Seny Dieng lämnar QPR

Seny Dieng lämnar QPR

QPRs förstekeeper de tre senaste säsongerna, Seny Dieng, lämnar klubben för spel i förra säsongens fyra i the Championship – Middlesborough. Med bara ett år kvar på kontraktet så hamnade prislappen på £2M och tomrummet bakom Senegals landslagskeeper är gigantiskt då klubbens kvarvarande målvakter har fått ytterst lite speltid i QPR och i de klubbar de lånats ut till under de senaste 18 månaderna.

Den 28-årige Dieng kom redan 2016 till QPR från tyska Duisburg. Men de första säsongerna bestod i en rad utlåningar, bland annat Stevenage i League Two, Dundee i skottska Premier League och ett starkt lån i Doncaster i League One 2019/20 som till slut gav honom en plats som tredje målvakt bakom Joe Lumley och Liam Kelly för säsongen 2020/21. Ett par matcher in i säsongen fick han plötsligt chansen mot just Middlesborough i september 2020 och sen dess har han varit klubbens odiskutable nummer 1. Totalt blev det 121 matcher för Dieng i QPR och vi får nog gå tillbaka till åtminstone Paddy Kennys dagar drygt tio år tillbaka för att hitta en så stabil keeper som Dieng. Under sin tid i QPR hann Dieng med att vinna Afrikanska mästerskapen 2022, där han stod de två inledande gruppspelsmatcherna. Hans mest minnesvärda ögonblick i QPR var nog i augusti 2022 när han på övertid nickade in 2-2 borta mot Sunderland.

Säsongen 2022/23 stod Dieng samtliga 48 tävligensmatcher, och även om formen kanske svajade lite mer än tidigare säsonger så lämnar han ett stort vakum bakom sig i QPRs mål. QPR har i dagsläget två målvakter i truppen: Jordan Archer (30 år) och Joe Walsh (21) som idag stod varsin halvlek i förlustmatchen mot tjeckiska storklubben Slavia Prag (0-3) i samband med QPRs träningsläger i Österrike. Det är ingen vågad gissning att Garerth Ainsworth ser Archer som ny förste målvakt för dagen.

Jordan Archer kom till QPR sommaren 2021 från Middlesborough och skotten har som främsta merit 166 matcher för Millwall 2015-2019 på sitt CV. Han fick stå i cuperna när Seny Dieng vilade och Archer stod för fina insatser i de två ligacupmatcherna mot Oxford och Leyton Orient samt i FA-cupmatchen i januari 2022 mot Rotherham. Både mot Orient och Rotherham ledde han det notoriskt svaga cuplaget QPR segrande ur två straffläggningar. Efter matchen mot Rotherham var det tänkt att Archer skulle få göra ligadebut i och med att Dieng åkt till Afrikanska mästerskapen. Men pga av en bisarr skada i samband med den avgörande straffen så skadade Jordan sin axel och har sedan dess på 1 ½ år inte spelat en minut tävlingsfotboll.

Under andra halvan av 2021/22 använde sig QPR av otroliga 5 olika målvakter, pga Archers skada och  Diengs utflykt till Afrikanska mästerskapen och därefter hamnade även han i sjukstugan under hela våren. Joe Walsh som länge ansetts som väldigt lovande, fick oväntat nog aldrig chansen under den turbulenta målvaktsvåren i QPR utan fick nöja sig med att sitta på bänken ett par matcher. Walsh gjorde under 2022/23 8 matcher för Dorking och Maidenhead i National League.

Murphy Mahoney är klubbens tredje målvakt, han skrev för ett par veckor sedan på ett säsongslångt lån med League Two-klubben Swindon Town. Mahoney fick till skillnad från Archer och Walsh chansen i ligan under våren 2022 när han stod i två förlustmatcher mot Preston och Sheffield United.
 

Henrik Swende2023-07-09 00:42:50
Author

Fler artiklar om QPR