2023-05-01 14:00

Rotherham - Middlesbrough
1 - 0

Middlesbrough förlorar borta mot Rotherham
Chuba Akpom fick inte sitt 30:e mål för säsongen. Han ligger för tillfället på 28 gjorda mål (29 i alla sammanhang).

Middlesbrough förlorade ännu en slapp match, denna gången mot Rotherham.

Spelschemat förde idag Middlesbrough ner till södra Yorkshire för en solig middagsavspark på the New York Stadium. Viktor Johanssons Rotherham stod för motståndet i en, för dem, ytterst viktigt match i kampen om överlevnad då en vinst idag skulle räcka för att säkra spel i Championship nästa säsong. Middlesbrough, som redan har säkrat en play off-plats, hade inte mycket att spela för idag, utan ville mest komma upp i takt inför slutspelet i maj. Spelare som Chuba Akpom vilades i Boros förra match mot Luton Town, men han fanns på plats idag.

Middlesbrough började matchen starkt, och fick nästan med sig ett mål i den sjunde minuten, då Riley McGree rundade en väldigt långsam Richard Wood för att sedan lobba bollen när han var ensam mot svenska Johansson i mål. De flesta på planen och läktaren trodde att det hade blivit mål, men Wood kunde i sista sekund rensa bollen från mållinjen för Rotherham. Efter en halvtimme spelad blev Akpom nedriven i straffområdet, men domaren ansåg inte att det var en straff. På andra sidan planen var det Rotherham som ropade på straff, då bollen såg ut att studsa upp på en Middlesbrough-arm, men ingen straff gavs.
Efter en stund kändes Rotherham som det laget som ville vinna mest, och de krigade tappert på, trots att Middlesbrough befinner sig arton platser ovanför ”The Millers” i ligan. Rotherhams tappra anfallsspel fortsatte in i den första halvlekens slutminuter, och till slut befann sig Rotherham i ett jätteläge, då Middlesbroughs Anfernee Dijksteel snubblade tillsammans med Jordan Hugill precis utanför straffområdet, vilket, någorlunda orättvist, ledde till att Dijksteel blev visad det röda kortet. Middlesbrough var nere på 10 män, och halvleken slutade 0-0.

Ett försvagat Middlesbrough klev ut på plan i den andra halvleken, och Tommy Smith byttes in för att vila nyckelspelaren Cameron Archer. Kort därefter, i den 48:e minuten, blixtrade Millers till, och gjorde ett briljant mål med ett tillslag utanför boxen genom Hakeem Odofin. En förlust för Boro idag skulle betyda att Middlesbrough inte kan ta tredjeplatsen från Luton, men det skulle även betyda att Rotherham klarar sig kvar i serien. Boro, med en nu blodad tand, var sugna på att själva göra mål, och började konstant pressa ett lågt ställt Rotherham. Efter ett par minuter av press, saktades dock tempot återigen ned, och ett mycket mer intresserat Rotherham tillät inte Boro skapa mycket. I den 75:e minuten puttades Isaiah Jones ner i Millers straffområde, men återigen nekade domaren, vid namn Keith Stroud, en straff för Boro. På Strouds Wikipediasida, nämns att han sedan barnsben är en Luton Town-supporter, vilket möjligtvis påverkade vissa av hans beslut i dagens match.

I den 80:e minuten byttes Matt Crooks in mot sin gamla klubb för Riley McGree. Tio minuter senare kom Boro riktigt nära för första gången, då ett Middlesbrough-inlägg studsade på ett Rotherham-ben och upp mot deras mål, men en alert Johansson höll bollen ute från ett pinsamt självmål. Till slut blev det inga fler mål, och matchen slutade 1-0 till hemmalaget som nu är klara för spel i Championship säsongen 23/24. Viktor Johansson fick även hålla nollan. Nu väntar Middlesbroughs sista match inför slutspelet, denna gång mot en annan svensk Viktor, nämligen Viktor Gyökeres och hans Coventry City. En vinst för Middlesbrough skulle ytterst försvåra Coventrys chanser att sluta säsongen på en top-6 plats, men oavgjort skulle förmodligen innebära att de klarar sig kvar innanför gränsen för slutspel till Premier League. Om Coventry vinner matchen garanteras de en femteplats, och de skulle i sådant fall bli Boros första motståndare i play off-semifinalen, då trean möter sexan, och fyran möter femman, enligt slutspelsformatet. Middlesbrough har nu säkrat en fjärdeplats, och dessa är alla lag som fortfarande kan hamna på en femteplats, och potentiellt bli Boros motståndare i semifinalen: Coventry City, West Bromwich Albion, Millwall, Sunderland, och Blackburn Rovers.