VM-Historia -Schweiz Del 1 - 1930-1938

Mellankrigstid och VM i fotboll börjar. Schweiz har varit med några gånger. Jag ser över vad Schweiz har åstadkommit en en serie krönikor.

Alpernas stolta lag, kantonernas kakafoniska kämpar, Schweiz, har en omväxlande historia , då det gäller VM-kval och VM-slutspel. Man har nått till kvartsfinal vid ett par tillfällen; 1934, 1938 och 1954 och kvalificerat sig vid en räcke andra tillfällen. Senaste var det 1994 dock och deremellan ett stort mörker ända tillbaka till 1966. Men vi går händelserna något i förväg. I min personliga strävan att upplysa mänskligheten om hur Schweiz mår och hur laget har vandrat historiskt, för att kunna ta en vettig puls, med pulsklocka, på laget idag, så följer nedan ett historiskt svep om Schweiz upplevelser i  VM-historien. Seså, hoppa upp på undertecknads håriga rygg och häng med, så kör vi. Ni kan hålla fast i ”love handles”, där finns det mycket att ta i. Vi inleder med del 1 av 7 delar, som tar oss fram till och med 1938.  

VM 1930 i Uruguay  

Fotbollen var i sin linda i världen. Den stora utvecklingen av fotboll skedde i tre delar av världen. Sydamerika, mellaneuropa och på de brittiska öarna. Första VM gick i Uruguay och 1930 var det inte så lätt att färdas. Endast 13 lag tog sig med båt till Uruguay, däribland inte Schweiz, som valde att stanna hemma och tillverka gökur och blåsa valthorn..  

VM 1934 i Italien  

Schweiz var ett av mellaneuropas absolut starkaste sidor på denna tid och inledde i kvalspelet med att slå ut Jugoslavien och kvalificerade sig till sitt första VM-slutspel, som ägde rum i Italien.  Schweiz lag under VM 1934 byggde på två bröder Abeggelen. Max och Trello. Båda klassiska figurer i historien. Lillebror Trello är trea i landslagets skytteliga genom tiderna med 29 mål. I mål stod den stadige Sechehaye och bredvid Agbellen III spelade Leo”Poldi” Kielholz, också stor målskytt.  

Åttondelsfinal
Schweiz – Holland  3-2

Detta VM inbegrep direktutslagning och de 16 lagen hamnade i åttondeler. Schweiz mötte Holland i Milano. Ostland mot ostland. Det var schweizerost mot edamer, berg mot lågland, tofflor mot träskor och edsförbund mot monarki. Schweiz trummade på ordentligt med komfortabla 3-2 och avancemang efter att Kielholz gjort två mål och Abegellen III ett.  






Kvartsfinal
Tjeckoslovakien – Schweiz 3-2  
I nästa omgång stod ytterligare ett av tidens större lag för motståndet.  Tjeckoslovakien, med den ytterligt starka centerforwarden Oldrich Nejedly. Tjeckerna före kriget var ett mycket starkt lag.  

Återigen blev det en målrik match. Samarbetet mellan Firma Kielholz-Abeggelen III funkade återigen och renderade i två mål. Tyvärr gjorde tjeckerna tre mål. Nejedly avgjorde i 85.e minuten.  






Tjeckerna gick sedan raka vägen till final, där Italien blev för svåra. Nejedly vann skytteligan detta år.  


1938 i Frankrike  
Nästa VM gick i Frankrike, detta fantastiska land med kärlek, romantik, vin och ett eiffeltorn. Schweiz lyckades återigen att ta komfortabelt ta sig till VM. Portugal spelades bort i kvalspelet. Fotbollens fäste på den iberiska halvön var begränsad till Spanien och där var det inbördeskrig. Schweiz till sitt andra raka slutspel. Schweiz återigen med Trello Abegellen III på topp, som stor målskytt. Alfred Bickel och Severino Minelli var andra personer kända i den schweiziska fotbollshistorien.  

VM i Frankrike var skakigt. Det var i tiden av Chamberlains tal i München. ”Piece in our time”. (Wilt Chamberlain, som en av mina kompisar antog att det var. Hade varit intressant med Wilt Chamberlain, en av världens bästa basketbollspelare, vråla ut ”Piece in our time, men icke. Detta var Neville)  
Europa stod på gränsen till krig. En kille med mustasch och marschkängor radade upp sina trupper längs med europas gränser och bad om att få kriga lite samt att vara lite elak och ogin.  






Naturligtvis mötte Schweiz just Tyskland i åttondelen.  






Åttondelsfinal  
Schweiz – Tyskland 1-1  
Tysklands lag gjorde sin klassiska hitlerhälsning. Laget hade annekterat Österrike, som fick dra sig ur VM. Anschluss medförde också att det fanns sju österrikare i truppen och fyra i startelven. Tyskarna var högeligen intresserad av att göra en bra turnering för att ta titeln till Hitlertyskland. Willi Hahnemann och Gauchel på topp skulle göra målen.  

Matchen slutade oavgjort efter förlängning. Gauchel inledde efter en halvtimme, men trotjänaren Trello Abegellen III kvitterade före halvtid. I förlängningen tuffade spelet till och tyskarnas Pesser åkte ut. Men oavgjort blev det och omspel.  

Omspel

Schweiz – Tyskland 4-2  
Omspelet var fem dagar senare i  Paris. 20 000 var bänkade på klassiska Parc des Princes. Schweiz hade identiskt samma lag, med an Tyskarna hade stuvat om rejält och hade fem nya spelare. Bland annat var den store Szepan, Schalke 04s store spelare, med från start.  

Tyskarna inledde med stort spel och Willie Hahnemann, österrikare, gjorde 1-0 efter en kvart. Fem minuter senare slog Lehner in 2-0, på en boll som dock många vill ha till självmål. Deppiga miner i alplandet, men man tryckte på och med en kraftansträngning fick man in 2-1 före halvtid genom Walaschek. Under andra halvlek tryckte schweizarna på. man använde tyskarnas försvar som St Gotthard-tunnel och 2-2 kom efter en timme av Fredi Bickel innan Trello Abgellen III avgjorde med två stramare. Tyskarnas färsvar läckte som en klassisk schweizerost och 4-2 till Schweiz och avancemang till kvartsfinalen för andra VM i rad.  

Kvartsfinal  
Ungern – Schweiz 2-0 
Matchen gick i idylliska Lille i  nordöstra Frankrike. Ungern hade gått som tåget hittills med 6-0 mot Holländska västindien. Också ett lag att möta. Schweiz hade samma lag som tidigare bortsett från att vänsteryttern Aeby var skadad. Ungrarna hade ett jämnt lag med Gyula Zsengeller som den store stjärnan.  

Det blev dock ingen större insats som behövdes för det jämna ungerska laget. Schweizarna tappade mittfältet och försvaret var som en hög fjällkor. De tekniska ungrarna trillade boll mycket bra och spelade ut alplandets mästare och vann med 2-0 efter mål av Sarosi och just Zsengeller.  

Schweiz utslaget. Ungern gick ända till final, där Italien blev för svårt. Sarosi och Zsengeller kom två i skytteligan på fem mål.  

Sedan kom kriget. Vi återkommer med nästa del. Då är det VM 1950. Välkomna.  



















 





























Magnus Falk2006-03-09 14:45:00
Author

Fler artiklar om Schweiz