Lagbanner
Riverside, 2023-03-14 21:00

Middlesbrough - Stoke
1 - 1

Boro kryssar för första gången på 19 matcher
Både Alex Neil och Michael Carrick fick nöja sig med ett oavgjort resultat

Boro kryssar för första gången på 19 matcher

Det blev en knepig match på Teesside, mot ett Stoke City som är i jättebra form. Boro hade tur att de inte förlorade.

Middlesbrough hade inför kvällens hemmamatch mot Stoke City chansen att lägga sig en poäng bakom Sheffield United i ligan. Dock visade sig Stoke ha andra planer. De var synnerligen det bästa laget som Middlesbrough mött på väldigt lång tid, och de tillät inte Boro att kamma hem alla tre poäng idag, i en match som slutade 1-1. 

Matchen inleddes väl av Boro. Denna inledning innehöll ett flertal målchanser för Middlesbrough, men den farligaste var nog Chuba Akpoms i den 13:e minuten, då han från utanför boxen sköt bollen i ribban. Boro fortsatte ånga på, vilket skulle komma att löna sig i form av ett mål i den 24:e minuten. Efter att Middlesbrough vann bollen kunde laget gå på kontring genom Riley McGree, som inne i straffområdet halkade och således tappade bollen. Bollen lyckades nå fram till Chuba Akpom, som följde med i anfallet, och han kunde då enkelt sätta in bollen i mål. Det var alltså i den 24:e minuten som Akpom gjorde sitt 24:e mål för säsongen i alla sammanhang. Första halvlek slutade dock inte lika lyckligt som den startade, för Boro. I de sista femton minuterna blev Borospelarna alldeles för nonchalanta och tillät Stoke att ta kontroll över matchen. Precis innan halvtidsvilan skickade Stokes Josh Laurent en djupledspassning till ytterbacken Ki-Jana Hoever som var helt ensam efter att Ryan Giles tappade sin markering på honom. Hoever kunde därmed löpa helt ostört mot Zack Steffen i Boromålet. Hoevers avslut var svagt men bollen lyckades ändå slinka sig igenom Zack Steffens ben. 1-1 stod det efter 46 spelade minuter, och trots ett par forceringar av Middlesbrough var det också så första halvlek skulle sluta. 

Chuba Akpom leder skytteligan med 23 gjorda mål. Svenska Viktor Gyökeres ligger tvåa på 19 mål.
Chuba Akpom leder skytteligan med 23 gjorda mål. Svenska Viktor Gyökeres ligger tvåa på 19 mål.

Under Michael Carricks ledarskap har Middlesbrough varit mycket starka i matchers andra stadier, men idag visade sig Alex Neil, som är manager för Stoke, ha en alltför bra speluppfattning för att låta det ske. Det var någorlunda jämnt i början av andra halvlek, och runt tjugo minuter in i halvleken tog Middlesbrough återigen kommandot, men endast i korthet, och Boro lyckades inte skapa något vid den här punkten. Middlesbrough såg nervösa ut, de hade trots allt mycket mer att förlora än vad Stoke hade, då Stoke, likt Swansea, inte riktigt har något kvar att spela för i ligan. Middlesbroughs nervositet visades inte minst i den övergripande statistiken, eftersom The Potters, efter runt tjugo minuter spelade av den andra halvleken, hade 60% bollinnehav. Detta är väldigt olikt Middlesbrough, som ofta är det bollförande laget, men just idag såg de sig besegrade av Stokes modiga anförande. Boro fortsatte att se nervösa ut under resten av matchen, och var därmed även väldigt oinspirerade i sitt anfallsspel. Stoke var, med runt tio minuter kvar att spela, det bästa laget på planen, och om det inte vore for Zack Steffen, som gjorde två räddningar på 30 sekunder i den 81:a minuten, hade Stoke förmodligen åkt hem till Staffordshire med alla tre poäng. Lyckligtvis slutade matchen oavgjort, vilket var ett resultat som nästan alla inblandade var nöjda med. Det oavgjorda resultatet var noterbart, då det var Middlesbroughs första sådana sedan den femte november 2022. 

Några som också är nöjda med det resultatet är Sheffield United, som nu har chansen att öka luckan mellan sig själva och Middlesbrough. The Blades spelar imorgon kväll mot Sunderland, och om United lyckas vinna kommer de öka luckan ner till Boro till sex poäng. Middlesbrough hoppas nu att deras ärkerival Sunderland ska kunna hjälpa dem på traven och stjäla poäng från Sheffield United. Matchen kommer spelas på Sunderlands stadion, “The Stadium of Light”, som är ökänd för att vara en av de svårare arenorna att vinna på för bortalag. Sunderland vann i söndags mot ett ganska formstarkt Norwich, och behöver verkligen vinna mot United för att kunna hoppas på en eventuell playoff-plats. 

Viktor Kristensson2023-03-15 00:02:00

Fler artiklar om Middlesbrough