Estadio do Dragao, 2024-10-03 21:00

Porto - Manchester U
3 - 3

Tre tankar och spelarbetyg efter oavgjort mot Porto
Desperation, med superhjältarna i bakgrunden.

Tre tankar och spelarbetyg efter oavgjort mot Porto

En sån kväll till. Hur länge håller klubben ut under de här omständigheterna?

Tre tankar om matchen

1, Det blev ingen skillnad
Den direkta approachen i uppspelsfasen var något vassare än vanligt, men det känns som att det mer handlade om att spelarna lyckades sätta några fler avancerade passningar. I övrigt var pressen nästan mer ihålig än tidigare och den låga defensiven, som faktiskt suttit rätt bra den senaste tiden, var som bortblåst. Nej, det blev inget bra det här. Visst lyckades man återetablera ett tryck och det kanske kan visa sig viktigt med det där kvitteringsmålet om 4 månader, men forceringen kommer sig enbart för att Porto faller ner och väljer att spela djupt liggande försvarsspel. Sagda kvittering ändrar heller inte faktumet att detta var ännu en vilsen och direkt svag insats från United. 

2, Kan det verkligen vara så svårt att sätta ett mittfält?
Man vet redan på förhand att Porto är ett högt och intensivt pressande lag, precis som Spurs och Liverpool som United precis förlorat med 3-0 mot. VARFÖR väljer man då att ställa upp med ett mittfält bestående av Casemiro och Eriksen? Det här är förmodligen den viktigaste veckan i Ten Hags United-karriär och hittills har han gått in i den med en mängd extremt märkliga beslut. Vi kan, vill eller väljer själva att knappt spela igenom mitten över huvud taget, men släpper igenom motståndarna som vore vi ett rumstempererat smörpaket gång om varannan. Erik ten Hags största taktiska misstag som United-tränare är att han aldrig hittat en långvarigt fungerande mittfältsstruktur.

3, Huvudsakligen sitter det i huvudet. 
Jag kan verkligen inte återupprepa det här tillräckligt: när vi analyserar Manchester Uniteds tillkortakommanden över de senaste 10 åren i allmänhet och de senaste 6 månaderna i synnerhet fokuserar vi på tok för lite på de psykologiska aspekterna och på tok för mycket på precis allt annat. ADet är som ett Theseusskepp av mental bräcklighet: oavsett vilka som spelar så är det något illvilligt som sitter i huvudet på dem. Vi har sett prov på helt spektakulära sätt att tappa fotbollsmatcher på, ett problem som inte löser sig genom att bara byta tränare. Det är något helt annat att spela för Manchester United, men just nu är det något helt annat utöver det där helt andra. De här spelarna behöver mental coachning, och de behöver mycket av det. 

Spelarbetyg

1 - Sälj!
2 - Usel
3 - Underkänd
4 - Godkänd
5 - Bra
6 - Världsklass
7 - Best


Andre Onana: 5
Räddar två frilägen. Det känns härligt att vi efter några års uppehåll är påväg tillbaka till att enbart ge priset som årets spelare till målvakten för att ingen annan kommer upp i nivå. 

Noussair Mazraoui: 3
Offensivt anonym, defensivt minst sagt varierade ingripanden. Upphäver offsiden till 3-2-målet. 

Matthijs De Ligt (Ut 79’): 3
Får ta på sig en liten del i 1-2-målet, blir totalt bortwrestlad till kvitteringen, slår bort en riktig idiotpass. Är också otrolig i huvudspelet, extremt nyttig på offensiva fasta och klasser mindre dålig än sin mittbackskollega. Jämna plågor, typ. 

Lisandro Martinez (Ut 79’): 2
Ska vara en av de starkaste ledarfigurerna i laget, men har inte ens varit i närheten av sin standard den här säsongen. Bolltittande, osäker och delaktig i samtliga tre baklängesmål. 

Diogo Dalot: 4
Det är inte Dalots fel att han ska invertera och lämna enorma ytor bakom sig som Lisandro Martinez inte kan täcka upp. Jag tycker faktiskt att han höjer sig ganska rejält från Spurs-matchen och står för en habil insats. Inte för att det varken säger så mycket eller spelar roll. 

Casemiro: 3
Har en helt otrolig sekvens i uppspelsfasen inför Rashfords öppningsmål. Återgår sedan sakta men säkert till att vara en säkerhetsrisk och täcker på tok för lite av den förvisso enorma yta Uniteds djupaste mittfältare som vanligt behöver täcka. 

Christian Eriksen: 4
Kickar runt litegrann, hittar en del fina ytor, står för några tekniskt härliga passningar och är ju faktiskt mer eller mindre delaktig i alla målen. Bäst på mittfältet? Det säger inte så mycket. Nära ett högre betyg.

Amad (ut 69’): 3
Nyttig i uppspelsfasen där han kommer ner lite djupare, men det är ungefär det han bidrar med för dagen. Några sedvanliga försök att utmana men tappar boll lite för ofta och är på det stora hela rätt anonym.

Bruno Fernandes: 2
inleder matchen lika svagt som säsongen i stort, men om man vill vara lite snäll känns det som att han kanske växer in lite i matchen efter ett tag. Sen händer det igen. Oavsett situation, oavsett humör, oavsett hur felaktigt man kan tycka att det är, oavsett precis allt i hela världen kan inte en kapten bli utvisad två matcher i rad. Om Brunos prestationer i början av säsongen kändes lite oroväckande känner jag mig nu genuint orolig för honom. 

Marcus Rashford (Ut 45’): 5
Första halvleks absolut bästa spelare, navet i precis alla de få chanser United skapar, blir mystiskt utbytt i paus. Det kommer säkert någon rimlig förklaring i efterhand men jag vet inte ens om jag orkar höra den. Bör förövrigt snart varumärkesskydda sin tvåfotare. 

Rasmus Hojlund (Ut 69’): 4
Visar hunger direkt och peggar upp för sitt eget mål med väldigt fint targetspel. Ser lite kantig ut emellanåt och försvinner lite ur matchen, men försöker hela tiden hitta ytor. Framförallt otroligt viktigt att han får komma igång med målskyttet, oavsett var säsongen tar vägen.

Inhoppare
Alejandro Garnacho (In 45’): 4
Försöker faktiskt och det med en enorm iver. Det största resultatet blir att han vinner hörnan som leder fram till kvitteringen. Alltid något.

Antony (in 69’): 3
Orkar inte ens.

Joshua Zirkzee (in 69’): 4
Osynlig så när som på ett fint läge han väggar sig fram till, men får utöver det cirka noll att jobba med. Räddar godkänt på grund av att han med matchens sista aktion slår en tunnel. 

Harry Maguire (In 79’): N/N
Spelade för kort tid för att betygsättas, men sätter kvitteringsmålet och visar mer karaktär än många andra. 

Jonny Evans (In 79’): N/N
Spelade för kort tid för att betygsättas

Hur gör ni för att hålla humöret uppe just nu? Kom med tips, eller ventilera bara lite allmänt, i kommentarsfältet nedan!

 

Tim Norinder Nordin2024-10-03 23:22:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham