Middlesbrough - Reading
5 - 0

Chuba Akpom är Middlesbroughs mesta målgörare på 33 år
Chuba Akpom är historisk

Middlesbrough slog ikväll Reading med 5-0 på The Riverside. Detta innebär att Boro nu har vunnit sina sju senaste matcher på hemmaplan. Chuba Akpom stod för ett flertal mål men även ett flertal rekord.

Michael Carricks mannar hade inför dagens möte mot Reading vunnit sina sex senaste hemmamatcher, och motståndarna Reading hade bara plockat 11 poäng på bortaplan under hela säsongen. Den statistiken skulle inte förändras för Paul Ince Reading, men det skulle den göra för Boro. Fem gjorda mål efter en mållös match mot West Bromwich förra veckan exemplifierar Michael Carricks briljanta förmåga att återhämta sig och sitt lag efter motgångar.

Redan efter första halvlek stod det 2-0 till Boro. Det första målet kom på en straff, som Chuba Akpom kyligt kunde skicka in i mål, efter en handboll av ghananska Andy Yiadom. Det andra målet kom från Aston Villa-lånet Aaron Ramsey som vackert spelade till 2-0 för Boro. I den andra halvleken tog det endast fyra minuter för Chuba Akpom att göra mål igen, och utöka ledningen till 3-0, dessutom stod Ryan Giles för det fina inlägget till Akpom. Dock fick Ryan Giles inte fira väldigt länge, för bara två minuter senare var det återigen han som assisterade ett mål, denna gången Aaron Ramseys mål. Efter Middlesbroughs fjärde mål kändes det nästan som om tiden stod stilla, för stilla var Readings spelare. De gångerna en Readingspelare faktiskt rörde på sig, var det för att tappa bollen till motståndarna. Det såg helt uppgivet ut, och mer uppgivet skulle det bli, när Middlesbrough fick en till straff i den 75:e minuten. Denna gången var det finländaren Marcus Forss som tog ansats mot straffpunkten. Readingmålvakten, Dean Bouzanis, lyckades få en hand på bollen, men mål blev det ändå. Matchen slutade 5-0 till Boro, trots ett flertal fortsatta målchanser efter det femte målet. Resultatet är Middlesbroughs största hemmavinst sedan 2008.

I och med dagens resultat, har Chuba Akpom tangerat tre stycken Middlesbroughrekord, och skriver in sig själv i historieböckerna på Teesside. Med sitt första mål för dagen blev den 27-åriga Arsenalprodukten den första Middlesbroughspelaren att göra 20 ligamål i en säsong på 33 år. Hans tjugonde mål för säsongen var utöver det hans fjortonde mål på hemmaplan, lika många som Fabrizio Ravanelli gjorde under säsongen 1996-97. När Akpom gjorde sitt andra mål för kvällen, och sitt tjugoförsta för säsongen, tangerade han Bernie Slavens målrekord. Bernie Slaven är den enda spelaren som har gjort så många mål för Boro under en säsong sedan säsongen 1989/90, då Middlesbrough fortfarande spelade på Ayresome Park. Vidare var Akpoms andra mål monumentalt, då det var det tusende målet någonsin på The Riverside. 813 av dem var gjorda i ligamatcher, 184 i cupmatcher, och tre stycken i play off-matcher. Chuba Akpom har nu gjort 22 mål i alla tävlingar, med elva matcher kvar att spela (och möjligtvis 2-3 ytterligare play off-matcher).

Under lördagen spelades tio andra matcher i The Championship, runt om de brittiska öarna. Viktigast för Boro var nog dagens första match, mellan Blackburn Rovers och Sheffield United. Den matchen slutade helt otippat 1-0 till Blackburn, efter ett mål i den femte minuten av Harry Pickering. Middlesbrough närmar sig därmed återigen Sheffield United och andraplatsen, då poängskillnaden mellan lagen nu bara ligger på fyra poäng, 64 för United och 60 för Boro. För övrigt ligger Blackburn nu fyra, och endast två poäng bakom Middlesbrough. Skulle Jon Dahl Tomassons Rovers även de kunna ansluta till kampen om andraplatsen?