2024-10-24 21:00

Fenerbahce - Manchester U
1 - 1

Tre tankar och spelarbetyg efter krysset mot Fenerbahce
En av få ljusglimtar i Istanbul

Tre tankar och spelarbetyg efter krysset mot Fenerbahce

Vi fick ändå några lyckliga dagar, men efter tredje raka krysset i Europa League och ännu en svag insats är stämningen tillbaka där den ska vara för Manchester United: i botten.

Tre tankar om matchen:
1, Va
Det gick ett digitalt sus på den sociala plattformen tidigare känd som Twitter när ryktena började spridas. Det var väl bara påhitt? Inte kunde Noussair Mazraoui starta som tia, när vi har Amad, Zirkzee och Eriksen som fullgoda alternativ? Jodå. Det kunde han, det skulle han, och jag förstår fortfarande inte varför. Det går väl att hävda att vi fick en annan pressnärvaro och Mazraoui själv gjorde inte direkt bort sig, men alla andra alternativ ter sig både i för- och efterhand som bättre lämpade. Vad har Erik ten Hag på Uniteds ledning? Hur kan han känna sig så trygg att han vågar prova såna här grejer? För han har ju inte gett upp på jobbet. Eller är det precis det han har? Det finns så många frågor.

2, Den livsfarliga halvtidsledningen.
Alla känner till statistiken på Old Trafford. Inte sedan 1984, i över 300 matcher, har Manchester United förlorat i Premier League när man haft ledningen i halvtid. Men en liknande datainsamling av bortamatcherna i Europa börjar se ut som exakt det motsatta. 4 bortamatcher i rad nu har United haft ledningen i halvtid och inte en av de matcherna har man gått segrande ur. Det ligger också starkt i linje med var det här laget befinner sig just nu – de kan liksom inte leverera en helgjuten insats över en hel match. Det här resultatet i sig är väl inte hela världen, men det går ju inte att se till enskilda Räknar man de senaste månadernas resultat i samtliga turneringar framstår en bild av ett Manchester United som inte bara är 12:e bäst i Premier League, utan 21:a  bästa lag i Europaspelets andradivision. Det mest talande i det hela är att det är en ganska rättvis återspegling av verkligheten. 

5, Vad händer med Amad?
Redan under försäsongen pratades det om att det här skulle bli Amads säsong, både inifrån och utifrån klubben. Efter några bra inledande matcher, där han bland annat gör ett mycket fint mål mot Brighton och är en av matchens bästa spelare mot Southampton, har hans speltid sedan dalat i uppseendeväckande fason. Visst är det hård konkurrens om de där ytterpositionerna, men mer än såhär måste Amad kunna få spela för att ens ha en chans att bevisa sig själv. Idag går han, långt ifrån första gången, dessutom efter Antony i rangordningen. Vad är det tränarstaben ser på Carrington som går så stick i stäv med den publika uppfattningen av den så uppskattade ivorianen? Eller är det bara Ten Hag som är envis? Framtiden kommer garanterat utvisa både det ena och det andra, men jag anar att vi kommer få svar på åtminstone det andra ganska snart. 

Spelarbetyg

1 – Sälj!
2 – Usel
3 – Underkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Best


André Onana: 5
Dubbelräddningen i första är av absolut världsklass, och även i resten av matchen sprider Onana ett lugn omkring sig. Svårt att lasta honom för målet. 

Diogo Dalot: 3
Hela Dalots säsongsinledning är bara märklig. Han gör en del riktigt bra grejer i varje match, men har också minst en aktion som är fullständigt obegriplig – idag i form av ett oförklarligt passningsalternativ vid ett superläge i andra halvlek. 

Mathijs De Ligt: 4
Minst dålig i backlinjen. Har förvisso en riktigt svajig period i mitten av första då han felbedömer en långboll och sedan går bort sig totalt en-mot-en, men utöver det stabil. 

Victor Nilsson Lindelöf (Ut 56): 3
Kanske är han fortfarande bara matchotränad, men känslan är att de senaste årens skadeproblematik börjar ta ut sin rätt på Lindelöfs kropp. Har svårt att hänga med så fort tempot skruvas upp lite, och delar ansvaret för En-Nesyri med Martinez i kvitteringsmålet. 

Lisandro Martinez: 3
Kapten för dagen och inleder återigen som vänsterback. Desto svagare insats därifrån än mot Brentford och är i synnerhet riktigt slarvig med boll. Marginellt bättre när han flyttar in som mittback. 

Manuel Ugarte: 5
Vinner bollen (från Fred, nota bene) och startar anfalletsom slutar med ledningsmålet. Står kort därefter för en makalös brytning mitt i första för att rädda öppet mål. Städar upp det mesta och utför därför sin roll till punkt och pricka. Några svaga aktioner med bollen. 

Christian Eriksen: 5
Än så länge säsongens stora utropstecken och överraskning, vilket såklart säger rätt mycket om rätt mycket. Fortsätter vara ohotad huvudperson i Europa där han idag står för ett vackert mål, någon briljant genomskärare och generellt stabilt spel. Tröttnar såklart mot slutet av matchen.

Marcus Rashford (Ut 73’): 4
Gjorde det bra från höger i helgen och får då naturligtvis fortsätta där. Jobbar av någon anledning mycket bättre defensivt från den kanten men hämmas kanske lite av ett tidigt gult kort. Hans primäruppgifter i den sista tredjedelen blev det dock inte mycket av, frånsett en fin räd i vardera halvlek. 

Noussair Mazraoui: 4
Vad det än var han skulle göra på mittfältet så gjorde han det… okej. Gör sen sina första minuter på den rimligaste positionen (vänsterback) och ser, totalt chockerande nog, mycket tryggare ut där. Avdrag för ett idiotiskt skottförsök på övertid. 

Alejandro Garnacho: 4
Man börjar veta vad man får av Garnacho. En del frustrerande beslutsfattning i avgörande lägen men aldrig sinande skaparglöd, är delaktig i allt United skapar idag. Närmare ett högre betyg. 

Joshua Zirkzee (Ut 56’): 3
Ser initialt ut att vara sugen på att visa upp en del av vad han är kapabel till, men faller ganska snabbt ur matchen. Kanske den svagaste insatsen i hans hittills unga United-karriär, men lämnar med en poäng. 

Inhoppare:
Casemiro (In 56’): 4
Kommer in och slår direkt en snart patenterad djup passning. Ser lite trögare ut efter ett fall framåt i helgen, men inte tillräckligt för att underkännas. 

Rasmus Höjlund (In 56’): 4
Sliter och försöker.

Antony (In 73’, Ut 88’): N/N
Spelade för kort tid för att betygsättas. Krya på dig. 

Amad (In 88’): N/N
Spelade för kort tid för att betygsättas. Se mer ovan. 

Erik ten Hag: 2
Mycket kan man säga, men det var sannerligen ännu ett spännande försök att få igång sin egen bristande spelmodell. Det är också en riktigt spännande lösning på en ytterbackskris att sätta upp en av två friska sådana på offensivt mittfält och spela en mittback i hans ställe. Försöket till lösning gick ungefär som man hade kunnat tänka sig – sådär. Oavsett om det är desperation, inkompetens, feghet, uppgivenhet eller precis alla de sakerna så är det framförallt inte bra nog. 

Håller ni med om betygen? Vad är era tankar om matchen? Tyck till nedan. 

GGMU

Tim Norinder Nordin2024-10-25 13:13:04
Author

Fler artiklar om Manchester U