MUWomen’s Barmy Army: I huvudet på Polly Bancroft
Old Trafford redo för Manchester Uniteds damlag.

MUWomen’s Barmy Army: I huvudet på Polly Bancroft

När Manchester Uniteds damlag nu är mitt inne i sin femte säsong börjar laget bli en riktig utmanare i toppen av tabellen. Men om det ska bli hållbart över tid krävs en organisation runt damlaget som håller toppklass. Det har funnits kritik kring de resurser och förutsättningar som givits, något som blivit bättre senaste året med ändå har det kunnat göras mer. En viktig pusselbit i det är nu på plats – Polly Bancroft är anställd som Head of women’s football.

För att bli ett lag som utvecklas, tar långsiktiga beslut och kommer närmre toppen varje dag krävs en stark och tydlig ledning – åtminstone om det ska bli hållbart över tid.
Vi behöver inte titta längre än på Manchester Uniteds herrlag det senaste decenniet för att förstå hur det kan bli när det inte finns en röd tråd, när det inte finns rätt kompetens på rätt plats. Kanske (förhoppningsvis) har klubben nu hittat de rätta personerna för att lyfta laget och måla ut en väg att ta sig fram längs – och förhoppningsvis gäller detsamma för damlaget.

Den 15 oktober rekryterades Polly Bancroft till den nyskapade tjänsten Head of women’s football. En roll som alltså tidigare inte funnits, men som nu skapats och implementerats för att ta ett helhetsgrepp kring dam- och flickfotbollen i Manchester United.
Tidigare har mycket ansvar lagts på Casey Stoney och Marc Skinner – de två som haft rollen som huvudtränare sedan damlaget startades upp 2018. De har haft stöd från John Murtough (football director), och i glappet mellan Stoney och Skinner var det Murtough som uttalade sig om damlaget och hade hand om övergångar och statusen i spelartruppen.
Men om United ska kunna bli den ledande klubben inom damfotbollen som man säger sig vilja bli är det inte genomförbart – eller åtminstone oerhört svårt – med bara den organisation som då fanns.
Vill ni läsa in er mer på ledningen och organisationen i Manchester United rekommenderar jag starkt kollega Tims text på ämnet, den finns att läsa här.

Därav denna nu utökade organisation – en organisation som sätter större fokus på damlaget.
Enter – Polly Bancroft.


Leah Galton firar sitt mål mot Aston Villa på Old Trafford.

Mängder med erfarenhet

Efter att ha jobbat inom the FA, UEFA och som General Manager för Brighton & Hove Albions damlag anslöt alltså Bancroft till United tidigare under hösten.
Med mer än tio års erfarenhet inom seniorfotboll kommer hon nu ansvara för helheten inom dam- och flickfotbollen i Manchester United.
Detta är den största klubben i landet, och jag är exalterad över att få bidra till klubbens framgång tillsammans med John Murtough och Marc Skinner och skapa något speciellt över många år framåt”, sa Polly själv till manutd.com när hon anställdes.
Murtough var minst lika glad och tryckte på vikten av att få in en person med erfarenhet och expertis inom flera olika områden – såväl kring det som sker på plan som det som sker utanför.

Inom sina tidigare olika roller har hon arbetat med det dagliga i en fotbollsklubb, hon har arbetat med de mer affärsmässiga delarna och hon har inom UEFA arbetat med att skapa strategier för utvecklingen av damfotbollen hos de olika nationsförbunden.
Det är alltså en person som har en hel del erfarenhet med sig in till klubben, och framförallt tror jag det är oerhört viktigt att det kommer in en person som kan ta ett ansvar för de långsiktiga strategierna kopplade till damlaget och som faktiskt har erfarenhet av damfotboll sedan tidigare.
Casey Stoney gjorde ett enormt jobb när hon tillträdde och bygge på många sätt det United vi ser idag, något som Marc Skinner sedan tagit vidare. Men att begära att tränaren för damlaget samtidigt ska sitta på flera olika stolar och ansvara för utvecklingen av klubben och driva de stora frågorna – med stöd från ledningen som förmodligen har mer fokus på herrlaget – är orimligt, särskilt nu när damfotbollen växer så det knakar.
Här handlar det om att fördela arbete, att kunna fokusera på rätt saker och ha en tydlig arbetsfördelning.

I en intervju med Sky Sports berättar Bancroft om vikten av att ha en förståelse för kvinnliga idrottare och damfotboll, att förstå de olika behov som finns och att de kanske inte alltid är precis samma som för herrlaget. 
"Hos oss fyra (Bancroft, Murtough, Skinner och Andy O'Boyle) finns en fantastisk blandning av erfarenhet inom både herr- och damfotboll, så det handlar om att ta tillvara på all kunskap och erfarenhet och använda den inom dam- och flickfotbollen”, säger Bancroft till manutd.com.
Att nu ha en Head of women’s football som kan ge Skinner och laget det stöd som behövs och samtidigt arbeta med långsiktighet tillsammans med Murtough och de andra är en nödvändighet om man vill bli bäst – och i en klubb som Manchester United måste det faktiskt ses som ett minimikrav.


United gör sig redo inför derbyt mot Manchester City.

Vad är det Polly Bancroft ska göra?

Att ha ett helhetsansvar för dam- och flickfotbollen är så klart oerhört stort och brett, och Bancroft själv beskriver sina arbetsuppgifter i tre delar.
Del ett handlar om att prioritera och stötta Marc Skinner och seniorlaget så att de har de förutsättningar och möjligheter som krävs för att göra så bra ifrån sig som möjligt, samtidigt som det handlar om att stötta klubbens sju andra dam- och flicklag och ge dem bästa möjliga förutsättningar.
Del två tar ett grepp om det som sker utanför plan, att arbeta med det kommersiella och marknadsföra och bygga damfotbollen och spelarna och se till så att de värderas och får lika stort utrymme som andra delar av klubben.
Del tre innebär arbete med the FA, supporterföreningar och sändande bolag för att säkerställa att United går längst fram i ledet och skapar en professionalism inom damfotbollen, något United fick mycket kritik för att inte göra när Casey Stoney lämnade – det sipprade fram uppgifter om att förutsättningarna för damlagets spelare var långt under det man ska kräva inom en klubb av denna dignitet.

Sedan uppstarten av damlaget 2018 har United tagit steg mot toppen, och får nog nu ses som verkliga utmanare för att nå Champions League och göra anspråk på de högsta positionerna i ligan. Så att de tar steg på plan ser vi, nu handlar det om att bygga en struktur och nyttja de resurser som finns för att bygga vidare och inte bara hoppas man ska kunna utmana i toppen utan faktiskt också göra det år efter år.
Men för Bancroft handlar det inte bara om att vinna, det ska också kombineras med ”the United way” som honom beskriver som att fostra spelare och göra vägen öppen från akademin upp till seniorlaget.
I dagens trupp ser vi exempel som Mille Turner, Katie Zelem och Ella Toone som alla började sina karriärer i United och sedan återvänt och blivit bärande spelare så snart det fanns ett damlag att representera. Och att bygga en sådan identitet är en av sakerna som gör att jag trots den ”moderna fotbollen” ändå ser United som något speciellt i förhållande till många andra klubbar, något som gör att laget jag håller närmst mitt hjärta fortsätter vara lika nära mitt hjärta. Och tänk vad fint det är att kunna nämna en Ella Toone i samma mening som en Marcus Rashford.

United går på julledighet som tre i WSL-tabellen, fem poäng bakom ledande Chelsea och med en match mindre spelad.
5-0 seger mot Aston Villa och 1-1 i derbyt på Etihad mot Manchester City visar både att damfotbollen fortsätter växa och att United ser ut att på allvar vara med i toppstriden hela vägen in till mål.
Och för Polly Bancroft börjar nu det riktiga arbetet – att ta tillvara på intresset kring damlaget och se till så att det finns en trupp som blir ännu mer slagkraftig. Ett första steg i den processen skulle onekligen vara att förlänga kontrakten med Alessia Russo och Ona Batlle, när det rycks i stjärnspelarna från olika håll runt om i Europa är det dags att bevisa att Manchester United är den där stora klubben som satsar på sitt damlag och ska bli en ledande kraft inom damfotbollen.
Jag hoppas du lyckas Polly, välkommen till United!

Till sist…

5-0 vinst mot Aston Villa, 4-2 seger mot Everton i ligacupen, 1-1 mot Manchester City och 4-0 seger mot Sheffield United i ligacupen. Där har ni resultaten sedan vi hördes senast, och där har ni också höjdpunkterna från matcherna.

… 30 196 personer var på plats på Old Trafford för att se matchen mot Aston Villa, nytt publikrekord och en ökning med knappt tio tusen sedan matchen på Old Trafford i våras mot Everton.

… Leah Galton, vilken höst hon gjort och vilken superform hon är i. Jag har länge sagt att hon har alla förutsättningar för att bli en toppspelare men att hon saknat effektivitet i avgörande moment, nu sitter avsluten och passningarna leder till mål. Jag hoppas du tittar Sarina Wiegman.

… sorgebarnet för hösten – ligacupen – är över. Trots två raka segrar blir det inget avancemang, och det får United skylla sig själv för, två tappade ledningar mot Durham och uselt straffskytte innebär missat slutspel under våren.

… vad händer egentligen med Grace Clinton? Hon värvades från Everton i somras men har inte synts till i matchtrupperna trots att man frekvent ser henne på bilder från träningar. Och Skinner säger att han inte vet hennes bästa position, men någon aning om vart hon kan spela måste han väl ha?

… på lån i Aston Villa fortsätter Kirsty Hanson imponera och gjorde mål mot Arsenal. För Carrie Jones är det fortsatt mycket speltid men hennes tillvaro är inte lika kul, Leicester står på noll poäng efter nio matcher och är cementerade längst ner i tabellen.

… en blåsorkester på läktaren på Old Trafford, nej där får ni tänka om. Det är inte så man bygger intresset för damfotbollen.

… Ona Batlle – hon är helt enkelt bäst!

… nästa gång United spelar igen är den 15 januari – mot Liverpool. Uppehållet kan inte gå fort nog.

… i mitten på mars åker jag till London för att se Chelsea-United och ska ta del av Uniteds berömda bortafölje. Att jag råkar ha en sambo som håller på Chelsea behöver vi inte prata högt om, men då är det dags att knäppa regerande mästarna på näsan.

… mot Sheffield United gjorde både Alyssa Aherne och Kiera Barry debut och vi fick se lite prov på vägen mellan akademi och seniorlag.

… 1-1 borta mot City inför 44 259 åskådare innebar Uniteds första mål på bortaplan mot lokalrivalerna i ligan och håller försprånget på tre poäng intakt, och gör att United avslutar höstsäsongen som trea, fem poäng till förstaplatsen med en match mindre spelad.

Månadens spelare: Ona Batlle



Månadens mål: Leah Galtons 2-0 mot Aston Villa. Batlle med inkastet, Russo håller ifrån och petar vidare till Toone som serverar Galton. Och den yttersidan går inte av för hackor. Men titta på 4-0 målet också, Batlles kanon som går ribba-stolpe in är en het kandidat.


Vad säger ni, tror ni Polly Bancroft är rätt person på rätt plats för Uniteds damlag? Och vad säger ni nu när vi kommit ungefär halvvägs på säsongen, hur långt kommer det räcka och vad kan vi förvänta oss av andra hälften?
Dela gärna med er av era tankar i kommentarsfältet nedan!



Höjdpunkter från Manchester City - Manchester United

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2022-12-19 10:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham