa men det här heller inte den som någon längtar efter särskilt mycket. Kanske kan det spela in i vilken inställning man tar sig an matchen, för även om Peterborough inte är särskilt sexigt på något sätt så är det allt som oftast ett lag som är bättre än vad man kanske tror – och därav egentligen alltid blandar sig in i en toppstrid.

Den här gången gick det alltså inte heller. Charlton åker hem med noll poäng från Peterborough och fick uppleva sin första förlust i ligaspelet under den nya eran – som det nya ägarskapet hela tiden benämns som. Det är inget större förlust i sig, för förlora mot Posh i Peterborough kan man göra under de 46 omgångarna och ändå få en rolig säsong. Det tråkiga är väl att förlusten kom redan nu och att man inte fick bygga vidare på sin premiärvinst rent självförtroendemässigt.
Två punkter går väl att peka som något negativa och oroande. Dels att skadeläget ökat sedan ligacupmatchen mot Newport och att det efter denna match kan vara ytterligare någon som behöver stå över inför nästa omgång som är redan på tisdag. Den andra punkten gäller avsaknaden av riktigt hundraprocentiga målchanser. Men den är inte så pass oroande att den behöver längre utläggningar än så här för det är fortfarande väldigt tidigt in på säsongen.

Nästa upp är en tuff match mot Bristol Rovers. 
 
Omgångens poäng
3p – Panutche Camará: Japp, det var Camarás misstag som gjorde att Charlton släppte in det där målet som innebar förlust. Ett individuellt misstag som kan kosta en match där man annars presterar tillräckligt bra för poäng. Det tar dock inte bort helhetsbilden av matchen, för i den var Camará lagets bästa spelare genom sin insats från mittfältet.

2p – Lucas Ness: Har inte gjort att petningen av Michael Hector har behövt ifrågasättas. Viktig i defensiven och försvarandet av det egna straffområdet. Fick ett ordentligt test i att Clarke-Harris mot sig och neutraliserade honom på ett oklanderligt sätt.

1p – George Dobson: Tog kampen matchen igenom. Förtjänade sitt tidiga gula kort i den första halvleken, men kunde efter det fortsätta spela sitt spel och bidra med sina egenskaper utan att dra på sig ett rött. Det visar på pålitlighet i sådana här matcher.  

Charlton: Maynard-Brewer; Jones, Ness, Thomas (Edun 69); Asiimwe, Anderson (Kanu 82), Dobson (c), Camará, Blackett-Taylor; Payne (Kirk 82), May
Ej använda avbytare:  Isted, Hector, Mitchell, McGrandles

Posh:  Bilokapic, Kioso, Edwards, Crichlow, Burrows (De Havilland 86), Kyprianou, Collins, Poku (Tshimanga 86), Randall (Knight 77), Jones (Fuchs 70)((Tomlinson 86)) , Clarke-Harris
Ej använda avbytare: Blackmore, Ajiboye

Domare: Lee Swabey
Publik: 9,100 (1,904 från Charlton)


UP THE ADDICKS!!!
 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-08-13 20:16:17
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson