Nyhetspanelen om Sir Jim Ratcliffe och INEOS
Är Ratcliffe lösningen för Manchester United?

Nyhetspanelen om Sir Jim Ratcliffe och INEOS

På julafton kom nyheten att den brittiska affärsmannen kommer att köpa 25 procent av Manchester United och tar över den sportsliga verksamheten. Vad kan vi förvänta oss av Sir Jim Ratcliffe och vilka förändringar kommer att ske? Vi tar tempen tillsammans med nyhetspanelen

Det kom en oväntad present på julafton när klubben gjorde det officiellt att Sir Jim Ratcliffe kommer att köpa 25 procent av klass B-aktier som ägs av Glazer familjen och och 25 procent av klass A-aktierna. I pressmeddelandet från klubben stod det också att Sir Ratcliffe och INEOS kommer att ha som huvudansvar att hantera den sportsliga sidan i klubben. Till Uniteds styrelse kommer två av Ratcliffes löjtnanter att ansluta. Dessa två är Jean-Claude Blanc (Tidigare VD för PSG och Juventus) och Sir David Brailsford (INEOS sportchef). Sir Brailsford var på läktaren senast och såg Uniteds vändning mot Aston Villa på Boxing Day.

Vem är då Sir Jim Ratcliffe? Kortfattat är han ordförande över INEOS som är ett multinationellt företag som är verksamma i kemiska- och petroleumindustrin. Ratcliffe har en historik att vara involverad i sportvärlden då han har varit ägare över Ligue 1-klubben OGC Nice sen 2019. Han har också varit involverad inom cykling, segling och F1-racing. Den viktigaste detaljen ur ett supporterperspektiv är han född i Failsworth som ligger i Greater Manchester och ha uttryckt sig vara en Unitedsupporter sedan barnsben. Han sägs också vara Storbritanniens rikaste man.

Ett potentiellt övertagande har hängt över luften ett längre tag. Tidigare i december skrev en av nyhetspanelens medlemmar, Johan Åkesson, om en eventuell framtid med Sir Jim Ratcliffe (Tryck här för att läsa den). Nu när nyheten blev klar så tar vi tempen på nyhetspanelen om Ratcliffe som består av: Tim Norinder Jonsson, Love Sandén och Johan Åkesson.

1. Det har blivit officiellt med Sir Jim Ratcliffe nu. Spontana tankar om det?

Tim:
Ärligt talat är det mest känslor som kommer spontant. Känslor av eufori och enorm lättnad över att vi inte kidnappas av en statlig regim. Jag förstår om folk därtill kan känna en gnutta besvikelse över att det ”bara” är 25%, men givet vad det här faktiskt handlar om känns det som att det dels är nästan mer än vi kunde hoppas på, och dels bara är början. 

Men sen börjar såklart tankeverksamheten spira, och det jag framförallt återkommer till är hur sällan det här faktiskt händer. Det kanske inte alltid känns så givet hur fotbollsklimatet ser ut och vad som händer i övriga klubbar, men det var ju som bekant 20 år sedan United bytte ägarskap. Det är en spännande tid vi har framför oss, och det mesta tyder på att det blir nödvändigt rejäla förändringar. Det tycker jag folk gör gott i att ta tillvara på.

Love:
När klubben på så många sätt nått botten under de senaste åren känns nästintill all förändring positiv. Det vi kunnat konstatera alltför länge är att ingenting kommer bli bättre av att Glazer familjen fortsatt får sitta på röven utan indikationer på förändring. Ratcliffe verkar spontant sätta sporten i centrum och har konkreta planer för hur United inte bara ska kunna fortsätta vara ett säljande varumärke utan även ta sig tillbaka till toppen av fotbollshierarkin. Känslan förhöjs även av att han är uppvuxen som Unitedsupporter i Manchester området, bör innebära större förståelse för supporterkultur och sådant som jänkarna inte alltid verkat förstå sig på.

Johan:
Sett utifrån vad alternativet är så är det naturligtvis ett positivt besked av framför allt två anledningar. Dels kommer inte familjen Glazer, vad rapporterna åtminstone gör gällande, ha något att säga till om vad gäller de sportsliga besluten, vilket inte är en dag för sent. Den andra aspekten är att Sir Jim Ratcliffe är villig att investera 300 miljoner dollar omgående. Jämför detta med Glazers 0 dollar sedan 2005 så är det naturligtvis ett lyft att en minoritetsägare väljer att investera snarare än att mjölka klubben på medel. Sedan verkar SJR av allt att döma vara beredd att ta in kompetent folk i den sportsliga ledningen vilket har saknats sedan David Gills dagar. I bland annat Jean Claude Blanc får de en herre som kan ta smarta affärsmässiga beslut grundade på sportslig insikt. Det är nog det som pirrar till lite extra hos mig här och nu, att rätt folk kommer rekryteras till ledningen.

2. Vad kan vi förvänta oss av SJR? Hur stor påverkan kan han ha i klubben?

Tim:
Först och främst tycker jag vi ska förvänta oss att han snart är majoritetsägare. Alla rapporter om hans och INEOS företagsamhet, alla rapporter om hur papperna ser ut (rekommenderar alla att läsa åtminstone en sammanfattning av den ”SEC” som skickades in i förrgår), alla ord som kommer från Ratcliffe tyder på att det här bara är ett första steg. Han vet lika väl som oss supportrar hur illa omtyckta Glazers är och lär göra sitt bästa för att fasa ut dem. 

Sedan skall vi såklart förvänta oss en helt ny sportslig struktur. Ingen har väl missat de två styrelseposterna och det sportsliga ansvaret Sir Jim och INEOS omedelbart får, och det vi framförallt bör kunna förvänta oss är professionalitet, eftertänksamhet och en ordentlig närvaro. Allt det man borde kunna ta för givet, som vi saknat så länge.

Love:
Tills dess att Ratcliffes planer på att köpa en större andel av klubben går igenom så kommer jag vara försiktig med förväntningarna. Kortsiktigt lär påverkan inte vara alltför stor men över tid kan den bli större. Jag har snarare förhoppningar än förväntningar framförallt på att han ska tillsätta en kompetent sportslig ledning och bygga en tydligare struktur där man vet vem som har ansvar för vad. Strukturer där professionalism och ett beprövat arbetsgrepp genomsyrar det dagliga arbetet. Jag förväntar mig inga större förändringar i hur mycket man spenderar på spelarköp utan snarare då strukturer för hur United köper och säljer spelare, vilken profil spelaren ska ha och så vidare. 

Johan:
Utifrån den roll han kommer ha som ansvarig för alla sportsliga beslut kommer hans involvering nog vara högst närvarande och för oss supportrar lär det märkas som mest när transfermarknaden öppnar. Men man får inte heller glömma att även han är en affärsman vars främsta fokus är att säkra investeringar och intäkter, oavsett om han är en "homegrown supporter". Detta kommer också påverka storleken på hans eventuella framtida investeringar så länge han är en minoritetsägare. Det jag ser framför mig är en person som kommer komma in och röra om rejält i grytan, med viljan att försöka undvika skador kring de sportsliga resultaten. En ny sportslig ledning kommer ta sin form, nya strategier kommer läggas och det kommer vi se främst på scoutingverksamheten och när spelare köps och säljs. Jag tror vi kan komma få se en stor rokad i truppen de kommande transferfrönstrena där en hel del kommer att lämna och förhopppningsvis klokare investeringar genomförs.

3. Vad anser du är det viktigaste som SJR behöver lösa för stunden? 

Tim:
Att fixa den sportsliga ledningen och Old Trafford. Drömmarnas teater brinner väl lite mer i knutarna, därtill är grunden för en ombyggnation redan (teoretiskt) lagd i och med de undersökningar klubben faktiskt genomfört och Sir Jims initiala investering på 200 miljoner pund (som inte kommer från INEOS utan hans egen ficka och därmed gör att han redan vid sitt köp investerat mer i klubben än Glazers någonsin gjort) är öronmärkta just för arenarenoveringen. 

Arbetet med den sportsliga ledningen måste få ta mer tid, men givet hur lång processen hit har varit är jag säkra på att INEOS redan har ganska ordentliga planer på vad som ska göras. Den ”utvärdering” Sir Dave Brailsford skall börja göra nu lär mer handla om förtydliganden och kanske avgöra några personers individuella framtider. Det är av yttersta vikt att Brailsford, den av allt att döma nya VD:n Jean-Claud Blanc och deras rekryteringar till de yttersta ansvarsposterna kommer på plats snarast möjligt så att dessa kan börja med att bygga upp något ordentligare och modernare.

Love:
Det jag lyfte i den föregående frågan, sportslig ledning och struktur. Det måste finnas en tydlig struktur för till exempel rekrytering, vilka är ansvariga för värvningarna? Hur arbetar man med att identifiera en profil som passar in i laget och vem skall ansvara för det osv? Rekryteringsstrategin kan inte skifta från år till år, då blir resultatet ett skevt lagbygge utan identitet, precis som i dagens United. Först tycktes det finnas en sportslig ledning som ansvarade för värvningarna men sedan gav man plötsligt 100% ansvar till Erik ten Hag som mer eller mindre fått de spelare han pekat på. Men detta handlar så klart om mer än värvningar, det handlar om precis varenda del av även det dagliga arbetet där det krävs mer professionalitet och en tydligare struktur. Bevisligen bygger man inte framgångsrika lag endast genom att spendera pengar eller genom att identifiera den perfekta tränaren, man bygger det på att ha en ledning som kontinuerligt får jobba med att bygga en stabil grund som sedan genomsyrar tränarstab och spelargrupp, övertid bygger man en vinnarkultur och en identitet som även skördar stora framgångar.

Johan:
Han behöver tillsätta en kompetent ledning direkt, som inte räds tuffa beslut för klubbens bästa. Se över värvningspolicy, kontraktspolicy och tillsätta personer som inte lämnar spelarköp helt åt tränaren. Det behöver finnas en strömlinjeformad hierarki där sportslig ledning, SJR och tränarstab arbetar i symbios för klubbens bästa. Utöver detta behöver vi se ett par positioner förstärkas. En mittback, en defensiv mittfältare och en anfallare är tre positioner jag hoppas SJR kan komma att förstärka på den närmaste tiden.

4. Är detta lösningen på Uniteds sportsliga bekymmer?

Tim:
Ja, alltså de taktiska dilemman vi ser på planen ska såklart Erik ten Hag hållas ytterst ansvarig för. Men det, liksom skador, liksom de riktningslösa och tränarstyrda rekryteringarna, liksom hanteringen av spelarlån, liksom ta mig fan allt som påverkar hur spelet på planen ser ut kommer påverkas av detta. Lägg därtill den psykologiska påfrestningen detta med all säkerhet har inneburit för all personal runt klubben. Jag tror vi kommer börja se resultat av att den här processen äntligen är klar ganska omgående. Men det är ju framtiden som är än mer spännande. Huruvida INEOS får allt rätt från början återstår väl att se, mest troligt gör de det inte. Men ja, lösningen på många av de problem vi brottats med sedan Sir Alex sista år är här. Det vågar jag lova.

Love:
Det är en omöjlig fråga att svara på såhär tidigt. Om dagsläget står sig och Ratcliffe endast äger 25% av klubben tror jag inte att det kommer räcka till en lösning på de problem som tycks vara eviga i United. Mycket indikerar dock på att han planerar på köp av en större andel, men även då är inget bevisat, vi får helt enkelt vänta och se men tills dess väljer jag ändå att vara optimistisk.

Johan:
På sikt vill jag ändå tro det att detta kan vara lösningen. Ett köp av 25 procents aktieinnehav är kanske inte vad de allra flesta av oss hoppats på. Men då får man inte glömma att United är ett börsnoterat företag, vilket betyder att börsen har egna regler för eventuella aktieköp och försäljningar. På t.ex. Nasdaq finns det regler kring att aktieköp till en viss nivå kräver att resterande aktier ska komma att säljas under en närliggande framtid. Så även om vi idag endast har en minoritetsägare kan detta vara början på slutet för Glazers inom några år, det väljer jag att hoppas på åtminstone. Ett aktieköp av 25 procent tror jag är en indikation på att han också vill ha mer, men att Glazers inte är redo. Det finns förhoppningsvis en plan för ett fullt övertagande på sikt. Och då har den här vägen varit mödan värd. Utöver ägandeskapet så är också personen Ratcliffe någon som väljer att investera och vill ha förändring, vilket är bättre än något av det amerikanerna åstadkommit under alla dessa år. Är Ratcliffes intåg till det bättre? Alla dagar i veckan om du frågan mig.


Mina tankar:
Jag tycker det känns positivt med att Sir Jim Ratcliffe och INEOS kliver in och tar över den sportsliga verksamheten i klubben. Det som oroar mig mest är att ha ett multiägarsituation med flera olika parter med olika ambitionsnivåer och det i sig kan skapa ännu mer oro i klubben. Men som mina medskribenter skriver känns detta som ett steg åt rätt riktning med att äntligen få in en ägare som vill uppnå sportsliga framgångar med Manchester United. Betydelsen av att få in Sir Brailsford och Blanc tror jag inte ska underskattas då det äntligen finns kompetenta personer på viktiga platser. Kommer Sir Jim Ratcliffe bli framgångsrik i Manchester United? Det få vi se med tiden men för stunden vill jag tro att det kanske äntligen kommer en ordentlig förändring i klubben som vi har väntat så länge efter. 

Vad tycker ni om att Sir Jim Ratcliffe kliver in och tar över den sportsliga verksamheten? Skriv era tankar nedan.

GGMU


Eric Länje2023-12-30 12:51:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham