Lagbanner

Historien om LDV Vans Trophy - Del 2

...förra årets final mellan Bristol City och Carlisle (2-0) lockade närmare 51 000 personer...

I kväll inleds den minst kända och minst betydelsefulla av de Engelska cuperna - LDV Vans Trophy. QPR-redaktionen tar en titt på turneringens bakgrund och historia samt dess upplägg genom åren. Här följer andra delen som behandlar tiden med LDV som sponsor.

Del 1 presenterades i går.

Till säsongen 2000/01 fick turneringen sitt nuvarande namn, LDV Vans Trophy, och finalerna spelades på Millennium Stadium i Cardiff. Nytt från första året med LDV som sponsor var också att lag från the Conference för första gången bjöds in i turneringen. Åtta lag kom med och detta ledde till att bara fyra lag i varje region stod över första omgången. Från och med förra säsongen bjöds tolv lag från Conference in vilket har lett till att endast två lag i varje region nu står över första omgången.

Hur cupen värderats bland lagen i de lägre divisionerna har varierat. En del klubbar har sett den som en belastning och valt att ställa upp med reservlag, medan andra har sett chansen att ge sina spelare en chans att få spela på Wembley/Millennium Stadium. Också publikens intresse för cupen varierar. De flesta lag drar mycket små publiksiffror i de inledande omgångarna. Undantagen är småklubbarna som ställs mot ett av tvåans topplag på hemmaplan. Efterhand som lagen avancerar så ökar naturligtvis publiksiffrorna. När det handlar om regionernas semifinaler och finaler är publiksiffran i klass med vad som kommer vid en veckomatch i ligan, medan förra årets final mellan Bristol City och Carlisle (2-0) lockade närmare 51 000 personer. När QPR förra året mötte Bristol city på hemmaplan i den första omgången (Bristol vann med 5-4 på straffar efter att matchen slutat 0-0) sågs matchen av 4 772 personer, en siffra som är runt en tredjedel av Rangers publiksnitt i ligan En dålig siffra för QPR alltså, men publikrekord för en match i första omgången av turneringen.

Regerande mästarna Bristol City är det lag som spelat i flest finaler, fyra. Vårens vinsta var klubbens andra. Finalförlorarna Carlisle har tre finaler och en vinst. Inget annat lag har spelat i mer än två finaler och endast fem klubbar, tidigare nämnda Bristol City, Birmingham, Port Vale, Wigan och Stoke har vunnit turneringen två gånger. Övriga klubbar som vunnit genom åren är Bournemouth, Mansfield, Wolves, Bolton, Tranmere, Swansea, Rotherham, Carlisle, Grimsby och Blackpool

I veckan är det alltså dags igen att börja jaga en plats i finalen på Millennium Stadium som kommer att spelas söndagen den 28 mars. Två andra SvenskaFans-lag, Huddersfield och Brighton, är också med i turneringen. Huddersfield ingår i den norra sektionen och är ett av lagen som står över första omgången. Brighton ingår naturligtvis i den södra sektionen och möter Forest Green Rovers från Conference på hemmaplan.

Den som önskar en sammanfattning över turneringens upplägg genom åren kan erhålla detta i Excel-format. Skicka ett mail till QPR-redaktionen.

Källor: www.zfe1.demon.co.uk, www.football-legue.co.uk, www.qpr.co.uk samt www.rsssf.org

Simon Ståål2003-10-14 13:37:00

Fler artiklar om QPR