Potentiell målvaktskris i QPR
Vem vaktar målet på Loftus Road på lördag?

Potentiell målvaktskris i QPR

QPR kan tvingas ställa upp med sitt tredjeval på målvaktsposten mot West Bromwich på lördag. QPR-redaktionen tittar på vad det finns för målvakter bakom Seny Dieng och Jordan Archer.

QPRs avancemang till fjärde omgången av FA-cupen kan visa sig bli en dyrköpt historia. Efter att Jordan Archer räddat den avgörande straffen blev han liggande kvar på planen och fördes sedan till sjukhus med en befarad axelskada. Då ordinare förstavalet Seny Dieng är med i Senegals trupp i Afrikanska Mästerskapen var tanken att Archer skulle vakta målet de kommande veckorna.

I en intervju direkt efter matchen sade Mark Warburton att han är jättenöjd med vad Joe Walsh presterat på träningarna under säsongen. Walsh fyller 20 i April och kom till QPR från Gillingham i slutet av januari förra året. Walsh var dock inte förstaval i Gillingham, utan hans rutin av seniorfotboll består av ett inhopp i League One, en ligacupmatch och sex matcher i EFL Trophy. Allt detta var för Gillingham och de flesta QPR-supporters som sett honom spela gjorde det när han spelade andra halvlek i sommarens träningsmatch mot Manchester United.

Utöver Walsh finns Dillon Barnes med rutin av ligafotboll att tillgå. 25-åringen kom till QPR från Colchester sommaren 2019, men har ännu inte spelat någon tävlingsmatch för klubben. Under förra säsongen var han utlånad till Hibernian under hösten och spelade då fyra matcher i ligan och ytterligare fyra i ligacupen. Under våren lånades han ut till Burton Albion, men var skadad under större delen av den perioden och spelade bara i Burtons sista match för säsongen. I år har han fått nöja sig med några matcher i U23 och lånades förra veckan ut till Yeovil. Då Yeovil numera spelar i National League kan klubbar i EFL låna ut spelare dit under kortare perioder och tanken är att Barnes skall återvända till QPR den 27 januari, men då det rör sig om en målvakt så kan QPR återkalla honom tidigare vid skador eller avstängningar på andra målvakter.

Om vi tittar på vad klubben har för målvakter registerade i övrigt så brukar duon Murphy Mahoney och Max Little främst vara de som står i U23. Mahoney fyllde 20 i december och har tillhört QPR sedan han var 10 år. Han är med sina 185 cm förhållandevis kort för att vara målvakt, men har trots detta fått nya kontrakt när andra målvakter inte har fått det. Under hösten varit utlånad till både Welling och Bath i National League South och startade fem matcher för Welling och två för Bath. I slutet av oktober återvände han till QPR och tilldelades inför ligacupmatchen mot Sunderland tröja nummer 38. Det blev dock aldrig någon plats i matchtruppen. Under december lånades han sedan ut till Stratford Town i Southern League Premier, som är en av ligorna under National Leagues norra och södra divisioner, och spelade där fyra matcher.

Max Little är född 2002 och kom till klubben sommaren 2019. Efter ett par år i U18-laget flyttades han upp till U23, men har ännu inte lånats ut för att få erfarenhet av seniorfotfoll.

Tom Middlehurst är också han född 2002 och kom till QPR från Cheltenham 2017. Han har under hösten varit utlånad till Harlow Town i Southern Leagues division 1. Lånet var initialt på tre månader, men förlängdes senare fram till januari och Middlehurst, som är lite längre (jag vill minnas att jag har hört 197 cm) än Mahoney och Little, har varit förstaval hos Harlow och spelat 23 matcher under säsongen.

Det har spekulerats på diverse forum och i media om att QPR kan komma att låna in en målvakt under tiden Dieng är i väg. Detta är dock lättare sagt än gjort då dessa lån måste göras säsongen ut och det låter inte så troligt att en klubb i Premier League eller Championship skulle låna ut sin tredje- eller fjärdemålvakt för att de skall få spela en handfull matcher de kommande veckorna och sedan avsluta säsongen med tre månader på bänken, även om det skulle kunna komma att inträffa.

Ett alternativ är att hitta en målvakt som inte har kontrakt med någon klubb och skriva ett kortare kontrakt med denne.

Att låna in en målvakt på sju dagar, ett så kallat emergency loan är uteslutet. Detta då det krävs att de målvakter som klubben har tillgängliga har spelat mindre än fem tävlingsmatcher i karriären, vilket inte är fallet med Walsh och Barnes, vidare så är det bara klubbar i EFL, och inte från Premier League, som man kan låna målvakter från vid behov.

I skrivande stund (söndag eftermiddag, 9/1) så finns det inga uppdateringar på hur det är med Archer. QPRs nästa match spelas mot West Bromwich kommande lördag och det återstår att se om det blir Archer, Walsh eller någon annan som vaktar målet.

Simon Ståål2022-01-09 15:39:47
Author

Fler artiklar om QPR