120 år, 120 Ajacieden #104: Davinson Sánchez — One season wonder
Davinson Sánchez firar avancemanget till Europa League-finalen med Matthijs de Ligt.

120 år, 120 Ajacieden #104: Davinson Sánchez — One season wonder

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Davinson Sánchez som under sin enda säsong i Ajax hann växa ut till en jätte i försvaret och en favorit bland supportrarna.

När Davinson Sánchez anslöt till Ajax i juni 2016 hade han just fyllt 20 år, och just vunnit Copa Libertadores med Atlético Nacional. Några dagar tidigare hade landsmannen Mateo Cassierra blivit klar för Ajax, de båda colombianernas ankomst var ett resultat av Ajax utökade scoutning i Sydamerika till följd av att Henk Veldmate, mannen som upptäckte Luis Suárez för Groningen, blivit ny chefsscout i klubben. Casierra blev en flopp, Sánchez blev en av Ajax absolut bästa one season wonders — spelare som bara gjorde en säsong i klubben men under den säsongen var så bra att han lämnade ett stort avtryck efter sig.

Han hade anbud från flera europeiska klubbar, bland annat Barcelona som han tackade nej till för han inte ville börja i Barcelona B. I Ajax fick han förstås direkt gå in och träna med a-laget, men för att spela in sig fick han börja spela med Jong Ajax. Den 8 augusti 2016 gjorde han sin första match med talanglaget, mot FC Emmen. Ajax laguppställning i den matchen är smått otrolig att titta på i efterhand: Sánchez bildade mittbackspar med Matthijs de Ligt som snart skulle fylla 17, André Onana vaktade målet, högerback var Deyovaisio Zeefuik (nu i Hertha Berlin), vänsterback var Terry Lartey Sanniez (nu i NEC). Mittfältet utgjordes av Abdelhak Nouri, Frenkie de Jong och Donny van de Beek. I kedjan spelade Vaclav Cerny, Richairo Zivkovic och Robert Muric.

Debuten i a-laget lät dock inte vänta på sig länge, fem dagar efter Jong Ajax-debuten fick han starta för Ajax i Eredivisie mot Roda JC då Joël Veltman var avstängd. Han imponerade så mycket på Peter Bosz att han därefter var självskriven i startelvan. I september gjorde han sina två första mål för klubben i en 5-1-seger mot Zwolle, det skulle bli fyra till i ligan då han kunde använda sin längd och nickstyrka på fasta situationer — och därtill sin teknik för spektakulära mål som bicycletan mot AZ på våren.

Sánchez blev en av Ajax absolut viktigaste nyckelspelare under den häftiga säsongen 2016/17 som präglades av att Peter Bosz satte liv i Ajax igen med fartfylld offensiv fotboll, det räckte bara till andraplats i ligan men också Ajax första europeiska final sen 1996.

Med sin taktiska förståelse, teknik, spelförståelse, passningsfot, snabbhet, kraftfullhet och ledaregenskaper var Sánchez hela paketet i vad Ajax sökte efter i en mittback. Med sin kompromisslösa spelstil på planen och lekfullhet utanför den blev han också snabbt en stor publikfavorit. Det går också att se tydligt att det gjorde de Ligt, som slog sig in på platsen bredvid Sánchez allt eftersom säsongen gick, mycket gott att se Sánchez på nära håll och särskilt hur han använde sin fysik kombinerad med teknik för att dominera i försvaret.

I slutet av säsongen mottog Davinson Sánchez priset som årets spelare i Ajax. Att han inte skulle bli långvarig i klubben kunde man nog räkna med, men nog hade man hoppats på att få njuta av honom i rödvitt lite längre. Men till sommaren kom Tottenham med ett bud på 40 miljoner euro plus 2 miljoner till i bonusar vilket gjorde honom till Ajax dyraste försäljning någonsin vid tillfället. Sen dess har man sålt Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek och Hakim Ziyech dyrare.

Försvarsbjässen fyller bara 25 senare i år, hans brådmogna spelstil redan vid 20 års ålder gör att man lätt tror att han är äldre. Vi har nog bara sett början på hur bra Davinson Sánchez kan bli och det ska bli kul att följa hans fortsatta karriär. Kanske kan man drömma om en återkomst i Ajax en dag.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-01-25 13:12:53
Author

Fler artiklar om Ajax