Ett steg närmare Europa

Kalmar FF gjorde vad som förväntades och vann med 2-1 mot Valsta/Syrianska på Råbergsvallen.

"Ett steg närmare Europa". Den klockrena kommentaren kom från mittfältaren Christer Persson strax efter slutsignalen igår. Ett för dagen svartklätt Kalmar FF besegrade division 2-laget Valsta/Syrianska och är klara för tredje omgången i Svenska Cupen. Anton Holmberg fick äntligen sitt genombrott i A-laget med ett mål och en assist.

Matchen spelades på kallt och regnigt Råbergsvallen i Rosersberg några mil norr om Stockholm. Några hundra åskådare (officiella publiksiffran skrevs till 112 vilket låter lite väl lågt) trotsade vädret för att se en av Valsta/Syrianskas största matcher någonsin. Ett trettiotal med FF-sympatier tillskansade sig på den lilla träläktaren efter först, lite förvånat, betalat entrépengen på en närliggande parkeringsplats. De flesta förväntade sig en FF-seger men ingen trodde att det skulle gå lätt till, ett laddad lag från division 2 på hemmaplan är ingen munsbit.

Redan i första halvlek kunde man se att det skiljer en del åt mellan Superettan och nästa serie. Kalmar FF var det klart tyngre laget och visade ett mycket tuffare närkampsspel. Jag tror också att laget försökte driva upp tempot i matchen men misslyckades med detta och det blev så att man istället glimrade till emellanåt. Det var snarare Valsta/Syrianska som stod för fartfylld fotboll. Laget la upp sin taktik med offensivt kontringsspel längs kanterna. I likhet med KFFs problem tidigare under säsongen saknade de rödgula riktigt bra avslut och många utflykter längs kanterna rann ut i sanden. I ett tidigt skede av matchen drar Dennis Nilsson på sig ett gult kort i sitt försök att stoppa en framrusande valstaspelare. I den 35:e minuten slår Dennis en frispark från vänster som Anton Holmberg är högst på. Bollen går i en vacker båge över målvakten Moussan och in i mål. 1-0 till KFF och det var också halvtidsresultatet.

Fem minuter in på den andra halvleken kvitterar hemmalaget på en snarlik situation genom mittfältaren Charbachi och vilt jubel utbryter bland hemmasupportrarna. Kalmar FF replikerar omdelbart med ett hårt skott från Lasse Johansson men bollen går strax utanför stolpen. I den 56:e matchminuten får den mycket rörlige Anton Holmberg bollen ute på vänsterkanten, han tittar upp och slår en helt underbar djupledspassning som Daniel Mobaeck uppfattar. Mobaeck springer mellan två hemmaförsvarare och tvekar inte när målvakten rusar ut, bollen sitter säkert innanför bortre stolpen och 2-1 till FF är ett faktum. Detta var för övrigt Kalmars första spelmål i en en tävlingsmatch den här säsongen.

Minuten senare drar Dennis ner en motsåndare men domaren låter spelet fortgå då Valsta/Syrianska har fördel av boll. Vid nästa avblåsning tillkallas Dennis av domare Roland Fager som plockar fram det andra gula kortet och det är därmed färdigsspelat för vår kapten.

Härefter spelar rödvitt mycket effektivt på resultatet och Nanne gör en del fingertoppskänsliga byten. Valsta/Syrianska tillåts inte åstadkomma mycket mer än en farlig frispark i den 81:a minuten. Wastå, som varit strålande så här långt, visar återigen hög klass och räddar. Domaren blåser av matchen efter fem tilläggsminuter och slutresultatet skrivs till 1-2 i Kalmars favör.

Mittbacken Ferhat Korkmaz i Valsta/Syrianska och Petter Wastå valdes till matchens bäste spelare i respektive lag. Valsta/Syrianska, som i helgen förlorade sin första match i division 2, ska ha all heder av sin insats. Det unga laget kan nog bli en hård nöt att knäcka för många lag i division 2 Östra Svealand.

Cupmatchen gav även Nanne beskedet att truppen är bred. Ytterbackarna Mikael Eklund och Christofer Bengtsson tog verkligen chansen och gav både ett respektlöst och moget intryck. Anton Holmberg fick äntligen till det och kanske kan nerverna nu försvinna för den 21-årige anfallaren? Vesa Vasara gav också ett positivt besked med sitt inhopp. Av de mer givna spelarna var Petter Wastå och Henrik Rydström bäst. Daniel Mobaeck visade som vanligt upp underbart fotbollstänkande men hittade inte kommunikationen med Lasse Johansson. Lasse spelade upp sig först i andra halvlek men då byttes Mobaeck ut.

Nu väntar två dagars återhämtning för Kalmar FF innan det är dags för veckans tredje match - Häcken på Rambergsvallen.