United in Nyårspanelen
Årets allra sista fredagspanel

United in Nyårspanelen

2021 har nått sitt slut och det firar vi på United redaktionen med en specialare av fredagspanelen. Två av Uniteds redaktionens skribenter har diskuterat några av de hetaste ämnena som präglade United i 2021. I årets allra sista fredagspanel har vi….



Calle Carlsson: 36-årig tvåbarnsfar vars största fotbollsmerit är att ha vaktat målet för laget som gick obesegrat genom den lokala korpenserien 2013. Något jag är orimligt stolt över.

Eric Länje: 22-årig Helsingborgare som studerar journalistik i Göteborg. Såg min första match live på Old Trafford 2010, vilket gjorde mig till en Unitednarkoman utan dess like. Försökte i tidig ålder att bli den nya Edwin van der Sar, misslyckades grovt.



Marcus Rashford – fantastik människa, överskattad fotbollsspelare?

Calle:
Det är svårt att inte älska Marcus Rashford. Vad han har gjort, vad han gör och vad han fortsätter att göra för utsatta i samhället sätter en standard som fler bör följa. Om vi nu koncentrerar oss på fotbollsspelaren Rashford istället - Manchester Uniteds nr. 10!
Killen är nu 24 år gammal - ingen ålder för en häst förvisso, men börjar det inte bli dags att växla upp? Jag vill se en betydligt högre lägstanivå från Rash samt en säsong med 20+ mål på statistikraden snart. Annars kan det nog vara så att vår kelgris faktiskt är överskattad.

Eric:
Det är klart att vi supportrar kanske har haft alldeles för höga förväntningar på Rashford men det har varit svårt att inte haft det. Hela hans första säsong var ju som en dröm. Två mål mot Arsenal och avgjorde ett derby mot City. Hans bästa säsong hittills är 19/20 där han gjorde 17 mål och sju assist på 31 matcher. Under stora delar av den säsongen var han den mest tongivande spelaren i United. Jag personligen tycker inte att Rashford är överskattad, utan att han har fått ökad press från oss supportrar som verkligen vill att han ska lyckas med tanke på allt det fina arbetet han har gjort utanför. När vi ser honom i en formsvacka är det frustrerande för då kommer kommentarerna att han ska ”stick to football” som får en att bli helt vansinning. Rashford är en bra fotbollsspelare men har de senaste säsongerna blivit alldeles för hård drabbad av skador och han måste se till att hålla sig skadefri. När engelsmannen väl är i form och skadefri, då är det många som inte vill möta honom.

Är Fred genuint en dålig fotbollsspelare?

Eric:
Jag tycker att Fred får alldeles för mycket kritik. Ja, jag vet att hans passningsspel ibland får en att fundera om han verkligen har ett brasilianskt pass och att han alltid står för ett misstag per match som leder till en målchans för motståndarna från ingenstans. Men till skillnad från McTominay, blir nästan alltid Fred syndabocken. Problemet med Fred är att han har varit alldeles för långt ner på planen och inte har fått möjlighet att utnyttja sina fina egenskaper. Han ska inte vara som Scholes och dominerar bollspelet med sina passningsfötter, utan pressa och vinna dueller. Detta finns spår på en bra fotbollsspelare och man kan hoppas att Rangnick har förstått detta som kan se till att det blir något av brasilianaren. Är jag helt ute och cyklar eller ska han bara så långt bortifrån United som möjligt?

Calle:
Du är inte bara ute och cyklar Eric. Du är iväg med Finlandsfärjan och härjar långt ute på Östersjön.
Fred är ett vandrande fiasko. Vi måste sluta försvara spelare som konstant underpresterar! Killen kostade 59 miljoner Eurp - för att sätta det i perspektiv så kostade Bruno 63.
Fred eller Kleberson, potato potato.

En ny CDM: Mission impossible?

Calle:
McFred är inte tillräckligt bra. Det vet vi nu. Vi har faktiskt vetat det ett bra tag. Personligen ser jag gärna att skotten stannar kvar som truppspelare. Mina känslor om Fred har ni redan fått ta del av, det räcker så. Att ledningen inte har lyckats lokalisera en lämplig pjäs för innermittfältet för en av världens (änsålänge) största klubbar är ett skämt. Helt ärligt tror jag tom Maguire hade sett någorlunda bekväm ut med en ordentlig CDM framför sig. Jag tänker inte slå mig för bröstet och slänga fram något obskyrt namn från FM här - jag tänker inte ens föreslå att spränga banken för Declan Rice. Jag tänker däremot att det är ledningens förbannade plikt att lösa problemet. Det är inte ens speciellt svårlöst! Värva en jävla CDM bara!

Eric:
Jag håller med dig Calle, hur svårt kan det vara att värva in en ny defensiv mittfältare? I över tre år har vi varit på våran knän och bett till högre makter att någon ska komma så att vi slipper se McFred. Att vi inte har tagit in en ny defensiv mittfältare är ett bevis på kompetensen på klubbens nuvarande ledning som inte har någon som tänker fotboll. Om nu Woodward blir kvar är det tur iallafall att Murtough och Rangnick finns där. Jag tänker däremot spela FM och hoppas att ryktena stämmer med RB Leipzig mittfältaren Amadou Haidara för där får vi en spelartyp som United behöver. En bollvinnare som är säker i passningsspelet och kan själv starta anfall från Uniteds planhalva. Samt att han är bara 23 år. Helt enkelt, Haidara är raka motsatsen från McFred. Det har kommit till den punkten att det börjar bli pinsamt att ledningen inte har insett att vi behöver en ny CDM. Hela denna cirkus slutar antagligen med att United lägger ett groteskt högt bud på Declan Rice och hoppas på att han blir lösningen på mittfältet.

Vem bör vara United kapten?

Eric:
Kaptensbindeln har faktiskt ingen större betydelse rent spelmässigt utan har bara ett symboliskt värde. Bindelns värde blir högre när laget totalt förfaller ihop och söker en ledare. Det har skrivits väldigt flitigt om United nuvarande kapten, Harry Maguire. Milt sagt har väldigt få ord är positiva. Engelsmannen har inte klarat av rollen som kapten men varför bryr man sig egentligen så mycket om kaptensbindeln och vem bör vara kapten istället? Jag tycker att De Gea borde ha den och stör mig extremt mycket på att Maguire är kapten, trots att det inte har någon avgörande betydelse i hur United prestera som lag.

Calle:
Jag håller inte med om att det inte har någon betydelse i hur laget presterar. Rent generellt spelar kaptenen förvisso inte en speciellt stor roll - om kaptenen inte bryr sig om uppdraget. En Kapten med stort K däremot. En riktig ledare som ställer sig upp när det blåser som hårdast och inte släpper en jävel över bron! Har du den Kaptenen så lovar jag att det kommer ge utslag på inte bara resten av startelvan utan hela truppen. I min värld kan det aldrig vara en målvakt och sällan en anfallare eller ytter. Min kapten spelar innermittfältare eller i backlinjen. Har vi den perfekta Kaptenen med stort K i dagens trupp? Kanske inte. Men mitt val är Bruno.

Brann Bruno för fort – eller har han bara en svacka?

Calle:
Ååh Bruno Fernandes. Som han virvlade in på Old Trafford och satte fotbollshjärtan i brand. Här känns det som att vi har en kille som kom med en hysterisk form - allt han tog i (sparkade på) blev till guld. Statsen talar sitt tydliga språk, även om det är en del straffsparkar. Bruno skall vara den centrala punkten i Manchester United. Inte nödvändigtvis den största stjärnan, det tror jag inte att han är ute efter men spindeln i nätet - det ska han vara. Ju mer ansvar som läggs på Bruno desto mer kommer han att ge tillbaka. Jag väver ihop det här med diskussionen om Kaptensbindeln. Om han får ordentligt med bensin i tanken kommer han gasa sig ur den tillfälliga formsvacka han nu befinner sig i. Ge bindeln till Bruno och be alla andra ta rygg på Portugisen!

Eric.
Bruno virvlade inte enbart upp Old Trafford utan hela ligan. Alla skulle ta fram statisk och gnälla på ”Penandes” som bara gjorde straffmål och inte var bra mot storlagen. Det var längesen en spelare har varit en sån faktor i Manchester United. På 68 matcher har han varit involverade i 68 mål. Det är helt sanslösa siffror som han har producerat. Kraven på honom är enorma, vilket han förmodligen själv vet om. Men han är ingen person som gömmer sig och undviker kritik. Han själv vet om att hans säsong hittills inte har varit bra nog och det måste förbättras. Bruno är i en formsvacka men det får man tillåtas att vara när man har varit så tongivande över en längre tid. Det finns andra som måste steppa upp och ta ansvar. De som har gjort det hittills är allas favorit uruguayan och David de Gea. Att vara den stora spelare eller den som står i rubrikerna tror jag portugisen skiter i. Bruno vill bara vinna matcher och är villig att göra det som krävs. En ledare på planen som ska vara med i diskussionerna gällande Uniteds nästa kapten.

The resurrection of David de Gea

Eric:
Från zero to hero, De Gea har utan tvekan varit Manchester United bästa spelare denna säsong. Det som är tråkigt däremot är att de Gea storspelar när United är som sämst, men när det går bra för laget gör de Gea tre raka målvaktstabbar i tre raka matcher. Jag tror att orsaken till att spanjoren är i form igen är pressen som har kommit ifrån Dean Henderson. Med någon som flåsar ner i nacken måste man prestera och därför har de Gea varit en gigant trots alla insläppta mål. Kan det finnas någon annan orsak till de Gea är återigen världens bästa målvakt? Det är dock också skrämmande att ens bästa spelare i ligaspelet är målvakten, trots att man har släppt in 25 mål (Skrivet innan vi släpper in ett hörnmål mot Burnley).

Calle:
Det är högst troligt att de Gea har varit Uniteds bästa spelare hösten 2021. Tråkigt nog är det väl alltid ett underbetyg till det egna spelet om ens målvakt tvingas vara just bäst i laget under en längre period. Så ska aldrig fallet vara för en klubb som aspirerar på att vara en toppkandidat. Jag kan fortsatt tycka att målvaktssituationen i United är smått problematisk.
Vi har de Gea som under 10 års tid varit en av världens bästa på sin position och blott 31 år gammal kan han gott och väl ha 6–7 år kvar på toppen. Sedan har vi Dean Henderson. Engelsman, akademispelare, 24 år gammal och med en ruggig potential. Jag vill verkligen inte sitta där i soffan en dag och se den killen storspela i en annan klubb samtidigt som man tänker: "Han är egentligen en av oss". Vågar man verkligen chansa på det?
The resurrection of de Gea - absolut, men det kanske är dags att släppa iväg den sista av Sir Alex gladiatorer ändå?


Visst är det roligt när man har lite olika åsikter gällande United! Det som jag och Calle är iallafall överens om är att Harry Maguire inte ska vara kapten och att vi desperat behöver en bra defensiv mittfältare. När det kommer till Fred kanske jag bör lyssna på Calle då jag är helt vilse och är någonstans i Östersjön. Jag vill naivt fortfarande tro på brassen och hoppas att han får en fortsatt positiv utveckling i United. Idioti i högsta form?

Om Maguire inte ska ha kaptensbindeln, vem ska ha den då? Det står mellan de Gea eller Fernandes och där ger jag fördel de Gea. Han har visat sig lojal till klubben i de mörkaste stunderna och har förtjänat sig rollen att vara kapten över Manchester United. Men om Fernandes hade fått rollen hade jag inte klagat.

Är Rashford överskattad? Återstå att se men årets säsong har varit långt ifrån godkänt för Rashfords del. Förhoppningsvis tar han fart till andra halva delen av säsongen och tystar sina kritiker. 2021 har varit ett år med höga toppar och låga dalar för Uniteds del. Som tur är kunde United avsluta året på bästa sätt med en vinst mot Burnley och kan förhoppningsvis inleda på bästa sätt.

United redaktionen önskar alla våra läsare ett gott nytt år!

GGMU

Eric Länje2021-12-31 12:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham