Swedish Toffees löser mysteriet med den gäckande asken
Den gäckande asken

Swedish Toffees löser mysteriet med den gäckande asken

Julhelgen hade firats klart under stort lugn och det nya året precis börjat då det märkliga hände. Där mittunder ett förstrött letande i bildskärmens dunkla sken bland allsköns bråte som läggs ut på auktionssidor lyste så annonsen igenom som en fyrbåk med sin text:

”Minne av everton tour 1950. Det är en ask med uppstiggande silver bilder av djuvlar, häst, naken kvinna mm.
Det är 125mm bredd i diameter och 16mm hög.
Där är stämplar på det som är:(GAB-3kronor-S-EN KUNG-Z8-och en människa skalle.
Plus det står i sida texten EVERTON F.C. SWEDISH TOUR 1950.
En fantastiskt arbete som är helt felfri.
Köpparen betalar frakten.”
 
Två halvbra bilder på asken fanns med i annonsen. Men var det verkligen en ask? Den såg knappt ut för det. Och annonstexten, hur var det med den märkliga felstavningen? Ett kodspråk avsett för främmande makts underrättelsetjänst? Och den smått svindlande inskriptionen ”EVERTON F.C. SWEDISH TOUR 1950” ? Hur hängde det ihop? Mystiken tätnade.
 
Nog hade man hört talas om att Everton spelat en match mot AIK på femtiotalet, men hade detta föremål något med saken att göra? Jag ställde resolut ifrån mig sockerdrickan och gick med bestämda steg till min garderob, tog fram en stol, klev upp på den och tog från översta hyllan ned den Stora Detektivlådan. Denna gåta måste till varje pris få sin förklaring.
 
Först kastade jag mig på att söka uppgifter om den svenska turnén. Visst hade Everton varit här 1950 och på AIK:s hemsida kunde man konstatera att Everton spelade mot AIK på Råsunda 12 maj. En match som AIK vann med 3-1 (H Catterick 1mål). Vidare gick det att finna att Everton spelade mot Hälsingborgs IF på Olympia 16 maj, den matchen vann Everton med 1-0  (H Catterick 1 mål). Den sista matchen under turnén spelades 18 maj mot Göteborgalliansen, som bestod av de bästa spelarna från IFK, ÖIS och GAIS. Även här gick EFC segrande ur med 3-1 (O Hold 3 mål). Men det mest fantastiska var att på AIK:s hemsida läsa att deras nye målvakt Bengt Kjell hade lånats ut till Everton de två sista matcherna. Hoppsan, en svensk i Everton redan då?! Man började förstå att den här asken kanske var viktigare än man anat.
 
På Everton Collections hemsida kunde man få fram ur styrelsens mötesanteckningar att Everton fick en förfrågan från AIK om en turné och att man erbjöd £2.600 plus bekostad resa från London till Sverige. Engelska lag var populära att bjuda in och kanske handlade det för dessa mer om att tjäna en hyfsad slant än det rent sportsliga. Man kunde också läsa att AIK redan 1932 hade försökt bjuda in Everton men blivit utkonkurrerade av ett tyskt bud.
Efter turnén 1950 stod det i mötesanteckningarna att managern Britton och de medföljande klubbrepresentanterna var mycket nöjda med Sverigebesöket. Det noterades under samma styrelsemöte att målvakten Georg Burnett under turnén allvarligt skadat menisken, vilket alltså föranledde lånet av Bengt Kjell (som dock inte nämndes här).
 
Nu var det dags att försöka identifiera silverasken. Här fanns det sex stämplar (med säljarens ord här) att uttyda. Utrustad med komplett samling av Nordisk Familjebok kastade jag mig på dessa.

GAB: Står för tillverkaren. Betyder Guldsmedsaktiebolaget, ett gammalt företag från 1800-talet som fortfarande finns.
3kronor: En kontrollstämpel för svenska ädelsmidesarbeten och som även kallas för kattfot.
S: Är också en kontrollstämpel som säger att det handlar om silver.
EN KUNG: Är en symbol föreställande Stockholms skyddshelgon S:t Erik, vilket alltså betyder att asken är tillverkat i Stockholm.
Z8: Betyder att tillverkningsåret är 1950.
En människa skalle: Förmodligen en kvalitetsstämpel använt inom GAB.
 
Stämplarna gav vid handen att asken var äkta och mycket väl kunde vara från turnén. Efter sökande på silverföremål från GAB dök det efter letande upp träffar på att det i själva verket handlade om ett askfat. Det hade ingått i GAB:s standardsortiment med artikelnumret 817741. Nypriset 1 januari 1988 var 312 kronor. Det fanns en hel del av dessa ute på kvalitetsauktioner och till rätt modesta utropspriser runt 200 kr. Askfatet verkar ha tillverkats sen 1920-talet och var alltså en riktig långkörare. Formgivare var förmodligen den danske guldsmeden Georg Thylstrup (1884-1930) som under en period ägnade sig åt havsmytologiska figurer.
Så silverasken var i själva verket ett askfat. Naturligtvis, att man inte såg det direkt!
 
Men det som nu gjorde askfatet extraordinärt intressant var den handgraverade texten ”EVERTON F.C. SWEDISH TOUR 1950”. Alltså ett svenskt fat med engelsk inskription och då var frågan: var det en gåva till Everton, var det tvärtom eller fanns det någon annan orsak? Säljaren medgav under (hrrm) vissa påtryckningar att han köpt in fatet hos en antikvitetshandlare i Hälsingborg. Själva fatet sa nu inte mer. Det var dags att kolla upp spåret med Bengt Kjell (målvakten ni minns).
 
Med hjälp av internet kunde jag glädjande konstatera att trots hög ålder var Bengt fortfarande med oss och verkade kry. Jag ringde upp honom. 

Bengt, nu 85 år och boende i Nacka, visade sig vara välvillig till att prata om sin medverkan i EFC. Först kunde han bekräfta att askfatet var en gåva från Everton till motståndarspelarna och att man köpt in askfaten då man anlände till Stockholm. Bengt kunde under samtalet hämta sitt fat och konstatera att texten var densamma. Mycket sannolikt hade alltså askfatet på auktionen tillhört en spelare i Hälsingborgs IF som då spelat mot Everton 16 maj och senare hade askfatet, kanske via ett dödsbo, hamnat hos antikvitetshandlaren. Bengt berättade vidare om sin involvering med Everton:
 
Redan på uppvärmningen innan matchen mot AIK skadade sig målvakten Georg Burnett så allvarligt att han tvingades utgå. Och någon reservmålvakt hade man inte heller då man reste med minsta möjliga trupp (den enda reserven i laget, backen George Saunders, fick hoppa in mellan stolparna). När sen Everton befann sig i Hälsingborg och insåg att Burnett aldrig skulle kunna spela mer under turnén hörde man sig av sig till AIK (som stod som värd) om dessa kunde hjälpa till med en målvakt. Bengt Kjell som då var nyförvärvad från Kalmar FF och inte fick spela i allsvenskan då hans licens inte var klar, fanns alltså tillgänglig och det passade utmärkt att låna ut honom. Bengt och en ledare från AIK, Tore Malm, satte sig på tåget och anslöt i Hälsingborg. Efter matchen på Olympia åkte de sen tåg tillsammans med EFC till Göteborg. Det var bara tolv spelare i truppen fast av någon anledning var det många direktörer med fruar som var medresande. De skötte sig alla utmärkt och var trevliga (vid lite fiskade efter om det förekom kröken eller annat liderligt sa Bengt bestämt att det gjorde det inte alls). Bengt stod i mål med den äran och fick förfrågan om proffsspel i Everton, men det var inte aktuellt för honom (Bengt knackade vid denna tid på dörren till landslaget) eftersom man då aldrig skulle få spela i landslaget med de amatörregler som då gällde. Bengt fick en klocka av Everton som tack för sin insats (pengar fick det alltså inte vara).

Bengt tyckte Everton var ett riktigt bra lag som gjorde den bästa matchen mot Göteborgsalliansen inför ett nästan fullsatt Gamla Ullevi. Vid frågan om det var någon speciell spelare han mindes så kunde han tyvärr inte komma ihåg det (med den tid som förflutit är han naturligtvis ursäktad).
Bengt berättade att detta var honom ett kärt minne även om han inte haft någon kontakt med klubben efter det. Han har egentligen inget speciellt favoritlag i England men han brukar alltid kolla efter Everton. Jag tackade, sa adjö och la nöjt på luren. Mystikens tjocka rök hade skingrats och fallet var löst. Elementärt, min käre Dave Watson.
 
Askfatet ropades in för Swedish Toffees räkning för 391 kr. En rask förfrågan ställdes till Everton Collection om dessa möjligtvis var intresserade av en donation. Svar kom omgående att det var de visst det. Så det blev avtalat att vid medlemsresan 18-20 mars så ska askfatet överlämnas och införlivas i den förträffliga samlingen av memorabilia i Liverpool med Swedish Toffees som donator.
 
Alla pusselbitar var på plats. Ett stycke svensk Evertonhistoria hade förts fram och blivit belyst i dagens ljus. Everton Collection har blivit ett svenskt Evertonföremål rikare. Det var dags att ställa upp Stora Detektivlådan i garderoben och sen gå till köket och fira med ett stort glas iskall mjölk.

Olof Schön2011-02-17 10:08:00
Author

Fler artiklar om Everton

Bland finstämda pianon, Newcastle-spelare och en världsberömd materialförvaltare