Nya ägare till Burnley?

Nya ägare till Burnley?

Burnley sägs ha accepterat ett bud på 200 miljoner pund - hur ser egentligen situationen ut?

Redan i somras stod det klart att Burnleys närvarande majoritetsägare, den lokale finansiären Mike Garlick, hade påverkats hårt av Covid-19-pandemin och sökte efter någon som kunde ta över rodret. Åtminstone finansiellt. Igår kom rapporter från Daily Mail att ett konsortium bestående av bland annat egyptiern Mohamed Elkashashy och sportadvokaten Chris Farnell hade fått ett bud på 200 miljoner pund accepterat av Garlick. 

Rapporterna kom något som en chock från många journalister nära klubben, däribland Chris Boden på Burnley Express som var av den uppfattningen att ALK Capital, investmentbolaget från USA med Alan Pace i fronten, var favorit att ta över klubben. Boden har dock efter Daily Mails avslöjande också fått bekräftat att det är just det förstnämnda konsortiumet som är närmast en deal. Alla papper ska vara påskrivna, och det som kvarstår är att ägarna passerar Premier Leagues “Fit & Proper”-test - en process som kan ta några månader. 

Nyheten har väckt stor oro bland fans, då Chris Farnell ses som ansvarig för flertalet misslyckanden inom ägarvärlden. Däribland har han nyligen agerat som rådgivare för Charlton i deras turbulenta takeover, rapporterna därifrån är inte lovande. Tidigare har han även varit involverad i takeovers för Bury och Blackburn, den förstnämnda klubben uteslöts från EFL förra året på grund av gigantiska skulder. Dessutom blev Farnell avstängd från att ta upp någon styrelseroll inom engelsk fotboll, men förbudet har till hans försvar lyfts av en skiljedom den senaste veckan då den fällande domen grundade sig i ett administrativt fel.

Det händer alltså minst sagt grejer i Burnley just nu, och frågan är om detta inte har varit en av anledningarna till vår dåliga start. Inte minst för att bristen på aktivitet under transferfönstret till viss del grundar sig i dessa takeover-talks. Vad som än händer får man ju hoppas att Garlick har klubbens bästa i sina tankar när han skriver på dessa papper, och vet något som vi inte fått ta del av. 

Det ska även sägas att ALK inte är ute ur bilden, Boden meddelade igår att denna nyhet inte förändrat amerikanernas vilja att ta över Burnley och de kommer fortsätta förhandlingarna idag. Kanske är det andra budet en förhandlingstaktik från Garlick för att skynda på ALK lite? En av de villkoren som Garlick sägs vara benägen att förhandla om är hans roll i klubben efter takeover, Garlick vill fortsätta ha en inflytelserik roll vilket är något som det egyptiska budet i nuläget ser ut att ha större chans att erbjuda. 

Ännu har inte klubben yttrat sig kring frågan, och jag förväntar mig inte att de gör det innan något är helt klart. Ett som är säkert är att vi mest troligen kommer få nya ägare - oavsett vilka det nu blir är det av yttersta vikt att dessa kommer jobba för klubbens bästa, i annat fall riskerar vi att gå samma väg som många andra klubbar med dåliga ägare. 

Håll utkik på SvenskaFans om mer kring denna saga, uppdateringar kommer så fort det kommer ny information.

UTC!

Jack Watson@WatsonJack19992020-10-29 09:32:46
Author

Fler artiklar om Burnley