Träningsmatch: Gillingham – Charlton 1-3
Försäsongens två överraskningar hittills: Nathan Asiimwe och Tyreece Campbell.

Försäsongens fjärde träningsmatch utspelade sig på Priestfield Stadium där två hårdsatsande lag från olika divisioner mätte sina krafter. The Addicks gick segrande ur träningsstriden med 1-3 efter effektiva inledningar i vardera halvlek.

Tillbaka från träningslägret i Spanien och tillbaka till det gamla vanliga på ön. Det firade Charlton med att resa ut till Gillingham i Kent och möta de blåsvarta på Priestfield Stadium. Ett Gillingham som gör sin andra raka säsong i League Two, men som under ny amerikansk ägare siktar högt och vill tillbaka till tredjedivisionen, minst. Den rejäla satsningen – under ledning av välmeriterade Neil Harris -  går under namnet #SleepingGiant på sociala medier, och i spelartruppen återfinns två uppskattade före detta Charltonspelare i George Lapslie och Jonny Williams .

I Charlton fick matchen ses som ett andra ordentligt test efter att under träningslägret ha mött Leyton Orient. Allt eftersom ligapremiären närmar sig för varje dag så var det nu dags för Dean Holden att börja fördela speltiden mer ojämnt mellan spelarna. Startelvan som formerades till den här matchen erhöll 70 minuter på planen, innan de många planerade bytena tilltog.

Ashley Maynard-Brewer fick lämna träningslägret i Spanien i förtid på grund av sjukdom och blev följaktligen utan speltid där. Således fick han inleda denna match från start, och gjorde det med trebackslinje framför sig bestående av Deji Elerewe, Zach Mitchell och Terell Thomas. Som wingbacks huserade Nathan Asiimwe och Corey Blackett-Taylor, medan George Dobson, Karoy Anderson och Jack Payne utgjorde mittfältet. Längs fram var det Alfie May tillsammans med Tyreece Campbell.

Ledningen tog Charlton redan i matchens första minut och det genom ett tillvägagångssätt som Holden är mån om att man ska hantera när ligan drar igång. Alfie May slängde fram en boll på yta till en Campbell som var villig att springa i djupled. Genom sin snabbhet slog han ut hela Gillinghams sömniga försvarslinje och rullade enkelt in ledningsmålet bakom Glenn Morris. Den fina och tidiga starten gav en snabb boost till självförtroendet och Charlton presterade utefter det under de inledande tio minuterna. Bollen fördelades snabbt mellan spelarna och man tryckte ner Gillingham i planen genom högt, aggressivt försvarsspel.

Sedan åt sig Gillingham in i matchen och visade att man blir ett lag att räkna med i League Two – som väntas vara hetare än League One kommande säsong. Man förstörde Charltons rytm genom en hård press och vann den fysiska kampen över hela planen men främst på mittfältet. Detta gav en kvittering på frispark från Will Wright, och det fanns bud på mer men AMB visade upp sin duglighet.

I andra halvlek gjorde sig en stark inledning gällande igen från Charltons sida. Denna gång gav det upphov till två mål, vilket skulle bli avgörande för seger. Båda målen innehöll tilltalande element för vad som komma skall. Vid 1-2 målet smällde Dobson ut en boll till Blackett-Taylor som fick möjligheten till en-mot-en på sin vänsterkant, han vek in och dunkade in ledningsmålet i bortre hörnet. Detta följdes sedan upp med en längre boll bakom backlinjen på högerkanten som Asiimwe hann upp och fick till ett inlägg. Från detta följde en rörig situation med misslyckade resningar och lyckade blockeringar, från vilket en retur av dessa togs om hand av Payne som förvaltade dem till ett 1-3 mål.

Sedan följde byten i ordningen där Harry Isted, Naz Bakrin, Lucas Ness, Jacob Roddy, Mandela Egbo, Charlie Kirk, Aaron Henry, Conor McGrandles, Scott Fraser, Diallang Jaiyesimi och Daniel Kanu kom in på planen. Med så många byten förändras matchbilden- och tempot helt och det blev mestadels en avslagen avslutning på matchen. Charlton hade bollen ofta djupt ner på egen planhalva och hanterade inte att få fram den i planen särskilt produktivt. Gillingham fortsatte sätta press på Charltons nu ganska stabbiga försvarslinje men förvaltade inte heller det till något vidare.

Matchen som helhet bjöd på lite blandade prestationer. Det fanns stunder som var bra och som visade en variation i Charltons spel, och då framför allt anfallsspelet. Sedan fanns det stunder där man upplevdes veka och bad om ursäkt för sig lite för många gånger till motståndarna.

Spelare för spelare så stärkte AMB sina aktier, som nu står inför hård konkurrens från nyförvärvet Isted. Nathan Asiimwe fortsatte utmärka sig i positiv bemärkelse som högerwingback och ser i nuläget ut som den nuvarande akademispelare som ligger närmst att vara involverad på allvar när säsongen drar igång. Även Tyreece Campbell har setts hantera en roll som renodlad forward där han kombinerar sitt spel med att droppa ner för att hämta boll och utnyttja sina snabbhet när tillfälle ges i djupled. Av inhopparna är underlaget sämre på grund av endast 20 minuters speltid, men där är det annars Scott Fraser som kommer in och gör något vettigt av bollen när han har den på sina fötter.