Lagbanner
När Roy Keane slog Jan Åge Fjörtoft
Roy Keane blev utvisad ett par gånger under sin karriär och två av de gångerna var mot Middlesbroughspelare.

När Roy Keane slog Jan Åge Fjörtoft

Häromdagen blev Malmö FFs Martin Olsson avstängd i fem matcher efter att ha slagit Varbergs Robin Tranberg under en match i Svenska Cupens gruppspelfas. 29 år tidigare fick vi skymta en liknande boxning i England.

Norrmannen Jan Åge Fjörtoft har under sin karriär spelat i bland annat HamKam, Lilleström, Rapid Wien, Swindon Town, Eintracht Frankfurt och Sheffield United. Mellan åren 1995 och 1997 befann sig den norske landslagsmannen på Teesside efter att ha skrivit på för Middlesbrough. Där hjälpte han stadens rödvita lag att bland annat vinna andradivisionen. 


Fjortoft i Middlesbroughfärger 1995 

Under samma period som Fjörtoft spelade i Middlesbrough, gjorde en viss irländare med namnet Roy succé i Manchester United. 

Den 28:e oktober 1995 skulle dessa två världar kollidera, när Manchester United tog emot Middlesbrough på Old Trafford under Premier Leagues (då kallat Premiership) elfte omgång. Omkring 36 tusen Manchester-bor var på plats för att förhoppningsvis se sitt lag ta poäng i kampen om ligatiteln. United vann matchen med 2-0 efter mål av Gary Pallister och Andrew Cole, men supportrarna fick bevittna händelser som skulle ge dem minnen som kletade fast sig på ögonens visuella smaklökar långt utöver vinstens sötma. 

“Oh dear me! That’s not a tackle, that’s a fist; that’s Roy Keane” 
I matchens slutskede, med endast ett fåtal minuter kvar till slutvisslan, försökte Fjörtoft vinna en duell mot Keane, varpå norrmannen ryckte i Keane’s tröja med nummer 16 på ryggen. I stridens hetta vände sig Keane om på en femöring och drämde till Jan Åge med en knytnäve som landade rakt i Fjörtofts käkben. Mindre än tre sekunder tog det sedan för domaren Stephen Lodge att hitta det röda kortet i sin ficka, vilket betydde att den hetlevrade Keane nu hade blivit utvisad för tredje gången på sex månader. 

I ett samtal med Gary Neville och Ian Wright för programmet Stick to Football, nästan 30 år senare, ville irländaren inte erkänna sitt brott. “Just tried to punch him”, menade Keane att han hade gjort. “I didn’t connect with him”, var ord som dessutom möttes av ekande skratt av både Neville och Wright. Jag länkar ett videoklipp från incidenten här, så får du väl själv avgöra om slaget landade eller ej. 


Video: Roy Keane punches Jan Fjortoft

Jan Åge var en av sin tids mest timida och snälla fotbollspelare och såg kort inpå slaget mycket förbryllad ut, mer än skadad eller arg. Samma Fjörtoft verkade således inte ha tagit illa upp, och tecknade tre dagar senare under ett brev till Englands fotbollsförbund där han bad dem att inte straffa Keane allt för hårt. Efter säsongen var slut, råkade familjerna Fjörtoft och Keane träffas på en semesterort, och enligt Fjörtoft fanns det inget ont blod mellan dem och var det “no problem” att stöta på Keane under sommarlovet.  

Det var inte heller första gången som Keane hade satt sitt avtryck på en Middlesbroughspelare. På 80- och 90-talet spelade Gareth Southgate för Crystal Palace innan han flyttade till Middlesbrough 2001. När den nuvarande huvudtränaren för det engelska landslaget fortfarande huserade i Crystal Palace väntade en semifinal i FA-cupen för både Palace och Manchester United, som skulle äga rum på Villa Park i april 1995. 

Efter en sen och mycket ful tackling fann sig den gulklädda Southgate under irländarens dobbade fötter. Ett perfekt tillfälle att stampa Southgate rakt i bröstet, var det enligt Keane. 

18 år senare, också i en FA-cupsemifinal, stampade Kun Aguero Chelseas David Luiz rakt på sätesmusklerna. I ett studiosamtal jämförde Southgate incidenten med den på Villa Park 1995: “Det är faktiskt den värsta tacklingen jag har sett i en semifinal sedan Roy försökte kastrera mig på Villa Park 18 år sedan.”

Efter matchen mot Malmö FF twittrade Robin Tranberg att han “säkert samlat på sig tillräckligt för en liten jävel i nyllet”, och det tyckte Keane att Southgate också hade samlat på sig. Keane tyckte att Southgate förtjänade det, och att engelsmannen bad om det. “Gareth förtjänade det. Gareth slängde sig rakt mot mig. Gareth är elak, och alla verkar tro att han är en snäll kille. Han försökte bryta mitt ben!” Även Southgate själv erkände att Keanes utbrott den dagen var befogat.

“I can tolerate him now.”
Aguero bad personligen om ursäkt till Luiz efter sitt stenhårda stamp på brassens rumpa, och ursäkt bad Keane också om, om något mildare. “Sorry Gareth”, fick Southgate höra 18 år senare, av en Keane som idag menar sig kunna tolerera Southgate. 

Viktor Kristensson2024-03-14 21:48:08
Author

Fler artiklar om Middlesbrough