Nedflyttning? Inte ens nära! Boro 3 - 1 Norwich

Efter en minst sagt osmickrande resultatrad har domedagssnacket på Teesside spritt sig som en löpeld. Efter kvällens vinst mot Norwich kan vi dock skrota all tankar om en nedflyttningsstrid.

Middlesbrough gick in i kvällens match mot Norwich City med en resultatrad som inte kunde skryta med mer än 2 vinster på 14 matcher. Då, med endast sex poäng ned till nedflyttningsstrecket, var det svårt att inte ryckas med i den utbredda föreställningen om en potentiell nedflyttningsstrid.

– Norwich, som spelar med eld i baken och verkar vinna mot alla lag de möter för tillfället, kan Boro väl inte vinna mot?, tänkte de flesta.

De hade nog rätt i sak. Kvällens gästande lag satte ett tidigt ledningsmål redan i den 17 minuten, och dominerade vid det här laget matchen fullständigt. Målet i sig var något av det fulaste jag någonsin skådat. Ifall det fanns en motsats till Puskas-Award så tar nog detta första plats. Ashley Barnes, som gjorde målet, tog sig med nöd och näppe förbi Middlesbroughs försvar, varpå han halkade och sedan ramlade ovanpå bollen. I liggande position lyckades Barnes få en tåspets på bollen, som självklart resulterade i ett mål.

Detta hjälpte föga när Norwich och spanjoren Borja Sainz blev tilldelade ett rött kort efter en halvtimme spelad. Att spela med en man mer i över en timme kan till och med Middlesbrough lätt ta vara på, och det blev en ointressant affär redan tio minuter senare när Emanuel Latte Lath satte dit 2-1-målet. Marcus Forss hade sedan innan gjort kvitteringen, och i den 62:a minuten gjorde dansken Lukas Engel 3-1 och satte därmed spiken i kistan för det tio-man starka Norwich.

Nu, med hela nio poäng ned till strecket, kan man lugnt säga att vi inte längre behöver oroa oss för något framtida spel i tredjedivisionen. I sin helhet är insatsen mot Norwich dock väldigt intetsägande. Norwich är ett av seriens absolut sämsta bortalag, då de för tillfället befinner sig på en 18:e plats i borta-tabellen, och att de spelade med 10 man under hela matchen gör den svåranalyserad. Om Middlesbrough vinner sin hängmatch kommer de vara sju poäng från play-off, men förutom om våra resterande matcher komma vara mot tio spelare, kommer vi nog inte komma så mycket längre upp i tabellen än var vi befinner oss idag.

Nu är vi säkra, men återigen har vi typ ingenting att spela för – och skönt är väl kanske det om det andra alternativet är att kämpa för sin överlevnad.