Lagbanner
Inför Swansea - Middlesbrough

Inför Swansea - Middlesbrough

På lördag reser Boro ner till Wales för andra gången i år, denna gången till "Swansea.com Stadium." Med Middlesbroughs play-offambitioner och möjligtvis en chans på andraplatsen vid slutet av säsongen är den här matchen minst sagt av stor betydelse för Middlesbrough.

I tisdags spelade Sheffield United sin kvarstående hängmatch mot Reading på bortaplan. Många Borosupportrar hoppades att Reading, som är starka på hemmaplan, skulle kunna stjäla poäng från ligatvåan United. Trots en tapper insats från the Royals slutade dock matchen i en vinst för Sheffield United. The Blades ligger därmed sju poäng före Boro, nu, äntligen, med lika många matcher spelade. Om Michael Carrick och hans lag vill ha en chans på andraplatsen är tre poäng borta mot Swansea ytterst viktiga. 

Swansea, ledda av Russell Martin, kan ses som underdogs i lördagens match. De har endast vunnit tre matcher på sina senaste 21 spelade, och huvudtränaren Martin anses vara nära att tappa jobbet om Swanseas formsvacka fortsätter. För tillfället ligger Swansea på sjuttonde plats i tabellen med 43 poäng, vilket är 11 poäng ovanför nedflyttningsstrecket. I och med sina senaste förluster verkar Swansea helt ute ur play off-striden, trots deras fjärdeplacering innan VM i Qatar. Swanseas trupp borde anses för bra för att ryckas med i en nedflyttningsstrid, och poängmässigt lär det förmodligen inte ske. Med endast tabellplacering att strida om kan man förvänta sig ett Swansea tomma på motivation då de som sagt inte riktigt har något att spela för, med hela 11 matcher kvar att spela.

Middlesbrough kommer in i helgens match med mycket självförtroende efter deras vinst med 5-0 mot de tidigare nämnda Reading. Vinsten mot Reading var Boros största vinst i The Championships historia. Förutom triumfen mot Reading kan Middlesbrough ståta med flera lovande statistiska fördelar. Sedan världsmästerskapen i Qatar har Boro gjort mest mål av alla lag i serien (32) och vunnit mest matcher (11). Något som kan vara ett orosmoment är Middlesbroughs medelmåttiga bortaform. Oavsett den fina formen med sju raka hemmavinster har Boros enda förluster på sistone kommit på bortaplan. Detta skulle kunna vara i Swanseas favör inför mötet på lördag. Dock är Middlesbrough inte urusla på bortaplan, då de kommer in i den här matchen med vinster på Bramall Lane, Cardiff City Stadium och Ewood Park bakom sig. Oddsmässigt ligger en Middlesbroughvinst på 2,15 gånger pengarna, och en vinst för Swansea på 3,15 gånger pengarna, enligt Oddset. 

Skademässigt kan det anses ganska lugnt på båda fronterna, då  Boroförsvararen Paddy McNair och Swanseamålvakten Steven-Andreas Benda är de två viktiga spelare som saknas för båda lagen. McNair drabbades av en huvudskada efter en kollision med Daryl Dike i förra veckans match mot West Bromwich Albion. Lite värre är Swanseas målvaktssituation, då Bendas ersättare, Andrew Fisher, har verkat lite skakig i sina senaste framträdanden. I Swanseas senaste match mot Luton Town var det till exempel hans misstag som ledde till Lutons vinnande mål. 

Senaste gången Middlesbrough vann borta mot Swansea hade prinsessan Victoria och Prins Daniel ännu inte gift sig, Barack Obama var fortfarande USAs president, Michael Jackson hade precis gått bort, svininfluensan härjade i Sverige, den första Avatar-filmen släpptes, och det svenska apoteksmonopolet hade precis avskaffats. Ja, det var i augusti 2009 som Boro senast vann mot Swansea på bortaplan, men kan den fjorton år långa väntan avslutas på lördag?

Viktor Kristensson2023-03-09 14:03:00
Author

Fler artiklar om Middlesbrough