Lagbanner
Kiyan Prince Foundation Stadium, 2021-03-09 20:00

QPR - Wycombe

Inför QPR-Wycombe
Gareth Ainsworth (på bilden under sin tid som spelare i QPR) kommer på besök till sin gamla hemmaarena på tisdagen då QPR möter Wycombe.

Inför QPR-Wycombe

Kan QPR ta en ny trepoängare efter lördagens stabila seger?

Det täta matchandet fortsätter på tisdagskvällen då QPR ställs mot Wycombe på hemmaplan. Matchen skulle ursprungligen spelats i mitten på januari, men fick då flyttas på grund av Covid-utbrott hos Wycombe.

Gästerna, som gör sin första säsong på denna nivån, har som förväntat det tufft i ligaspelet och med tolv matcher kvar att spela ligger man sist i tabellen och har tolv poäng upp till Birmingham, som är laget precis ovanför nedflyttningsstrecket. De tre senaste matcherna har slutat med förlust och man har bara fem vinster i ligan på hela säsongen.

Ovanstående innebär såklart att QPR är storfavorit i matchen, men i Championship finns inga lätta matcher och speciellt inte när man ställs mot ett lag som i seriens slutskede kämpar för att hålla sig kvar. Säsongens första möte lagen emellan spelades i mitten av december och slutade 1-1 efter att Wycombe kvitterat med ett par minuter kvar av matchen.

Wycombe tränas, vilket de flesta QPR-supporters känner till, av Gareth Ainsworth. Ainsworth spelade för QPR mellan 2003 och 2010 och var en populär spelare under sina år i klubben. Han lämnade för Wycombe i februari 2010 och tog över som spelande manager hösten 2012 och innehade den rollen säsongen 12/13 då han valde att fokusera på ett enbart träna klubben, även om han fortsatt var registerad som spelare. 2016 kom det som verkar ha varit hans sista match för Wycombe då han hoppade in i en ligacupmatch. Vi noterar även att Ainsworth under förra säsongen kombinerade managerjobbet med att som 46-åring göra tre matcher för Woodley United på nivå 10 (av cirka 20) i den engelska seriepyramiden .

Även om Ainsworth förespråkar en offensiv fotboll med hög press så har hans lag snittat mindre än ett mål per match i ligaspelet. Anfallaren Scott Kashket toppar den interna skytteligan tillsammans med backen Joe Jacobson. De har gjort fyra mål vardera så här långt. Kashkets samtliga mål har kommit i ligan, medan Jacobson gjort tre mål i Championship och ett i cupspelet.

Under Ainsworths tid i klubben så har en del spelare med förflutet i QPR funnits i klubben, antingen permanent eller på mål. Vid säsongens inledning fanns det två spelare som tidigare spelat för QPR, men just nu finns det inte någon då anfallaren Josh Parker (5 matcher 2009-11) lämnade för Burton under januarifönstret och backen Giles Phillips (U23-spelare 2017-20) är utlånad till Aldershot.

QPR stod för en stark insats borta mot Bristol City i lördags. Två mål i första halvleken räckte för att noteras för den första segern på Ashton Gate sedan 2002. I lördagens match debuterade inlånade Jordy de Vijs i mittförsvaret och på mitten gjorde Sam Field, även han inlånad, sin första match från start. Bägge fick fina betyg av både media och fans och det känns som att det mest vore dumt att lämna dem utanför.

Den av de två som löper störst risk att hamna på bänken är nog de Vijs. Detta då Geoff Cameron är tillgänglig igen efter att ha vilats helt i lördags efter att ha haft känningar av en skada. Cameron, som tidigare under säsongen användes som mittfältare kan vara ett alternativ för Mark Warburton även där och även Dominic Ball kommer att hoppas på att ta Fields plats. Stefan Johansen var planens bäste spelare senast och att bänka honom för Cameron eller Ball vore en ganska kriminell gärning.

Mot ett motstånd som normalt är ett sämre lag borde Johansens och Fields bollskicklighet och speluppfattning kunna vara avgörande. Oavsett vad så kommer QPR att ha mest boll, men det gäller även att skapa chanser för anfallet, och dessa måste i sin tur hitta målet. Senast fick Chris Willock en ganska fri roll mellan mittfältet och Charlie Austin i anfallet och detta skulle säkert kunna fungera väl även mot Wycombe, även om inte någon skulle bli förvånad om Lyndon Dykes fick en ny chans att återfå självförtoendet.

Tisdagens match spelas på den lite tidigare avsparkstiden 20.00 (svensk tid) och kan ses på QPR+

Simon Ståål2021-03-08 22:08:49

Fler artiklar om QPR