United in FredagsPanelen feat Therese Strömberg

United in FredagsPanelen feat Therese Strömberg

"en trupp som under rätt tränare skulle kunna prestera bra mycket bättre" - Panelen har bjudit in Therese Strömberg för att diskutera katastrofen mot Liverpool.

Innan söndagens debakel mot Liverpool var det tänkt att panelen skulle handla om både Ronaldos påverkan på laget och Pogbas utgående kontrakt. Vi hade en fin vändning mot Atalanta i ryggen och ett spännande spelschema framför oss. Allt spolades ned i närmsta toalett när Mohamed Salah rullade in 0-5 på drömmarnas teater i matchminut 50. Det totala mörkret krävde en fullspäckad panel med hela fem deltagare plus en specialinbjuden gäst – jag ger er....

Therese Strömberg: 28-årig journalist på SportExpressen bördig från Örebro. Therese har skrivit för SportExpressen sedan 2016 och hade i somras en plats i den allmänt hyllade EM-studion på SVT.
Johan Åkesson: 27 årig avdankad forward som nu studerar till journalist. Född på Öland, bosatt i Stockholm. Varvar dagarna med studier, fotboll och Fifa. Främsta merit på planen är delad skytteligavinst i Bullerby Cup som 12-åring. Slukar allt som har med Manchester United att göra. GGMU
Eric Länje: 22-årig Helsingborgare som studerar journalistik i Göteborg. Såg min första match live på Old Trafford 2010, vilket gjorde mig till en Unitednarkoman utan dess like. Försökte i tidig ålder att bli den nya Edwin van der Sar, misslyckades grovt.
Viktor Rundlöf : 20-årig Journaliststudent från Stockholm som har ett ohälsosamt förhållande till Manchester United. Är en extrem tävlingsmänniska och kan nog beskrivas som en dålig förlorare.
Tim Jonsson: Optimistisk, uppstudsig och för tillfället smått alkoholiserad 22-årig student från Uppsala. Älskar ord, United och vin och kombinerar gärna dessa så ofta som möjligt, vilket innebär att jag ofta har en öl eller ett glas vin i kroppen när jag skriver. Följande frågor har dock besvarats spiknyktert på grund av allmän livshets.
Sebastian Luuk: 21-årig fotbollstok som för närvarande håller på att sätta ihop mitt egna journalistprogram i Lund. För tillfället pluggar jag idrottspsykologi - mycket spännande! Började följa United på riktigt år 2009. Favoritspelare genom tiderna: Nani.

....och här kommer United in FredagsPanelen.

I söndags fick vi bevittna ett av de mest smärtsamma nederlagen i Manchester Uniteds historia. Vad förväntar du dig för reaktion från klubbens sida?

Therese: Klubben verkar ju inte agera direkt i alla fall, eftersom Ole Gunnar Solskjaer sitter kvar. Och vanan trogen lär man ju vinna i helgen och så rullar allting bara på precis som det har gjort de senaste åren. Däremot verkar det som att man kanske faktiskt har börjat inse att man inte kommer ta nästa steg och vinna titlar med Solskjaer, och jag tror att pressen kommer att vara verklig härifrån om han inte börjar övertyga. Det kommer inte vara mest media och supportrar som lyfter frågan, utan även inom spelargruppen och i de beslutande rummen kommer frågan diskuteras allt mer.

Johan: Personligen så önskar jag att man nu väljer att tacka Ole Gunnar för tiden som varit och väljer en annan väg. Det jag förväntar mig är dessvärre att han sitter kvar ett tag till. Låt säga de kommande tre matcherna åtminstone. Med tanke på den backup han har/har haft från styrelsen i kombination med hur begränsad marknaden är på tränare just nu, så tror jag inte de vågar ta ett så drastiskt beslut per omgående.
Låt mig vara tydlig, när jag säger att han dessvärre sitter kvar så syftar jag på de tre år han drivit sin ‘’process’’. Tre år är en väldigt lång tid i den branschen norrmannen verkar inom och det är snarare förunnat få som ges så lång tid med så dåliga resultat som Ole Gunnar Solskjaer uppnått. Det fungerar inte, identiteten är bortblåst, spelidén är inte att tala om och han lyckas tyvärr inte få ut maximalt av spelarna heller. Nu är det dags att landa en tränare som har mentalitet och kvalitet nog för att ta medaljer, som vet vad som krävs för att vinna och kan återspegla det på spelarna.

Eric: Den mest uppenbara lösningen som majoriteten önskar är att Solskjaer inte står kvar som huvudtränare i Manchester United. Men jag tror inte det kommer att ske något faktiskt för vi har sett under Woodward och Glazers ledningen att de enbart ersätter tränaren när allt hopp är försvunnet. 5-0 mot Liverpool är det värsta resultatet nånsin i klubben historia och borde egentligen vara Solskjaers sista match i historieböckerna. Nu när jag skriver detta verkar det som att han får fortsatt förtroende i ledningen. Men det allra viktigaste är att spelarna och framförallt fansen fortfarande tror att det är realistiskt att Solskjaer kan vända detta. Sålänge han är tränare måste man backa honom men jag tror att han kommer att få lämna klubben snart. Klubben väntar förmodligen till det sista landslagsuppehållet med tränarbytet.

Viktor: När det kommer till den här typen av förluster finns det bara en lösning, att sparka tränaren. Om Manchester United vill befästa sin status som en storklubb måste man tydligt agera och sparka Solskjaer. Nu verkar det dock som att norrmannen får fortsatt förtroende, iallafall tre matcher till. Manchester Uniteds styrelse med Woodward och Glazers i spetsen är kända för att ha stort tålamod med tränare och sparkar de endast som en sista utväg. Vi såg det med Mourinho och Moyes till exempel. Nu när det dessutom rapporteras att Sir Alex har gått ut givit Solskjaer sitt stöd så tror jag tyvärr styrelsen har förtroende för norrmannen. Jag har svårt att se att Ole ska vända på skutan, han har tagit laget så långt han kan och vill vi rädda säsongen och ha en rimlig chans att nå topp 4 måste United sparka honom nu.

Tim: Fel reaktion. Jag har givetvis inte svaren på vad precis rätt reaktion är, men så länge det är styrelsen och inte sportsligt kunniga (Murtough who?) som enhälligt fattar de sportsliga besluten förväntar jag mig att vi fortsätter fatta fel sådana. Nu kommer det uppgifter om att Murtough och Fletcher och gänget har en ”rådgivande” roll i arbetet med att reda ut tränarsituationen, men det är ju på tok för lite. De ska leda arbetet, varför har man annars en footballing director?
Jag tror faktiskt inte såna detaljer som att ”han har si eller så många matcher kvar att rädda jobbet” letar sig ut från styrelserummet, och gör de det är det på förhand bestämt att de skall göra det och inte nödvändigtvis sanna. Det faktumet till trots har vi ju nu facit svart på vitt att Ole sitter kvar åtminstone en match till. Det enda som inte är fel med det är att inte ge Liverpool den vidare lyckan av att ha sparkat våra två senaste managers. Är man ännu mer optimistisk ser man det som att ledningen väntar för att inte göra om samma misstag som sist, alltså att man sonderar terrängen och bestämmer en ersättare först. Jag hoppas att det är så. Det hade också varit lite poetiskt, för då blir Oles position i dagsläget en form av interimtränare ersättandes sig själv, en ”placeholder”-manager. Det är en lite mörk, men också lite vacker cirkelslutning för hans egen United-karriär: ersättarnas ersättare.

Sebastian: Mina förväntningar på klubbledningen är i ärlighetens namn inte särskilt höga. Med tanke på att Ole Gunnar skrev på ett nytt långt kontrakt för bara några månader sedan tror jag att klubbledningen troligen kommer handla med försiktighet och inte sparka honom ännu - tyvärr. Själv tycker jag att det är hög tid för Ole Gunnar att gå, något som det finns goda skäl för om man ser till Uniteds usla insatser den senaste tiden. Det är inte värdigt att en klubb som Manchester United inte har en tränare som kan få ut mer av det spelarmaterialet man besitter. Tyvärr tror jag klubbledningen är för fega och stolta för att sparka en tränare man skrev nytt kontrakt med i somras. Det kommer nog krävas en till storförlust eller lika svag insats som senast, och därmed ännu mer kritik, för att klubben ska svälja sin stolthet och sparka Ole Gunnar Solskjaer. Dock förväntar jag mig att han borde bli sparkad redan nu, men tyvärr är den förväntningen troligen inte realistisk med tanke på klubbledningen.

Är det verkligen Oles fel - eller är truppen överskattad?

Therese: Ingenting är egentligen Oles fel. Det är inte hans fel att han inte är tillräckligt bra för vad det här uppdraget kräver, det är inte hans fel att han har fått jobbet från början och heller inte att han har fått behålla det. Det är i första hand de som har anställt och förlängt med honom som ska pekas på här. Truppen är bra, det råder inga tvivel om den saken, men med det sagt är den inte helt perfekt sammansatt och framför allt inte ihopvärvad utefter en specifik idé eller tränares tankar, den är sammansatt av en hel del talang, vad man har kunnat få samt stora namn och kvalitetsspelare som blivit tillgängliga. Men med det sagt är det en trupp som under rätt tränare skulle kunna prestera bra mycket bättre än vad de har gjort under Ole, framför allt jämnare.

Johan: Truppen är på pappret, i mina ögon åtminstone, stark nog för att kunna slåss om titlar och gå långt i europaspel. Tyvärr har vi saknat ett grundspel och en tydlig spelidé, i kombination med Solskjaers oförmåga att ta taktiska beslut, vilket gjort att den trupp vi har inte presterat som väntat.
Gällande Ole Gunnars ansvar så väljer jag att se på det hela så här:
Han ansvarar för truppen och det lag han ställer på planen. Under en lång tid har jag nu varit kritisk mot honom och han bär naturligtvis ansvar i prestationerna. Dock väljer jag att se det hela lite nyktert och då måste beslutsfattarna få sin beskärda del av kritiken. Herrarna i toppskiktet låter honom fortsätta ‘’sin process’’ och jakten på de resultat han påstår sig vara nära att uppnå. Vi kan alla se att det inte varit lyckat och jag är bestämd i min uppfattning om att det inte kommer att lyckas med Ole heller. Vi kommer inte bli bäst igen genom att kopiera Sir Alex Fergusons metoder, det är dags för de ansvariga att inse det.

Eric: Det är en blandning. Visst man kan tala om Solskjaers taktik och hans kompetens. Som exempelvis att han spelade en hög press trots att de inte ska ha tränat på det inför Liverpool. Det har saknats en spelidé och en trofé under Solskjaer. Men spelarna måste rannsaka sig själva. Det har saknats passion att spela för Manchester United. Jag vill ha en startelva med spelare som kämpar för klubbens historia, identitet och stolthet. Vi behöver fler Edinson Cavani som aldrig slutar löpa och redo att spela oavsett vilken minut han kommer in i. Maguire har uppenbart inte pondusen att bära kaptensbindeln. Ge den till De Gea som förstår innebörden av att vara kapten för Manchester United. Jag tycker att Solskjaer har varit extremt nyttig för klubben men tror han har gjort sitt. Vi behövde nån som kunde få in positiva vindar och norrmannen har byggt upp en bra trupp. Uppgiften har uppenbarligen blivit för stor för honom. Jag är faktiskt mer besviken på truppen. Man kommer förlora matcher under en säsong men att inte visa stolthet när man har på sig den vackraste tröjan i England då förtjänar man inte att vara en Manchester United spelare. Låt handlingarna tala istället för ursäkterna på Instagram eller twitter. Den kommande tiden kommer visa vilka spelare som genuint bryr sig om vad det klubbmärket innebär.

Viktor: Jag tycker absolut inte att truppen är överskattad. Ole ska få ut betydligt mer av det här spelarmaterialet, något han har misslyckats med. Visst, vi saknar en defensiv mittfältare av kvalité, men jag tycker det här laget ska vara med och utmana om ligatiteln, det var kravet jag och många andra supportrar hade inför säsongen. Solskjaers främsta brister som tränare ligger just i det taktiska att han inte har någon tydlig spelidé och förlitar sig alldeles för mycket på individuell kvalité från Bruno, Ronaldo med flera. Jag tror att en tränare som hade haft en spelidé och anpassat den utefter material hade fått ut betydligt mycket mer av den här truppen. Men hela skulden ska inte falla på Solskjaer. Spelarna har stundtals visat brist på inställning och kämpaglöd i vissa matcher. Det har sett extremt lojt och ointresserat ut från vissa vilket inte är okej om man spelar för Manchester United. Om det är på grund av att Solskjaer har tappat omklädningsrummet vet jag inte men spelarna måste visa att de förtjänar att spela i en klubb som Manchester United. Med det sagt går det inte att sparka en hel spelartrupp och det är trots allt Solskjaer som bär huvudansvaret.

Tim: Situationen som A-laget just nu befinner sig i, alltså den specifika situationen att vara utslagna ur en ligacupen, ha tagit onödigt dåliga resultat i en redan på förhand jämn CL-grupp och att för varje vecka tappa mer mark i ligan, är till åtminstone 99% Oles fel. Visst, spelarna kan göra det bättre i många avseenden, men vem motiverar och formerar dem? Visst, klubbledningen borde kanske insett att det inte skulle bli bättre under norrmannen, men vad skulle man göra då? Sparka en klubblegend direkt efter en Europafinal och en andraplats i ligan, som kronan på verket efter en vår där man redan gjort sig ovän med fansen? Nej, jag tycker inte det var fel att ge honom chansen och förlänga även denna säsong. Så nej, därför är den situationen som laget befinner sig nu bara hans fel. En väldigt minimal del kan tillskrivas spelarna, men den är just minimal. Allt som händer från och med nu är dock, på samma sätt som allt som hände som ledde till att Ole faktiskt blev manager och att klubben är där vi är, helt och hållet klubbledningens fel.

Sebastian: Ole har under sina tre år i klubben inte kunnat implementera en tydlig spelidé, utan istället formerat laget på märkliga samt obalanserade sätt och tagit många taktiskt inkompetenta beslut. När Uniteds trupp sedan placeras ut på planen med en obalanserad formation och en icke-befinnande spelidé, blir det väldigt svårt att prestera. Mitt svar på frågan blir därmed: ja, det är Oles fel. Och nej, truppen är inte överskattad. Dock har många individuella spelare gjort genomusla insatser de senaste matcherna, inte minst Shaw och Maguires horribla prestationer senast mot Liverpool. Men där tror jag samtidigt att det psykologiska kan spela in, och att en ny tränare kan ge friska vindar och ny energi i ett omklädningsrum. Med rätt tränare, och således rätt taktik, kommer man få ut mycket mycket mer från den nuvarande truppen. Det är tydligt hur många av spelarna besitter en sån otrolig potential, som bara försvinner och tynar bort med Ole vid rodret. Dessa spelares karriärer står nu och väger, och för att United ska kunna behålla dem i klubben och få ut det bästa av dem behöver Ole få dojan snarast.

I snabba rundan har vi kickat Ole och ska utse hans efterträdare. Skulle du ge rollen till följande tränare? Ja/Nej
Zinedine Zidane
Therese: Nej
Johan: Nej
Eric: Ja
Viktor: Ja
Tim: Nej
Sebastian: Ja
Graham Potter
Therese: Nej
Johan: Nej
Eric: Nej
Viktor: Nej
Tim: JA
Sebastian: Ja
Laurent Blanc
Therese: Nej
Johan: Nej
Eric: Nej
Viktor: Nej
Tim: Nej
Sebastian: Ja
Michael Carrick
Therese: Nej
Johan: Nej
Eric: Nej
Viktor: Nej
Tim: Nej
Sebastian: Nej
Eddie Howe
Therese: Nej
Johan: Nej
Eric: Nej
Viktor: Nej
Tim: Nej
Sebastian: Ja
Wayne Rooney
Therese: Nej
Johan: Nej
Eric: Nej
Viktor: Nej
Tim: Nej
Sebastian: Nej
Antonio Conte
Therese: Ja
Johan: Ja
Eric: Ja
Viktor: Ja
Tim: Ja
Sebastian: Ja

På den här sektionen brukar försöka lyfta lite olika positiva saker från de senaste matcherna. Det kommer inte att hända de här veckan. Det finns enstaka fall i de matcher som har spelats sedan förra panelen som skulle kunna hyllas – såklart. Jag finner dock ingen anledning att göra det just nu. Det här är en tid för självrannsakan, för klubben som helhet. För Ole och hans tränarstab. För spelarna och deras mentala status, men kanske också för supportrarna.

Samtliga paneldeltagare är positiva till en rekrytering av Conte. Jag säger inte att det är fel, men vad får man egentligen med Antonio Conte?
En tränare som brinner oerhört starkt, som vet vad han vill och som kommer ställa krav.
Så långt allt väl!
Man får också en tränare som har visat en tendens att inte stanna speciellt länge vid varje uppdrag, i alla fall inte om man är ute efter en kontinuitet som kan bygga en ny dynasti.
Om jag tror att Conte har förmågan att bärga en titel med dagens trupp?
Absolut!
Och det kanske är just det Manchester United behöver. En stark tränare som kommer in, visar vart skåpet skall stå och pekar med hela handen. Som kanske till och med plockar en ligatitel!
Det jag är lite orolig över är att vi kan komma att stå där igen om bara ett par år. Med en tränare som har vunnit spelarnas förtroende med sin starka karisma och sin enorma glöd – men också en tränare som har bestämt sig för att det är dags att flytta vidare för att Glazers har lyckats göra honom förbannad på ett sätt som inte går att reparera.

Jag menar inte att Ole skall backas upp i blindo här. Jag menar heller inte att en framtida rekrytering av Antonio Conte skulle vara katastrofal. Jag menar bara att om det skulle bli den eldige Italienaren som drar in över Carrington när Oles matjord har tagit slut – då hoppas jag att det redan finns en plan över en möjlig ersättare igen.

Är vi ute efter en någorlunda quickfix? Gå för Conte!

Är vi ute efter en längre plan likt det Ole faktiskt har försökt åstadkomma? Då kanske Graham Potter kan vara ett intressant namn att fundera över.

Nu är ju Solskjaer faktiskt fortfarande kapten på båten så jag hoppas verkligen att spelarna inte kommer begå något myteri. Det förtjänar varken han eller de fans som ständigt backar upp honom.
Myteri är INTE "the united way"!

Vi på Unitedredaktionen vill rikta ett stort tack till Therese för hennes medverkan i veckans panel!

Til next time – hare gött!

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2021-10-29 12:11:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham