Kalmar vann på Kopparvallen

Efter två raka segrar blev det förlust för Åtvidaberg.

Kalmar hade inte vunnit mot Åtvidaberg på bortaplan sedan 1998, och frågan var om det var dags för en seger idag. Kalmar, som tappade viktiga poäng i toppstriden i de senaste två matcherna mot Boden, fick en smakstart. Redan efter två minuter spel tog man ledningen efter ett bra inlägg från vänsterkanten av Jon Björklund, som hittade fram till Vesa Vasara, som mycket säkert satte bollen i mål. Dåligt försvarspel av Åtvidaberg där Andreas Bäckmark och Imad Shhadeh missade att rensa undan bollen.

Kalmar startade matchen bäst och efter målet var det bara ett lag på planen i tio-tolv minuter. Åtvidaberg hade mycket svårt att skapa några målchanser och försvaret hade stora problem med Daniel Mobaeck och Stefan Rodevåg som hela tiden var på språng. Åtvidaberg skapade en halvchans i den 6:e minuten då Matias Sandh slog ett bra frispark som målvakten Peter Wastå i Kalmars målet räddade till hörna.

Det var mycket Kalmar första 10-12 minuterna, och laget skapade ett par halvchanser. I den 11:e spelminuten var det nära 2-0 för bortalaget. Ett fint anfall där Daniel Moebaeck frispelade Stefan Rodevåg som rundade Henrik Gustavsson och fick på ett bra skott, men i vägen stod Mattias Sandh som räddade Åtvidaberg den gången.

Minuten senare blev det farligt igen. Kalmar anföll på högersidan genom Dennis Nilsson, som finttade bort Imad Shhadeh och slog bollen in framför Åtvidabergs mål, där Mobaeck och Rodevåg var mycket nära att slå bollen i mål, men Henrik Gustavsson med hjälp av Mattias Sandh lyckades rädda Åtvid på nytt.

I den 14:e minuten skapade Åtvidaberg ett mycket bra kvitteringsläge genom Daniel Johansson, som fick ett bra läge efter något tveksamt försvarsspel av Kalmar. Johanssons skott från 11-12 gick dck över målet. Minuten senare skapade hemmalaget ett nytt bra läge efter ett mycket fint anfall, där Imad Shhadeh stod för ett fint inlägg från vänsterkanten och bollen gick till Pontus Karlsson, som inte fick träff på bollen. På andrabollen höll sig Henric Karlsson framme och satte bollen i mål. Trodde vi, men domaren blåste aldrig för mål. En jättemiss av domaren Åke Andreasson som inte såg att bollen gick i mål. Trots stora protester från Åtvidabergsbänken och spelarna fortsatte spelet.

Kalmars fina spel från inledningen av matchen kom av sig och hemmalaget tog över utan att skapa speciellt mycket resten av halvleken. Med två minuter kvar av den första halvleken var Daniel Moebeck på väg igenom, men drogs ned av Jonas Bergström. Mobeack fick dock ingen straff med sig.

1-0 till Kalmar efter den första halvleken kändes ganska rättvist.

Åtvidaberg gjorde två byte inför den andra halvleken. Utgick gjorde Henric Karlsson och Pontus Karlsson, som ersattes av Mats Haglund och Martin Jönsson. Tränaren Steve Creutz ändrade i laget och Andreas Thomsson fick spela i anfallet med Haglund medan Martin Jönsson tog Thomssons plats på mitten.

Andra halvleken blev spelmässigt mycket sämre än den första. Kalmar fick andra halvlekens första målchans i den 59:e minuten. Ett bra slagen hörna nickades av Joachim Lantz, men Henrik Gustavsson räddade och på returen fick inte Åtvidabergs backar undan bollen utan Lasse Johansson slog in 2-0 för Kalmar.

Åtvidaberg skapade inte mycket i den andra halvleken, men i den 67:e minuten hittade Daniel Johansson Mats Haglund, som lobbade bollen över Petter Wastå, som dock hann rädda bollen på mållinjen. På returen fick Blaise Mbempa ett jätteläge men hans skott räddades med handen av inhopparen Mendes. Ingen straff för Åtvidaberg och en nytt miss av domaren som gjorde ganska många missar under matchen. Missar som drabbade dock båda lagen lika mycket.

Två minuter senare tappade Åtvidabergs backar markering på Mendez, som på ett fint inlägg kunde sätta 3-0 för Kalmar. Efter det orkade inte Åtvidaberg resa sig och Kalmar kontrollerade matchen helt. Med bara ett par minuter kvar av matchen fick Daniel Mobaeck utgå efter skada. Nanne Bergstrand sa direkt efter matchen att det är ingen fara med Daniel och att han kommer att få spela i nästa match. Daniel kommer dock att missa Kalmars nästa match efter att han idag fick en gul kort och är där med avstängd.
I den 93:e minuten fick då Åtvidaberg en reducering efter mål av Mats Haglund, och matchen slutade med 3-1 seger till Kalmar.

Kalmar var klart det bättre laget idag. Åtvidaberg hade ganska stora problem i försvarsspelet som idag inte fungerade. Kalmars alla tre mål kom efter stora missar i försvaret och skall man vinna mot ett topplag som Kalmar så har man inte råd med de missarna.