2 - 1

Luton Town - Middlesbrough, 2-1
Cameron Archer blev Boros enda målskytt idag

Middlesbrough förlorade idag mot Luton Town, trots en mycket stark insats på planen med ett försvagat lag.

Middlesbrough åkte ned till London ikväll för att hälsa på tabellgrannen Luton Town. Luton, likt Middlesbrough, har redan säkrat en top-4 plats i ligan, och hade därför, återigen likt Middlesbrough, inte väldigt mycket att spela för idag. Med tanke på att Boro och Luton på pappret är de två bästa lagen i play off-racet, skulle man kunna tänka sig kvällens match som ett genrep inför finalen på Wembley.

Middlesbrough, som har drabbats av ett par skador på den senaste tiden, valde att idag rotera sin trupp då sällan använda aktörer som Matt Crooks och Dan Barlaser fick komma in från start. En någorlunda jämn, men kanske lite oinspirerad första halvlek såg Middlesbrough vara det förande laget. Även statistiken talade klarspråk i Middlesbroughs favör. I expected goals (förväntade mål), ledde Boro med 1.17, mot Lutons 0.19. Tack vare Boros anfallspräglade spel i första halvlek, var det även de som lyckad spräcka nollan först. Efter en fin lobbad boll av Matt Crooks kunde Cameron Archer finta bort målvakten i den 40:e minuten för att sedan kyligt peta in bollen i öppet mål. 1-0 till Boro i första halvlek.

Matchens andra halvlek skulle dock visa sig bli en mer frustrerande sådan för Middlesbrough. Tidigt, fyra minuter in, kunde Lutons Tom Lockyer göra mål på en nickduell. Ett ännu mer frustrerande moment skulle inträffa i den 67:e matchminuten, då Luton Town på en kontring till Carlton Morris blev tilldelade en straff. Vad som verkade vara en ganska given straff, efter att Zack Steffen såg ut att riva ned Morris i straffområdet, visade sig vara ett av de sämsta besluten på väldigt lång tid. Reprisbilderna, visade att Steffen egentligen aldrig nuddade Morris, och att Morris helt enkelt snubblade eller filmade sig ner till marken. Straff blev det i alla fall, vilket resulterade i 2-1 till Luton, och en hyschande Carlton Morris, med pekfingret tätt pressad mot läpparna.

Hånande ramsor från hemmapubliken på Kenilworth Road gav tändmedel till Middlesbroughs anfallande spelare, som nu var sugna på revansch. Michael Carricks mannar fortsatte att ånga på, men utan flera startspelare saknade man ofta spetsen i de offensiva fasernas slutskeden. I den 80:e minuten byttes brassen och anfallaren Rodrigo Muniz in för Boro, som inte hade gjort en match i ligan sedan tidigt i januari. Chuba Akpom, Middlesbroughs mest kliniska anfallare den här säsongen, som var frånvarande i dagens match, skulle förmodligen kunnat sätta vissa av lagets chanser i mål, till skillnad från mindre rutinerade pjäser som Matt Crooks. 2-1, med nästan hela matchen spelad, var ett någorlunda smickrande resultat för Luton Town.

Middlesbrough förlorade till slut matchen, men på planen var det Middlesbrough som vann. Laget från nordost var i stort sett det bästa laget på planen under hela matchen, trots en väldigt svag och roterad elva. I och med dagens tekniska förlust tappar dock Middlesbrough möjligheten att nå Sheffield United på andraplatsen, men Luton Town har matematiskt fortfarande en ganska god chans att komma ikapp The Blades. För Middlesbrough, är det oklart vilket av de två lagen man hellre skulle föredra att möta i ett slutspel. För tillfället verkar United dock som det starkare laget.