Middlesbrough - Burnley
1 - 2

Middlesbrough - Burnley 1-2. Burnley säkrar uppflyttning till Premier League
Boro fick nöja sig med ett mål från Chuba Akpom

Middlesbrough kunde se sig slagna av serieledarna Burnley på The Riverside. Trots förlusten utökade Chuba Akpom återigen sin ledning i skytteligan.

På den senaste tiden har det blivit en tradition att i den engelska andraligan spela sina matcher på långfredagen, och idag var matchen mellan Middlesbrough och Burnley utvald för att sändas av Sky Sports, en så kallad “tv-match”. Anledningen till detta var förmodligen att Burnley hade goda chanser att säkra sin uppflyttning till Premier League i samband med mötet mot Boro, då en vinst för The Clarets skulle betyda garanterat spel i Premier League nästa säsong.

Den första halvleken var någorlunda jämn, men det var Burnley som oftast var det ledande laget. Redan i den tolfte minuten skulle det bli mål till Burnley, genom ett skott som studsade in via Ashley Barnes. Trots att målet ansågs godkänt, kunde man på reprisbilderna se att Ashley var offside, vilket linjedomaren missade. Båda lagen skapade ett par chanser till, men matchens första halvlek slutade 1-0 till Burnley.

I andra halvlek kom ett starkare Middlesbrough ut ur spelartunneln, och redan i halvlekens andra spelminut blev Boro tilldelade en straff efter att Cameron Archer blev nedputtad i straffområdet. Straffens legitimitet gick att diskutera, men Chuba Akpoms placering var solklar då han satte den så nära den högra stolpen det bara gick. Akpom gick då upp på 26 gjorda mål, och har nu åtta mål mellan sig själv och tvåan i skytteligan, nämligen svenska Viktor Gyökeres. 1-1 stod det i alla fall, med 45 minuter kvar att spela, och matchens verkade någorlunda öppen för ett fint resultat för Middlesbrough. Matchen planades ut efter 1-1 målet, och båda lagen verkade gå för seger, men en ljuv seger fick endast ett lag smaka på, då Burnleys Connor Roberts kunde peta in Burnleys andra, och kvällens sista mål i den 86:e minuten. Det hela hjälptes inte för Middlesbroughs del, av tveksamt försvarsspel från Paddy McNair, som Boros supportrar har klandrat i ett par veckor nu. I matchen mot Huddersfield var det även han som stod för ett flertal misstag som ledde till motståndarmål.

I och med att Luton Town spelade lika mot Millwall tidigare idag, behövde Burnley bara vinna mot Middlesbrough för att säkra en uppflyttningsplats. Det går endast att hylla det enorma jobb som huvudtränaren Vincent Kompany har gjort med detta Burnley, och Middlesbroughs redaktion gratulerar givetvis Burnley för deras uppflyttning till Premier League. För Middlesbrough är uppflyttningen nu allt annat än säkrad. Tack vare förlusten idag och den mot Huddersfield, samt Sheffield Uniteds nyfunna formkurva är det nu nio poäng mellan Middlesbrough och andraplatsen. Lutons poäng borta mot Millwall flyttade The Hatters före Boro i tabellen, och Middlesbrough är nu fyra på första gången på vad känns som en evighet. Det som verkar viktigast för Middlesbrough i nuläget är att behålla fjärde eller tredjepatsen, då det skulle innebära lättare motstånd i play off-semifinalen. En fjärdeplats skulle med dagens tabelläge innebära att Boro får möta Millwall i semifinalen, och en tredjeplats skulle innebära ett möte mot Blackburn Rovers. Norwich, som lurar utanför play off-platserna, känns dock som det mest sannolika laget att vid slutet av säsongen knipa en plats i top-6 från Blackburn. För Middlesbroughs del skulle man föredra ett möte mot Blackburn, då de idag känns som det svagare laget. Millwall är som alltid svåra att bedöma.