Summering av QPRs januarifönster
Tony Fernandes och QPRs klubbledning bestämde sig till slut för att riva hela rasket och bygga nytt.

Summering av QPRs januarifönster

Gå upp eller bygga nytt? Bygga nytt eller gå upp? Queens Park Rangers tycks ha svårt att bestämma sig för vilket ben man ska stå på säsongen 2015/16, men efter att nya managern Jimmy Floyd Hasselbaink bara lyckats vinna en av sina elva första matcher för QPR så blev klubbledningens vägval till slut betydligt lättare – bort med alla spelare som har något som helst marknadsvärde eller höga löner.

När Chris Ramsey tog över i februari för ett år sedan efter Harry Redknapp var det en tydlig hint om att klubben ville bygga nytt. Det var inte hela världen om man åkte ur Premier League, man ville få ordning på ekonomin och få in unga spelare istället för dyra föredettingar, mot den bakgrunden föll sig valet av den i managersammanhang totalt oprövade Ramsey inte så galet – med tanke på att Ramsey kunde Londons ungdomsfotboll efter att under tio årstid basat över Tottenhams ungdomsakademi.

Under sommaren 2015 skulle föryngringen ske. Men, något gick snett – väldigt snett. Ingen klubb ville betala vad QPR tyckte att Charlie Austin var värd, bud på £12-13M ratades. Dessutom visade ingen klubb något större intresse för de övriga spelarna som satt på höga lönekostnader och när sommarfönstret stängde satt QPR kvar mer spelare som Austin, Leroy Fer, Sandro, Robert Green, Matt Phillips och lyckades dessutom värva holländska trollkarlen Tjaronn Chery under sommaren.

Plötsligt satt man med en trupp som med lätthet borde knipa minst en playoffplats. Problemet var bara att man hade en manager som inte hade en aning om hur han skulle hantera välbetalda fotbollsspelare och oron spred sig snabbt i klubben. När QPR-ikonen Neil Warnock under hösten plockades in som konsult och snabbt fick ordning Championships sämsta försvar blev det också pinsamt uppenbart att Chris Ramsey var fel man, på fel plats -  vid fel tidpunkt.

Ut med Ramsey, in med Jimmy Floyd Hasselbaink som under 12 månaders tid förde Burton Albion från en mittenplats i League Two till serieledning i League One. Men loppet var redan kört, uppgivenheten bland spelarna gick inte att vända. Fer och Phillips som glänst i Premier League lufsade mest omkring, Cherys attityd gjorde att han fick nöja sig med några minuter här och där – ibland blev det spel med reservlaget medan A-truppen hade match, Green som var aktuell för Three Lions staplade tavlorna på hög och skickades upp på läktaren för att undvika en automatisk förlängning av kontraktet skulle aktiveras efter 30 matcher, Sandro gick upp i rök och var ”skadad” precis som Austin.

Så, hur gick det då under januari för Queens Park Rangers? Tja, målsättningen att lassa av spelare som belastade lönekontot hårt lyckades man ganska väl med:

Spelare ut:
Charlie Austin, 26 år, anfallare (£4M, Southampton)
Sandro, 26 år, mittfältare (lån, West Bromwich)
Leroy Fer, 26 år, mittfältare (lån, Swansea)
Steve Caulker, 24 år, försvarare (lån, Liverpool, tidigare hos Southampton på lån)
Jay Emmanuel-Thomas, 25 år, anfallare (lån, MK Dons)
Ben Gladwin, 23 år mittfältare (lån, Bristol City)
Darnell Furlong, 20 år försvarare (lån, Cambridge)
Michael Harriman, 23 år mittfältare (okänd summa, Wycombe)
 
Spelare in:
Conor Washington, 23 år, anfallare (£2.5M, Peterborough)
Abdenasser El Khayati, 26 år mittfältare (okänd summa, Burton Albion)
Matt Ingram, 22 år målvakt (£450K, Wycombe)
 
Summeringen visar en ganska tydlig bild av vart QPR är på väg: 4 spelare skickas till Premier League, 2 till andra Championship-klubbar. In kommer två spelare från League One samt en från League Two. Här gäller det att kapa kostnader, slimma truppen och bygga försiktigt för framtiden.

Henrik Swende2016-02-03 23:43:54
Author

Fler artiklar om QPR