Nyhetspanelen: Manchester United och Cristiano Ronaldo avbryter kontraktet.
Manchester United valde att backa Erik ten Hag.

Nyhetspanelen: Manchester United och Cristiano Ronaldo avbryter kontraktet.

Efter en gemensam överenskommelse har båda parter valt att avsluta portugisens kontrakt i Manchester United med omedelbar effekt. Ronaldos andra stint i den röda tröjan fick ett tragiskt och bittert avslut.

För över ett år sen kom Cristiano Ronaldo tillbaka i den röda tröjan. Det blev en surrealistisk upplevelse för många supportar när han gjorde två mål mot Newcastle i sin första match tillbaka på Old Trafford. Manchester United kunde kanske äntligen att få börja drömma igen med hans hemkomst. Pojken från Madeira kom tillbaka till platsen som la grunden till en av fotbollens bästa spelare. Drömmarna krossades med en katastrofsäsong för klubben, då Solskjaer fick lämna sin post och ännu ett år utan troféer.

Ronaldos andra sejour i Manchester United fick aldrig någon riktig harmoni och det slutade med att kontraktet blev avbrutet. Detta som en följd av den turbulenta säsongsinledningen av portugisen, vars höjdpunkt blev den kontroversiella intervjun med Piers Morgan som blev ett steg för långt för klubben och supportrarna. Där kritiserade han bland annat Erik ten Hag och bristen av utveckling inom klubben. United kommer inte heller behöva betala ut 17 miljoner pund som han hade fått ut i lön.

Detta är inte heller första gången som Ronaldo har pushat för en flytt ifrån United, då det även var många rubriker inför övergången 2009/2010 till Real Madrid. Det blev tyvärr déjá vu över det hela igen. Tros ett bittert avslut går det inte att bortse att Ronaldo har ett legacy i United. Men är det ett legacy som supportrarna vill minnas med tanke på hur det slutade?

Nyhetspanelen som ska svara om just detta är följande: Gustav Kulle och Marcus Sundell.

Hur känner du om Ronaldos utfall med United?

Marcus: Det har väl varit på gång en tid nu känns det som. Men att det skulle komma på det sättet som det nu blev känns ju så klart lite bittert måste jag säga. Känslan är att det skulle kunna ha gjorts på ett snyggare sätt. 

Gustav: Efter så mycket kärlek som har givits från klubben och fansen genom åren, kunde jag aldrig tänka mig att Ronaldo skulle bete sig såhär, även om det inte skulle bli sportslig fullträff. Jag är otroligt besviken på hans beteende men jag antar att det bara understryker hur egoistiska och osköna många världsstjärnor är när det kommer till kritan. Det är väl det som gör att det kan sticka ut det där lilla extra från massan.

Varför tror du att United hamnade i denna situation?

Marcus: Svårt att säga, många olika saker känns det som. Men i slutändan tror jag det beror på en tränare som håller hårt på sina principer( vilket jag tycker är rätt) och en spelare som inte passar in i hans spelsätt, samt inte längre är den spelare han en gång var och har lite svårt att acceptera det. Sen är det beklagligt om det är så som Ronaldo säger, att han inte kände att klubben trodde på honom när han berättade om sitt barn som tyvärr gick bort. Det är klart man skulle ha svårt att fortsätta under en sån arbetsgivare, och där har ju klubben ett stort ansvar. Om det nu var så.

Gustav: Man hamnar här för att man slagit fast att ingen är större än klubben. Jag har väldigt stor respekt för klubben agerande i det här fallet. Ronaldo önskade en särbehandling (igen) utan att vara Balon d’Or-mässig i sina prestationer. Han kom så när undan med det 2009, men gör det inte i år. Klubben gjorde rätt som värvade tillbaka honom. Han kändes som en sista pusselbit som kunde få oss att lyfta mot toppen, men så blev det inte. Det är bra att vi nu kan stänga det kapitlet och gå vidare.


Finns det någon del av kritiken som Ronaldo har sagt som du håller med om?

Marcus: Först måste jag säga att jag respekterar det Ronaldo säger, för det är hans upplevelser. Sen sättet och tidpunkten han gör det på tycker jag är dåligt. Men det finns ju alltid två sidor av en historia och från United håll tror jag inte vi får se något svart på den kritiken som han ger. Sen är väl kritiken om faciliteterna nått jag håller med om. Men det har vi ju redan fått reda på av Zlatan efter han var hos oss. Så det är ju inget nytt. 

Gustav: Det är ju svårt att kommentera utan direkt insyn, men jag tror nog att jag hade kunnat hålla med om merparten av innehållet i hans intervju. Det är säkerligen relevant kritik om träningsfaciliteter, att Glazer är mer intresserade ekonomiskt och kommersiellt än att vinna titlar och att klubban har tagit stora kliv bakåt sedan han lämnade 2009. Problemet är inte det innehållet. Problemet är hans orimliga kritik mot ten Hag och att han, även om han svävar kring att nästa vara ångerfull, inte förstår att hans beteende i år under försäsong och under flera matcher är oacceptabelt som en professionell spelare. Att han sen ”stjäl” rampljuset på ett väldigt cyniskt sätt när United precis har vunnit en match visar att hans lojalitet till klubben bara sträcker sig till när det passar honom. Jag förväntar mig mycket mer av en 37-åring med hans karriär i bagaget.

Hur påverkas din bild av Ronaldo som United legend med hur allt slutade?

Marcus: För mig gör det inte så mycket. Klart det inte är ett roligt avslut, men för mig kommer han alltid vara en av de största vi haft. Så bra som han var första sejouren för oss, det var något speciellt att få bevittna. Har aldrig sett en så bra spelare i 1-1 som han var då. Det gick inte stoppa honom. Det var ju en helt annan spelare som kom tillbaka förra året. För mig hade det påverkats mer om han gick till City förra året än det som nu hände. 

Gustav: Det är ganska enkelt. Han går från att vara en Unitedlegend till att bara vara en av de bästa spelarna vi har haft i vår klubb. Det är två helt olika saker för mig.

Är detta något som kommer att gynna United och Erik ten Hag

Marcus: Jag tror som sagt att Ronaldo inte passar in i det spelsystem Erik ten Hag vill spela. Sen har ten Hag verkligen gett Ronaldo många chanser får man säga. Jag tror Ronaldo är en sån spelare som tar mycket kraft från en grupp när hans spel inte fungerar så där tror jag det kan bli till det bättre. Stora frågan nu är väl om vi kommer få in någon anfallare i januari, vilket vi är i behov av. Om United gynnas på det? Ja rent sportsligt tror jag det, däremot så blir vi ju av med en spelare som rent marknadsmässigt är den största i sporten. Så där kan vi som klubbmärke förlora lite på det som hänt, men ser ändå den sportsliga fördel som större med att han lämnar.

Gustav: Absolut. Det är tydligt att ten Hag vill ha en rörligare nia som även klarar av att pressa i försvarsspelet. Ronaldo var aldrig den spelaren och när han nu också skapar distraktion i truppen, är det förstås bättre att han försvinner illa kvickt. Det hade vart bättre om han lämnat i somras, med mindre bitterhet, men med facit i hand har det här gått förhållandevis snabbt att lösa. Vi blir ett mer harmoniskt lag utan honom, och det kommer att visa sig på alla plan

Mina tankar:
Sir Alex Ferguson skrev i sin biografi från 2013 att ”The minute a Manchester United player thought he was bigger than the manager, he had to go”. Detta berörde David Beckham men blir applicerbart till Ronaldo situationen. Hans kritik mot Glazers och bristen av utveckling inom klubben är inget nytt för oss supportrar som har begärt förbättringar. Men det var helt obefogat att bege sig efter Ten Hag och attityden han visade i slutet. Han gick emot sin fadersfigurs principer och jag tror att många supportrars bild av honom har ändrats. Det jag tycker är bra gjort av United i allt detta är att man visade ett tydligt förtroende till Erik ten Hag och i slutändan tror jag att United kommer gynnas av det. Man har gett tydliga signaler med vad som gäller för att vara en del i ten Hags trupp. Ingen kommer någonsin vara större än Manchester United, även om Ronaldo själv tror det. Detta innebär även att även få in en ny nia kommer att vara på toppen av prioritetsvärvingar i januari. Kanske vi har ett nytt ägarskap då?

Eric Länje2022-11-23 13:54:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham