Riverside Stadium, 2023-02-04 16:00

Middlesbrough - Blackpool
3 - 0

Chuba Akpom tvåmålsskytt när Middlesbrough vann mot Blackpool - Första gången på 50 år

Boro bröt i helgen en uråldrig svit då de slog Blackpool för andra gången under samma säsong, något de inte har gjort på 50 år. Chuba Akpom stod för två mål i matchen som slutade 3-0 för Boro.

The Teessiders tog emot the Tangerines i lördags i en match som slutade med en bekväm vinst på 3-0 till Middlesbrough. Resultatet innebär att Middlesbrough behåller tredjeplatsen i tabellen, tack vare fem raka hemmavinster under den nya tränaren Michael Carrick. I mål lyckades Boro-målvakten Zack Steffen hålla nollan för tredje raka matchen på the Riverside, något han och laget hade svårt för under början av Carricks ämbetsperiod men nu verkar ha fått grepp om.

Matchen var Mick McCarthys första ligamatch som tränare för Blackpool, och många förväntade sig ett starkt Blackpool som skulle kunna utmana Middlesbrough. I backlinjen startade Paddy McNair istället för Dael Fry som precis kommit tillbaka från en avstängning. Blackpool visade sig starka och i början av matchen var det svårt att se hur den skulle komma att sluta. Efter ett tag visade sig dock Michael Carricks kunskaper på spel, och Boro kunde ta över kontrollen i den första halvleken. Många bra chanser skapades av laget, och nyförvärvet på lån från Aston Villa, Cameron Archer, lyckades dribbla förbi försvararen Charlie Goode och avlsutade med en fin passning till Riley McGree vars skott blev räddat av Chris Maxwell i Tangerinesmålet i den 17:e minuten.

Efter en halvtimme spelad var det dags för Championships skyttekung att kliva fram, och det gjorde han verkligen när han möttes av tre försvarare i boxen och magnifikt lyckades skruva in bollen i bortre hörnet av motståndarmålet. Efter detta tog Boro stort sett kontroll över hela matchen, trots ett mål tidigt i andra halvlek för The Seasiders som blåstes för offside. Akpom satte 2-0 i den 58:e minuten tack vare en läcker framspelning av McGree. Boros nya värvning från Rotherham, Dan Barlaser, gjorde ett inhopp i 60:e minuten och imponerade stundtals under  sin debut i resten av matchen. Försvararen Paddy McNair satte stopp för Blackpools hopp om en kvittering då han satte in 3-0 målet på en hörna i 70:e minuten. Fem minuter efter McNairs mål klev ytterbacken Isaiah Jones in på planen, som till många Boro-supportrars förvåning inte har fått någon speltid sedan matchen mot Brighton den sjunde januari.
I och med lördagens resultat har Chuba Akpom nu gjort 16 och flest antal mål i säsongens upplaga av The Championship och drar ifrån Coventrys Viktor Gyökeres som för tillfället ligger på andra plats i skytteligan tillsammans med Oscar Estupinan med tolv gjorda mål.

Tidigare samma dag spelade Sheffield United lika mot Viktor Johanssons Rotherham och tappade viktiga poäng i striden om andraplatsen i The Championship. Boro närmar sig nu The Blades som ligger tio poäng före dem i tabellen med en match mindre spelad. Med 16 matcher kvar att spela och med en match mot Middlesbrough nästa vecka för Sheffield tror fortfarande många Boro-supportrar att drömmen om de automatiska uppflyttningsplatserna i ligan inte är över. Efter Boros match erkände Michael Carrick för BBC att “(han) kan känna tron, så klart man kan, men det är upp till oss att inte föras bort.”