QPR värvar anfallare från skotska ligan

QPR värvar anfallare från skotska ligan

Lyndon Dykes är sommarens tredje nyförvärv

Efter några dagar av spekulationer presenterade QPR under onsdagen skotska Livingstons anfallare Lyndon Dykes som sommarens tredje nya spelare. Dykes, med en lite annorlunda karriär bakom sig, har skrivit på ett fyraårskontrakt.

Dykes, som fyller 25 i oktober, är född och uppväxt i Australien, men har skotska föräldrar och kan således välja mellan två olika landslag. Han har representerat Australien på skollandslagsnivå, men detta är inte några bindande landskamper och Skottland är fortfarande en möjlighet.

Efter att under uppväxten spelat både fotboll och rugby league* i Australien hamnade Dykes i Skottland under 2014 och spelade då med Queen of the Souths U20 lag under en halv säsong innan han återvände till Australien under ett och ett halvt år. Därefter flyttade han åter till Skottland och skrev på ett kontrakt med Queen of the South, hemmahörande i skotska Championship. I en roll som "target man" gjorde Dykes 22 mål på 136 (40+44+52) matcher under tre säsonger.

Under sin sista säsong (18/19) på Palmerston Park såldes Dykes till Livingston och lånades direkt tillbaka för att avsluta säsongen. Väl i Livingston tog Dykes plats i startelvan direkt och i en lite offensivare roll blev det 12 mål på 33 matcher innan Covid avslutade säsongen. Detta innebär att han under de senaste fyra säsongerna spelat hela 169 tävlingsmatcher, så eventuella rykten om att han är skadebenägen skall tas med ett par nypor salt.

I Skottland inleddes ligaspelet redan den 1 augusti och Dykes hann göra två mål på tre matcher innan Livingston efter viss förhandling accepterade ett bud från QPR. Summan sägs ligga på runt två miljoner pund och är det mesta som Livingston sålt en spelare för. Skottarna har på sin hemsida varit öppna mot sina fans och hållit dem informade att Dykes varit på väg bort, att de önskar honom all lycka i framtiden samt att de är glada över att han valde QPR.

QPR har ännu inte släppt några tröjnummer inför kommande säsong, men Mark Warburton har trots detta tilldelat Dykes samma nummer som han hade i Livingston, 9.

* Rugby league är för den oinvigde en variant på rugby union, det som i dagligt tal kort och gott kallas rugby. Rugby league är dock ett snabbare spel än ruby union och har ett mindre komplicerat regelverk och är en väldigt tuff och rolig sport att titta på. Den spelas främst i norra England (Super League) samt i Australien (NRL).

Simon Ståål2020-08-19 22:14:30

Fler artiklar om QPR